x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Orchestra Filarmonicii "Banatul" din Timişoara

Orchestra Filarmonicii "Banatul" din Timişoara

de Grigore Constantinescu    |    06 Sep 2011   •   21:00
Orchestra Filarmonicii "Banatul" din Timişoara
HANS WERNER HENZE (n. 1926), format sub indrumarea lui Wolfgang Fortner si a lui René Leibowitz, este considerat unul dintre cei mai importanti compozitori de opera moderni si un prestigios simfonist. Henze si-a dezvoltat un stil propriu care imbina elemente tonale, bitonale, politonale si atonale. Dupa o perioada neoclasica, interesul lui Henze se dezvolta catre tehnica dodecafonica – practica un serialism liber ce-i permite sa combine elemente de politonalitate, neo-clasicism, motive romantice sau de jazz.

Fraternité – air pour l"orchestre ofera o imagine aparte asupra personalitatii lui Henze, dorind sa sublinieze, prin sensul expresiv al muzicii, ideea de unire a oamenilor, in calatoria sonora marcata de existenta disonantelor.
Prin sonoritatea orchestrei in dialog cu vocea de bariton, compozitorul dezvolta imagini poetico-musicale. Prima auditie: 11 noiembrie 1999, la New York, cu New York Philharmonic; la pupitru, Kurt Masur.

Compozitorul german PETER RUZICKA (n. 1948) a fost, la Conservatorul din Hamburg, unul dintre discipolii favoriti ai lui H. W. Henze si H. Ote. A studiat de asemenea muzicologia. Catalogul creatiei sale cuprinde lucrari pentru orchestra, muzica de camera si de opera. Cea de a doua opera a sa, Hölderlin, are in centru personalitatea poetului romantic, profund marcat de Goethe si Schiller.
Intr-un interviu compozitorul declara: "Giuseppe Sinopoli m-a intrebat ce subiect de opera voi aborda in continuare. I-am raspuns spontan: Hölderlin. Peter Mussbach, autorul textului acestei opere, spune ca, dupa o catastrofa existentiala, unii oameni au posibilitatea sa-si reinceapa existenta pentru a doua oara. Filozofi a lui Hölderlin ar putea reprezenta un impact intelectual intr-o a doua viata".
Probabil ca dubla versiune, opera si simfonie, in creatia lui Hindemith (Mathis der Maler) reprezinta pentru Peter Rusicka un model in crearea Simfoniei sale cu acelasi titlu ca si opera, Hölderlin.

Cel care a realizat orchestratia Simfoniei a V-a de George Enescu (1881-1955), compozitorul Pascal Bentoiu, considera ca lucrarea reprezinta cea mai "substantiala recuperare din seria manuscriselor incomplete ale autorului". Inspiratoare a acestei simfonii, una din variantele poeziei Mai am un singur dor de Eminescu devine in mod explicit subiectul prezentei vocal-corale din fi nalul lucrarii.
Dar, asa cum a observat orchestratorul, Enescu integreaza mesajul eminescian in intreaga desfasurare muzicala, ultima miscare devenind concluzia materialului tematic si a dramaturgiei muzicale din prima parte, Moderato sciolto (pentru care exista, alaturi de partea a IV-a, si un proiect de orchestrare propus in anii "70 de Cornel Taranu). Pascal
Bentoiu reia travaliul orchestrarii intregii Simfonii, avand drept argument ideea ca "portiunile ne-enesciene sa fi e cat mai unitare". Prima forma a manuscrisului dateaza din 1941 – schita fiind in intregime terminata. Simfonia a V-a cuprinde patru mari miscari, succesiunea lor urmand planul traditional, cu exceptia finalului care este lent si implica participarea unui tenor solist si a corului de femei.
Pascal Bentoiu conchide, evaluand rezultatul obtinut: "Nu cred ca a existat ori exista pe planeta vreun muzician capabil sa atinga spontan complexitatile enesciene, ba chiar sa incerce a le duce mai departe".

Dirijorul si compozitorul PETER RUZICKA (n. 1948), absolvent al Conservatorului din Hamburg, doctor in muzica, a impletit activitatea creatoare cu functiile administrativ-artistice conducand institututii muzicale din Hamburg, Amsterdam, München, Salzburg. A obtinut premii de compozitie la Stuttgart, Budapesta, Paris, Hamburg etc. Ca dirijor, inclusiv al lucrarilor proprii, a condus Orchestra Simfonica Berlin, Orchestra Regala Concertgebouw, Capela din Dresda, Orchestrele Radiodifuziunilor din München,

Miercuri 7 sept
Ora 19.30 Ateneul Roman
Seria "Muzica secolului XXI"
ORCHESTRA FILARMONICII "BANATUL" DIN TIMISOARA CORUL FILARMONICII DIN ARAD
Dirijor: PETER RUZICKA
Dirijorul corului: ROBERT DANIEL RADOIAS

Program:
H.W. Henze – Fraternité – arie pentru orchestra
● P. Ruzicka – Hölderlin Symphony Solist : STEFAN IGNAT – bariton
● G. Enescu – Simfonia a V-a in Re Major (orchestratie de Pascal Bentoiu dupa schitele compozitorului)
Solist : MARIUS VLAD BUDOIU– tenor
Moderato sciolto
Andante
Vivace con fuoco
Andante grave

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011