x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica "Pe aripile timpului", in memoriam Constantin Brăiloiu

"Pe aripile timpului", in memoriam Constantin Brăiloiu

de Dana Ciobanu    |    15 Sep 2011   •   15:00

"La musique "tsigane" ou le fruit défendu. Rencontre avec les lautari de Clejani". Acesta este genericul conferintei ce va fi sustinuta de etnomuzicologul Laurent Aubert vineri, 16 septembrie, incepand cu orele 16:00, la Libraria Carturesti, la deschiderea expozitiei "Pe aripile timpului". Realizata in parteneriat cu Muzeul de Etnografie din Geneva si cu Ambasada Confederatiei Elvetiene in Romania, respectiv Muzeul Taranului Roman si inclusa in programul Festivalului George Enescu si al Zilelor Europene ale Patrimoniului din acest an, aceasta manifestare marcheaza 100 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Elvetia.

Expozitia este de fapt transpunerea expunerii publice de opere de arta "L’air du temps" conceputa si inaugurata la Muzeul de Etnografie din Geneva (MEG) in 2009, cu prilejul comemorarii a 50 de ani de la disparitia savantului roman Constantin Brailoiu sI a fost preluata de Muzeul taranului Roman, ca semn al pretuirii pentru un mare etnomuzicolog european care face si astazi cinste tarii sale de origine.

Pornind de la Arhivele internationale de muzica populara (AIMP), constituite la Muzeul de Etnografie din Geneva (MEG) in anii 1940-1950 de faimosul etnomuzicolog roman Constantin Brailoiu (1893-1958), expozitia de fata abordeaza marile probleme legate de identitate si de memorie in era mondializarii. "Pe aripile timpului" evoca provocarile legate de constituirea, conservarea si valorificarea arhivelor muzicale. Marturie a diversitatii culturale, expozitia contureaza raportul intim si universal dintre muzica si emotii. Vizitatorul este invitat sa se cufunde intr-un univers sonor supus influentelor celor mai felurite.
"In aceasta expozitie figura lui Brailoiu si exemplul muzicilor populare din Romania servesc drept fir conducator si pretext al unei reflectii antropologice mai largi asupra universalitatii muzicii ca fapt uman", spune Laurent Aubert care, in cursul primelor sale cercetari in Romania, in 1986, i-a descoperit cu uimire pe batranii muzicieni din Clejani, pentru care a facut o adevarata pasiune. In 1988 el le-a editat primul disc in Occident (Ocora, Paris) si le-a organizat un mic turneu in Elvetia si Franta: cu alte cuvinte, Laurent Aubert este cel care a deschis calea uimitoarei lor cariere internationale.

Colectia de muzici traditionale pe care a fondat-o si pe care o dirijeaza mai contine de altfel inca alte patru CD-uri de muzica romaneasca. Trei sunt incluse in cofretul Roumanie: Musique de village. Olténie, Bucovine, Transylvanie (1988). Cel de-al patrulea, Roumanie. Musiques festives du Gorj, a fost realizat in cooperare cu Muzeul Taranului si inaugurat o data cu expozitia "L’air du temps"(2009).

Trebuie spus ca Laurent Aubert, doctor in antropologie, pentru indelunga vreme conservator in Muzeul de Etnografie din Geneva (MEG), este director al Atelierelor de Etnomuzicologie – un institut consacrat difuziunii muzicilor lumii pe care l-a intemeiat in 1983. In paralel cu cercetarile de teren intreprinse indeosebi in India, a studiat diferite aspecte ale practicilor muzicale in migratie. Secretar general al Arhivelor internationale de muzica populara (AIMP), a caror colectie de discuri o dirijeaza – cu peste 100 de titluri publicate –, este de asemeni fondator al anuarului Cahiers d’ethnomusicologie (cu numele mai vechi de Cahiers de musique traditionnelle) si autorul a numeroase articole si carti: Les feux de la déesse (2004), Musiques migrantes. De l’exil à la consécration (2005) si La musique de l’autre (2001, publicata in limba romana sub titlul Muzica celuilalt, 2007), unele din ele traduse si in engleza, italiana, sarba sau romana. Ca responsabil al colectiilor de instrumente muzicale ale Muzeului de Etnografie, Laurent Aubert a contribuit, de-a lungul timpului, la realizarea mai multor expozitii, printre care Mondes en musique (1991), Théatres d’Orient (1997), Le monde et son double (2000), L’air du temps (2009) si La saveur des arts. De l’Inde moghole à Bollywood (2011).
Expozitia "Pe aripile timpului" va ramane deschisa pana la 5 februarie 2012.

×
Subiecte în articol: constantin brăiloiu