x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Premieră absolută: Yanni va concerta în România!

Premieră absolută: Yanni va concerta în România!

28 Apr 2011   •   19:46
Premieră absolută: Yanni va concerta în România!

162852-yanni-smiling.jpgCelebrul pianist şi compozitor Yanni soseşte în România! Chiar dacă nu vă vine să credeţi, Yanni tot va călca şi va cânta pe pământ românesc: pe 13 septembrie la Zone Arena. Asociaţia Culturală Maria Domina şi Agenţia Vreau Bilet a semnat contractul pentru ca Yanni să aibă un superconcert în România. "Spectacolul face parte din cadrul turneului «Truth of Touch», un itinerariu muzi­cal prin Mexic, Panama, SUA, Canada, China, Europa şi America de Sud şi România", declară Pepino Popescu, organizatorul evenimentului.

Yanni, pe numele său adevărat, Yiannis Hrysomallis, este de origine greacă şi un muzician extrem de apreciat la nivel mondial. Cu numeroase al­bume şi hituri la activ, spectacolele sale constituie o adevărată explozie de pasiune şi talent, oferind o experienţă muzicală desăvârşită audito­riu­lui. Chiar şi astăzi, după trei de­ce­nii de carieră bogată, şi la vârsta de 57 de ani, compozitorul măr­tu­ri­seşte că se află permanent în căutarea ur­mătoarei etape a evoluţiei sale căci, de­dicându-si atâţia ani acestei arte, "e obligatoriu să o menţii, sau cel puţin să te autodezvolţi tu, ca artist".
Yanni s-a născut în 1954, ca fiu al lui Sotiri şi Felitsa Chryssomallis, pe ţărmul Mediteranei, la Kalamata. Cu un frate mai mare şi o soră mai mică, Yanni a crescut într-o familie care-şi pe­trecea mult timp cântând împreună. Yanni a trăit copilăria obişnuită a oricărui fiu al Eladei: mergând la pescuit, înotând şi mergând la şcoală. Şi totuşi, el s-a născut pentru a com­pu­­ne muzică. A început să studieze pi­a­nul la vârsta de 6 ani, dar a refuzat lec­ţiile "formale". Copilul Yanni au­zea muzică în capul lui şi, pur şi simplu, voia să o audă ieşind şi din cla­pe­le pianului. Aşa că avea nevoie să în­ve­ţe cum să folosească marele ins­tru­­ment. Muzica nu era singurul ta­lent al lui Yanni. În 1969, la vârsta de 14 ani, băiatul a doborât recordul na­­ţi­onal grecesc la 50 de metri înot freestyle. Chiar dacă şi-ar fi putut îm­bu­nă­tăţi performanţa sportivă, Yanni a ales un alt drum: cel care l-a făcut să împărtăşească lumii talentul său muzical.
Copilăria petrecută în Grecia şi dragostea pentru ţara natală l-au inspirat pe Yanni să compună cântece precum "Santorini", "Nostalgia" şi "Acroyali".

"Muzica reprezintă cultura sufletului – spune artistul. Muzica este limbajul universal. Dacă ea conţine emoţie, trece peste orice graniţă. Am căutat cei mai buni muzicieni din lume pentru a lucra la orchestraţiile mele. Şi m-am trezit că, prin muzica mea, am toată lumea unită". Frumos gândit, frumos spus! Yiannis Hrysomallis pare o ilustrare a Omului Frumos al lui Dan Puric, care spunea că "a vorbi despre Omul Frumos în contextul în care trăim, într-o lume mutilată, a omului urât, într-o lume schi­lo­dită, într-o lume confuză, pe care, iată, o gustăm din plin, ce provocare ex­traordinară! Lumea de azi se gă­seşte într-un continuu proces de urâ­ţire. În noul imperiu al urâtului, frumosul este doar o amintire, care abia mai murmură sub marşul triumfal al unei lumi schilodite, aflată în plină ofensivă. Omul Frumos este ultimul strigăt de salvare, este ultima redută a umanităţii, în lupta cu oceanul de neomenesc care vine". În tot ocea­nul de neomenesc îl putem asculta şi vedea pe viu pe Yanni, pe 13 septembrie, la Zone Arena. "Oamenii mă întreabă: «Eşti grec sau american?». Şi le răspund: «Sunt o fiinţă umană, ca restul oamenilor şi apoi sunt grec, american sau chinez»". Această fiinţă umană, care a "mişcat" tot globul cu muzica sa, va veni să ne cunoască, să vorbim aceeaşi limbă universală – muzica. "De fapt, lucrul cel mai important, în epoca pe care o trăim, este să avem capacitatea să recunoaştem Omul Frumos – mai spune Puric. Omul Frumos nu mai este la modă. La modă este omul util, la modă este omul eficient". Omul Frumos Yanni deţine înţelepciunea strămoşului său Socrate. Şi nu se sfieşte să declare, în faţa publicului său, că "oamenii nu au limite, dacă sunt uniţi". Socrate spunea că fiinţa umană perfectă este atunci când pui laolaltă toate fiinţele umane, noi toţi laolaltă alcătuim perfecţiunea. Să nu ne batem joc de noi şi să apreciem ceea ce avem. E clar, pe 13 septembrie îl vom avea pe Yanni. Să nu pierdem acea zi cu acest magic muzician, cu acest OM FRUMOS.

Are grijă ca unele vise să devină realitate
Yiannis Hrysomallis a obţinut nominalizări la Premiile Grammy pentru albumul "Dare to Dream" în 1992, iar în 1993 – pentru "In My Time". De-a lungul timpului, Yanni a obţinut 35 albume de "platină" şi de "aur", cu vânzări totale de peste 20 de milioane de exemplare. În 1997 Yanni a devenit unul dintre puţinii artişti din vest cărora li s-a îngăduit să susţină un concert la Taj Mahal. După India, a cucerit Oraşul Interzis din China. În urma acestor două experienţe muzicale a rezultat "Tribute" (în format CD şi DVD), care a fost lansat, în acelaşi an, în 1997. Yanni este descris de co­le­gii săi ca fiind un optimist incurabil, care visează şi are grijă ca unele vise să i se împlinească. Muzica lui a fost folosită şi la Super Bowl, World Wide de Sport, US Open, Tour de France, Campionatele Mondiale de patinaj, Jo­cu­rile Olimpice, dar şi de ABC News. Stilul său muzical este frecvent descris ca fiind "new age", deşi el preferă termenul de "contemporan instrumental".


×
Subiecte în articol: yanni