x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Phoenix- 50 de ani Formaţia s-a născut în 1962 la Şcoala Medie nr. 2 din Timişoara şi s-a numit iniţial Sfinţii

Phoenix- 50 de ani Formaţia s-a născut în 1962 la Şcoala Medie nr. 2 din Timişoara şi s-a numit iniţial Sfinţii

de Alex Revenco    |    29 Mar 2012   •   18:59
Phoenix- 50 de ani Formaţia s-a născut în 1962 la Şcoala Medie nr. 2 din Timişoara şi s-a numit iniţial Sfinţii

La inceput, Nicu, Kamo, Mony & Co interpretau "slagare internationale" din repertoriul formatiilor Beatles, Rolling Stones sau Animals. Au urmat propriile compozitii (Canarul, Vremuri, Nebunul cu ochii inchisi s.a.) ce rivalizau cu cele ale formatiilor celebre in anii 60 in timp ce solistul Mony Bordeianu era considerat 'Mick Jagger al Romaniei'.

Dupa plecarea lui Mony in SUA, Nicu Covaci schimba componenta dar sI 'macazul' muzical: de la beat -rock psihedelic, Phoenix 'sapa' in folclor sI devine cea mai redutabila formatie etno- rock din toate timpurile. In noaptea de 1 spre 2 iunie 1977 are loc 'marea evadare', cand Nicu reuseste sa-i scoata din tara pe Ioji, Tandarica, sI Ernald Krauser. In Germania, Phoenix renaste sub titulatura Transsylvania – Phoenix, in anii 90 revine in tara unde incepe sa cante din ce in ce mai mult, adjudecandu-si pe buna dreptate statutul de legenda rock a Romaniei.

Este singura formatie de la noi care 'acopera' un public de patru generatii, care percep mesajul spiritual transmis de-a lungul timpului, de simbolul Phoenix. Iar tinerii 'dezorientati' din punct de vedere muzical au nevoie de fenomenul Phoenix si mesajul acestei formatii, intr-o lume dominata de comercial. Anul 2012 urmeaza sa fie un an cultural Phoenix, plin de manifestari (muzicale, editoriale, expozitionale) in care publicul va putea vedea ce reprezinta 'Phoenix de-a lungul vremii', indiferent de componenta.

Nicu Covaci si-a propus ca manifestarile 'Phoenix 50 de ani' sa aiba loc pe tot parcursul anului, astfel: “lansarea volumului I despre , scrisa de Covaci; lansarea unui nou clip la una dintre primele (si singurele) piese de dragoste compuse de Phoenix, intitulata “Stiu ca ma iubesti'; emisiune -concurs pe TVR 2, in parteneriat cu emisiunea “Timpul chitarelor', in vederea alegerii vocilor pentru opera rock AnteMiorita'...si multe altele.

Niste Baieti la Punk Rock Underfest 5

Singura formatie din Romania care interpreteaza "muzica de petrecere cu distors si final glorios" se prezinta din nou in fata fanilor din Capitala, de aceasta data la a cincea editie a Punk Rock Underfest. Ca de obicei, cei prezenti vineri, 30 martie, in Club Fabrica vor avea parte de distractie la maxim, indusa de Albert, Gabi, Barbu sI X-u, in timp ce vor interpreta deja celebrele: Un copac cu flori, Lasa-mi toamna pomii verzi, Daca ploaia s-ar opri, Sus in deal, O lume minunata, Ioane, ioane, Fata draga, Banii vorbesc (de pe albumul 'Adunate din popor sI cantate din topor') sI Deschideti poarta soarelui, Sa te gandesti din cand in cand la mine, La fereastra ta, Harap Alb, Sa reziste, Sandy Bell, Vitezomanul Gica, medley Gica Petrescu, Spune- mi cine esti sau excelenta Balada pentru o sticla de vin (de pe albumul 'Fara muzichie, viata e pustiu'). Dupa Niste Baieti – care vor canta de la ora 22.15 (aprox), pe scena clubului Fabrica va urca trupa americana A Wilhelm Scream (melodic punk/ hardcore), in jurul orei 23.30. Trupa a fost infiintata in anul 2000 de tobosarul Trevor Reilly, chitaristul John Carvalho si basistul Jonathan Teves. Dupa mai multe schimbari de titulatura si doua albume, in 2002 s-au oprit asupra numelui A Wilhelm Scream. Dupa alte doua discuri long play (aparute la Nitro Record), A Wilhelm Scream ajunge sa cante in turnee alaturi de trupe consacrate ale scenei punk rock. In anul 2007 'Wilhelm' lanseaza 'Career Suicide', cel mai important album din cariera, ce aduce trupei consacrarea internationala si calitatea de headliner in turnee. In Fabrica, agitatia incepe la 19.30 cand se pregatesc de cantare trupele Raizing Hell sI Perfect Zero For Infinity. Intrarea la Punk Rock Underfest este 25 de lei.

Leonard Cohen la Bucuresti? Probabil in septembrie !

Dupa cum se stie, intre 2008 sI 2010, marele artist a sustinut un lung turneu mondial, in care a 'facut' de doua ori Statele Unite, de doua ori Europa sI de doua ori Romania. La inceputul acestui an Cohen a lansat un nou album, intitulat “Old Ideas', realizat dupa o pauza discografica de opt ani sI promovat prin single-urile “Show Me The Place', “Darkness' si “Going Home'. Dar orice artist care se respecta stie ca promovarea adevarata se face prin concerte sI turnee, Leonard Cohen incepe sa-si creioneze noul turneu mondial, 2012- 2013. Din datele publicate pana acum, rezulta ca turneul va incepe in Europa, cu doua concerte in Belgia (la Ghent), pe 12 sI 14 august. Dupa care urmeaza Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Italia, Franta (trei concerte la Olympia din Paris), Spania s.a.m.d. Avand in vedere traseul european, in a treia decada a lunii septembrie este foarte posibil ca maestrul sa vina pentru a treia oara la Bucuresti. Mai ales ca, de fiecare data, spectacolele purtand marca Leonard Cohen au inregistrat un urias succes. (Alex Revenco)

Turneu Dracula Revolution cu Iris, Cargo, Directia 5

In acest weekend, Parcul Lumea Copiilor din sectorul 4 gazduieste 'Festivalul Dracula', ce se desfasoara, intre orele 16.00 sI 23.00, dupa urmatorul program: vineri 30:

Timbersport Show- concurs de taiat lemne, Tribute to AC/DC, Directia 5

Concursuri cu premii; sambata 31- The Strongest Man Show, Cover Band, Iris, concursuri cu premii; duminica 1 aprilie- Miss Dracula, Tribute to Metallica, Cargo; concursuri cu premii. Parcul de distractie va contine o multime de utilaje moderne, unele dintre ele, pentru prima data in Romania. Pentru iubitorii de filme, va fi un cinematograf mobil 7D, in fiecare locatie se vor organiza expozitii auto si moto. Restaurantul va avea o capacitate de 4.000 de locuri, unde se vor gasi mancaruri traditionale romanesti, bauturi etc. Scena va avea dimensiunile 12 x 10m, instalatia de sunet va avea 40 kW sI instalatia de lumini ultramoderna. In fiecare seara vor fi jocuri de lasere, iar duminica festivalul se va incheia cu un foc de artificii. Dupa Bucuresti, turneul va trece prin Pitesti, Ploiesti, Brasov, Tg. Mures, Campia Turzii, Cluj, Baia Mare, Satu-Mare, Alba-Iulia, Deva, Hunedoara, Petrosani, Arad, Timisoara, Tr. Severin, Tg. Jiu, Rm Valcea, Craiova, Slatina, Slobozia, Bacau, Buzau, Iasi, Braila. Incepand cu luna decembrie, festivalul se va muta la munte, in statiunile Predeal, Busteni, Azuga, Poiana Brasov. (Alex Revenco)

Sambata, in Damage Club BreatheLast sI CDC live

In acest sfarsit de saptamana, amatorii de metale grele sI foarte grele isi dau intalnire in Pasajul Villacrosse, la Damage, unde au prilejul sa urmareasca doua trupe valoroase. Trupa BreatheLast, infiintata in 2010, canta nu metal preogressive sI a suferit mai multe schimbari de personal. In ultima vreme se pare ca trupa a ajuns la formula cea mai buna. Grupul bucurestean Cap de Craniu si-a lansat recent primul album de studio, intitulat "I'll Kill If I Live" sI editat de Metalfan Records Division,

Albumul a fost lansat intr-o versiune jewelcase ce contine un booklet intr-un format special, grafica fiind semnata de Calin Raduta, liderul trupei si principalul compozitor al formatiei Cap de Craniu. La concertul BreathLast sI CDC, intrarea este 15 lei.

×