x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica O rampă de lansare a muzicii româneşti

O rampă de lansare a muzicii româneşti

de Cristina Lascu    |    13 Sep 2011   •   21:00

In cadrul actualei editii a festivalului, a avut loc si intalnirea directorilor Societãtilor Internationale George Enescu, infi intate in marile centre muzicale ale lumii in scopul promovãrii creatiei sale, dar si a altor compozitori romani, in mare parte, putin cunoscuti in strãinãtate.

La cele douã intalniri de lucru, au participat reprezentanti ai societãtilor de la Paris, Londra, Berlin, Oldenburg, New York si Viena – ultima, infi intatã de curand, in luna august a acestui an. 'E o fericitã alãturare – sã sperãm de bun augur – cu aniversarea a 130 de ani de la nasterea compozitorului', ne-a declarat pianista Raluca Stirbãt, presedinta societãtii internationale George Enescu de la Viena. Prin proiectele sale, societatea urmãreste sã aducã in atentia publicului muzica lui Enescu si a altor compozitori romani prin organizarea de concerte si producerea de CD-uri si DVDuri, precum si prin simpozioane, congrese si conferinte. Astfel, la renumita casã de discuri Gramola din Viena a apãrut deja primum CD cu lucrãri pentru pian semnate de George Enescu, Constantin Silvestri si Paul Constantinescu.

Pe 17 octombrie 2011, la Konzerthaus din Viena, va avea loc un concert omagial Enescu-Mahler- Bartok - Jora, organizat in colaborare cu Asociatia Austro-Romanã. Cu acest prilej, piesa lui Mihail Jora, Joujoux pour Ma Dame, va fi o in primã auditie vienezã. Un alt proiect este realizarea integralei operei enesciene pentru violoncel si pian pe disc, in colaborare cu Radiodifuziunea austriacã – ORF. De asemenea, Societatea Enescu de la Viena si-a propus sã traducã in limba germanã, sã editeze si sã introducã in circuitul de specialitate – si nu numai – unele volume esentiale si de mare valoare, semnate de muzicologi si compozitori romani, despre viata si opera lui George Enescu. Roberto Reale, delegat s-o reprezinte pe doamna Violeta Dinescu, care coordoneazã Societatea Enescu de la Oldenburg, a anuntat cã in luna noiembrie va avea loc cea de–a sasea editie a festivalului internaitonal de muzicã romaneascã din Germania, a cãrui temã in acest an va fi Bartók-Enescu.

Incepand din 1996, Violeta Dinescu – profesoarã de compozi.ie la Universitatea din Oldenburg – a inceput sã colectioneze tot ce avea legãturã cu muzica din sud-estul Europei, creand una din cele mai mari colectii de muzicã nu doar din Germania, ci si din Occident. Festivalul interna.ional de muzicã romaneascã pe care-l organizeazã a fost dedicat panã acum unor personalitãti ale .colii componistice romane.ti ca Enescu, Stefan Niculescu, Pascal Bentoiu, Sigismund Todutã, Paul Constantinescu, Myriam Marbe. Societatea Muzicalã Francezã George Enescu, patronatã onorific de numele lui Yehudi Menuhin si avand-o pe mezzosoprana Viorica Cortez ca presedinte, a fost infiintatã la Paris in 1997. Alina Postolache, secretara societãtii, a relatat despre proiectele organizate in colaborare cu Institutul Cultural Roman.

Astfel, sub genericul 'Omagiu lui George Enescu', au fost prezentate in 2009, la Domul Invalizilor, douã concerte in care s-a cantat integrala pieselor vocale compuse de Enescu. Concertele au fost organizate in parteneriat cu Departamentul Muzeului Armatei din Paris, Forumul Austriac si Muzeul National George Enescu din Bucuresti, bucurandu-se de participarea unor nume sonore ale artei lirice internationale: Viorica Cortez, Leontina Vãduva, baritonul L’Oiseleur des Longchamps, mezzosoprana Nathalie d’Ornano, soprana Ruxandra Cioranu si pianista Alina Pavalache.

Societatea Internationalã Enescu de la Berlin, infi intatã in 2005 cu prilejul Zilelor Enescu la Berlin, manifestare organizatã de ICR, a fost reprezentatã de Ruxandra Ilea, director executiv, si de muzicologul Jörg Siepermann, care predã un curs de istoria muzicii romanesti la Universitatea de Arte din Berlin. In colaborare cu Institutul pentru Culturã si Istoria Germanilor din Estul Europei, cu Universitatea din Oldenburg si cu ICR, societatea a organizat in 2006 un simpozion, iar in 2007 a derulat proiectul 'Suspect Composing', prezentand portrete ale compozitorilor Stefan Niculescu si Pascal Bentoiu.

In 2008 a avut loc cea de-a doua editie a Zilelor Enescu la Berlin. 'In 2009, la editia precedentã a Festivalului Enescu, s-a luat decizia sã existe o editie universalã a partiturilor enesciene', a declarat doamna Ruxandra Ilea, adãugand: 'In acest sens, am inceput tratativele cu Muzeul Enescu si Universitatea Nationalã de Muzicã din Bucuresti. Vrem sã facem aceastã editie universalã la editura Boosey & Hawkes, cea mai mare editurã muzicalã din lume, care se afl ã la Berlin'. Zilele Enescu sunt o trienalã, asa cã in luna octombrie a acestui an va avea loc cea de-a treia editie, prilej cu care Andante religioso de Enescu va fi cantat in primã auditie in Germania.

'In toate aceste proiecte, am colaborat cu Ministerul de Culturã Federal German, cu Ministerul de Externe al Austriei, cu Goethe Institut si Kultur Forum, precum si cu fundatii particulare din Germania, obtinand,asadar fi nantãri externe, fãrã a implica pãrtile romane cu mai mult de o treime din bugetul necesar', a mai spus Ruxandra Ilea.

Societatea Enescu de la Berlin nu activeazã doar in Germania, ci si in America, dorind sã elaboreze impreunã cu New York City University o bibliografi e a literaturii secundare despre George Enescu. 'In Romania, am initiat un festival dedicat compozitorilor care au fost alungati de pe scenele de concert sub orice dictaturã europeanã', a tinut sã precizeze doamna Ruxandra Ilea. Prima editie a festivalului a avut loc in perioada 22 ianuarie-30 iulie 2011, fi ind prezentate 11 concerte la Sibiu, Brasov, Fãgãras, Rosia si Sinaia, chiar in salonul de muzicã de la castelul Peles.

Societatea George Enescu de la New York, al cãrei presedinte este pianista Lorry Walfi sch, a fost reprezentatã de reputatul violonist Sherban Lupu, in calitate de director artistic. Dintre proiectele domniei sale mentionãm lansarea, in cadrul Festivalului Enescu, unui nou CD cu muzica lãutarilor romani, precum si concertul de la Londra, de pe 23 septembrie 2011, cand va lansa cel de-al doilea volum din seria de sase CD-uri intitulate Heinrich Wilhelm Ernst: Opere complete pentru vioarã si pian, publicate de Toccata Classics, cu Ian Hobson la pian. Concertul va avea loc la ICR Londra care, in 2007, a infi intat Societatea Enescu de la Londra, sub patronajul regal al ASR Principesa Margareta a Romaniei, cu scopul de a promova creatia enescianã in mediul britanic. Presedinte este dirijorul Cristian Mandeal, iar directorul artistic, violonistul Remus Azoitei.

Sala de concerte a Institutului este gazda unor muzicieni de prestigiu, care interpreteazã lucrãri de George Enescu alãturi de piese din repertoriul universal. Concertele Societãtii Enescu sunt recomandate regulat in revista Time Out din Londra. In cadrul aceluiasi program de promovare a creatiei marelui compozitor roman, din septembrie 2009 Institutul Cultural Roman acordã anual Bursa Societãtii Enescu unui student de la Royal Academy of Music.

La intalnirea Societãtilor Internationale George Enescu a participat si Laszlo Vikarius, director al Arhivelor Bartók de la Budapesta, prezent la Bucuresti pentru a participa la vernisajul expozitiei Enescu-Bartok 130 care poate fi vizitatã la centrul Cultural Ungar in perioada 8-14 septembrie. Expozitia a fost organizatã, in colaborare cu Arhivele Bartók, de Muzeul National George Enescu care a devenit marcã a comunitãtii europene, dupã cum a anuntat directorul sãu general, doamna Laura Manolache.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011