x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Piraterie: 12 ani de puşcărie

Piraterie: 12 ani de puşcărie

de Alex Revenco    |    14 Iun 2009   •   00:00

Un student în vârstă de 20 de ani din Braşov riscă o pedeapsă de 12 ani de închisoare. Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov şi Serviciului de Investigare a Fraudelor, studentul oferea spre vânzare CD-uri şi DVD-uri inscripţionate cu opere protejate.



El folosea programe de torrent şi DC++ pentru a descărca muzică şi filme, pe care apoi le vindea prin anunţuri postate pe internet. Livrarea produselor se făcea prin colete poştale, iar valoarea acestora era cuprinsă între 80 şi 120 de lei per colet. Astfel, tânărul se face vinovat de încălcarea Legii 8/ 1996, art. 139, indice 6, aliniatele 1 litera a, 2 şi 5, riscând o pedeapsă de până la 12 ani.

Au fost găsite aproximativ 200 de fonograme şi videograme de tip CD şi DVD ce nu aveau caracteristicile produselor originale. Acestea, alături de hard-disk-ul calculatorului şi hard-disk-ul extern, constituie probe în dosar şi au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, urmând a fi expertizate de Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA), pentru a se stabili dacă videogramele şi fonogramele sunt contrafăcute sau originale.

Ulterior se va stabili valoarea prejudiciilor datorate de învinuit părţilor vătămate. Cercetările la acest caz au durat patru luni şi au la bază informaţiile primite de la departamentul antipiraterie al Asociaţiei Industriei Muzicale din România, ce reprezintă interesele principalelor case de discuri de la noi. Îmi permit un sfat: dragi piraţi, opriţi-vă! Nu e de joacă.

×
Subiecte în articol: muzica