Impresiile din copilarie de GEORGE ENESCU (1881-1955) formeaza o suita in zece parti – cateva dintre ele fiind simple sugestii inlantuite fara pauza Lucrarea a fost compusa in 1940, la scurt timp dupa Suita Sateasca si descrie practic acelasi cadru, privit insa prin ochii unui copil. Este o lucrare programatica, al carei "subiect" e redat din simpla insiruire a partilor (v. mai sus). De o poezie diafana incomparabila – chiar si efectele onomatopeice sunt incarcate de lirism! – suita a fost cantata in premiera la Bucuresti de catre compozitor impreuna cu Dinu Lipatti.
Ramanem in lumea copilariei cu Visul de copil de EUGÈNE YSAYE (1858-1931) care evoca intr-un ritm leganat de berceusa, somnul unui copil – de fapt chiar fiul compozitorului. Lucrarea a fost scrisa prin anii 1890 iar Ysaye a inregistrat-o el insusi pe disc in 1913. Exista si o versiune cu acompaniament de orchestra.
Compozitorul francez PHILIPPE HERSANT s-a nascut la Roma in 1948 dar si-a facut studiile la Paris, absolvind in 1968 atat Conservatorul (profesor de compozitie: André Jolivet) cat si facultatea de Filologie. Dupa un stagiu la Radio France Musiques, a revenit pentru o perioada in Italia ca rezident la Villa Medici, unde s-a consacrat cu adevarat compozitiei. A scris enorm in toate genurile, inclusiv doua opere (prima dintre ele: Castelul din Carpati dupa Jules Verne). Simfonii nu a compus inca dar a scris patru concerte, lucrari pentru formatii de camera, muzica vocal-simfonica, de balet si de film. A primit numeroase premii, inclusiv un premiu Enescu in 1892. Se descrie pe sine ca un compozitor tonal, dornic sa profi te de intreaga mostenire a predecesorilor de la Monteverdi la Stockhausen.
Sonata pentru vioara si pian – ultima compozitie camerala a lui MAURICE RAVEL (1875-1937) – a fost cantata in prima auditie de catre George Enescu acompaniat la pian de compozitor. Sonata debuteaza intr- o atmosfera pastorala, de siciliana. Este o muzica transparenta, diafana, in nuante pastelate, diversele elemente tematice se suprapun adesea in planuri sonore perfect distincte. Aceeasi atmosfera delicata se mentine si in partea a doua, un blues nostalgic de un pitoresc discret. Finalul este un perpetuum mobile intr-un crescendo sustinut, culminand in ultimele masuri cu revenirea in forte a temei principale a partii I.
Ramanem in ambianta muzicii RAVELIENE cu Berceusa pe numele Fauré. Dat fiind ca in germana notele gamei sunt redate prin litere, multi muzicieni s-au amuzat sa transcrie muzical numele lor sau ale prietenilor. Melodia "Gabriel Fau ré" o fraza lirica, plina de salturi in zigzag, ale carei elemente sunt tratate repetitiv cu multa duiosie, evocand pe alocuri folclorul copiilor.
Piesele Minstrels (Menestreli) si Il pleure dans mon coeur (E planset in inima mea) de CLAUDE DEBUSSY (1862-1918) sunt transcriptii: prima dupa un lied din ciclul "Ariete uitate" pe versuri de Paul Verlaine – o lucrare de tinerete –, si cealalta dupa un preludiu pentru pian, scris un sfert de veac mai tarziu si cu care se incheie prima "Carte" de preludii.
Piesa Tzigane (datand din 1924) a fost compusa de RAVEL pentru vioara si luthéal – un instrument hibrid cu claviatura si evocand ca sonoritate tambalul. In concert insa el este inlocuit de pian. Ca forma, Tzigane combina variatiunile cu rapsodia, debutand printr-o lunga cadenta a viorii soliste. Materialul muzical aminteste de rapsodiile ungare de Liszt, altfel spus, Ravel a avut in vedere lautarii Europei centrale si nu pe gitanii iberici. Stralucitoare si de mare dificultate tehnica, piesa Tzigane este nelipsita din repertoriul marilor violonisti.
Violonistul francez PHILIPPE GRAFFIN (n. 1964) este fondator si director artistic al Festivalului International de muzica de camera Consonances din St. Nazaire, Franta. Numerosi compozitori i-au dedicat lucrari. A colaborat cu marile orchestre din Anglia, Franta, Olanda. E pasionat de raritati muzicale, variante inedite sau uitate (un concert pentru vioara de Fauré). Canta pe un instrument Domenico Busano (Venetia, 1730). In prezent, este artist in rezidenta la Colegiul Stony Brook, Universitatea din New York.
Pianista franceza CLAIRE DÉSERT are studii academice la Conservatoarele din Paris si Moscova. A participat la festivaluri prestigioase si a concertat cu orchestre din Franta, Japonia, Canada. Este membra a Quartetului Kandinsky si are inregistrari la casele de discuri Aria Music, Mirare, Virgin, Naïve. La invitatia Societatii Enescu din Londra, infiintata de Institutul Cultural Roman in 2007, Philippe Graffin si Claire Désert au sustinut un recital (februarie 2010) din care nu a lipsit creatia lui George Enescu.
Sambata 24 septembrie
Ora 11.00 Sala mica a Palatului Seria "Enescu si contemporanii sai"
PHILIPPE GRAFFIN & CLAIRE DÉSERT
PHILIPPE GRAFFIN – vioara
CLAIRE DÉSERT – pian
Program :
● E. Dohnányi – Ruralia hungarica, op. 32c – Andante rubato alla zingaresca
● G. Enescu – Suita pentru vioara si pian "Impresii din copilarie" op. 28
Lautar, Batranul cersetor, Parau in fundul gradinii, Pasarea din colivie si cucul din perete, Cantec de leagan, Greier, Luna vazuta prin geam, Vantul in horn, Furtuna afara in noapte, Rasaritul soarelui
● E. Ysaye – "Rêve d’enfant" (Vis de copil) op. 14
● Ph. Hersant – "Rhapsodie"
● M. Ravel – Sonata nr. 2 in Sol Major pentru vioara si pian
1. Allegretto, 2. Blues, 3. Perpetuum mobile
● M. Ravel – Berceuse sur le nom de Gabriel Fauré
● Cl. Debussy – Minstrels (Menestreli)
● Cl. Debussy – "Il pleure dans mon coeur" (E planset in inima mea)
● M. Ravel – Tzigane
Citește pe Antena3.ro