x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Premiile Grammy din muzica românească

Premiile Grammy din muzica românească

de Dana Andronie    |    13 Mar 2012   •   21:00
Premiile Grammy din muzica românească

Uneori e mai usor sa acorzi un premiu cuiva, decat sa-i dai dreptate. Bi­ne­inteles ca si premiile au rostul lor. Gabriela Scraba a lansat, in 1996, Premiile Muzicale Radio, primele din Romania, fiind convinsa ca vor fi considerate un demers de recunoastere si sustinere a valorilor muzicii noastre.

Concepute dupa celebrul model Grammy, de acordare dupa criterii valorice si nu dupa cifrele vanzarilor, Premiile Radio Romania Actualitati aduc in fiecare debut de primavara superlativele anului precedent in muzica romaneasca pop, dance, folk si pop-rock. Cea de-a X-a editie a Galei Premiilor Muzicale are loc pe 26 martie, la Teatrul National de Opereta 'Ioan Dacian'.

Reper anual in lumea muzicala
In alcatuirea ierarhiei finale si de­sem­na­rea premiantilor se implica, de fiecare data, intreaga echipa a sectiei de specialitate din Redactia Muzicala: Titus Andrei, Gabriel Ma­rica, Stefan Naftanaila, Cezar Andrei, Gabriel Basarabescu, Florin Silviu Ursulescu, Mihai Cosmin Popescu, Bogdan Pavlica, Mihai Elekes, Camelia Banta, Robert Ionescu, Cristian Marica, Georgeta Cernat, Andrei Partos, Octavian Ursulescu, Liviu Zamora.

Dupa o analiza atenta a retrospectivei muzicale anuale cu toate lan­sarile si principalele spectacole si turnee, premii nationale si inter­na­ti­o­n­­ale, precum si a preferintelor as­cultatorilor receptate din scrisori, e-mail-uri si mesaje, fiecare realizator, redactor si reporter puncteaza performantele intr-un clasament per­so­nal, pe genuri si sectiuni. Din cu­mu­la­rea punctajelor rezulta clasamentul final si, implicit, castigatorii sectiunilor.

Mai mult decat un eveniment mon­­den, Premiile Muzicale Radio Romania Actualitati sunt considerate un important reper anual in lumea muzicala, asteptat cu interes atat de mass media, de interpreti, trupe si compozitori, cat, mai ales, de ascultatorii postului public de radio si de telespectatori, de fanii muzicii romanesti, in general. O nominalizare surprinzatoare (chiar si pentru artist) este Adrian Berinde la ca­tegoria 'Cel mai bun album folk', cu 'Azilul'. Declaram, la aparitia albumului, ca din punctul meu de cunoastere intuitiva si reflexiva, acesta este primul dintre putinele mi­nuni ale muzicii romanesti din ultimii ani revolutionari.

Ar merita un premiu, chiar daca 'Azilul' nu prea aduce a folk. Alexandru Andries este pe lista alba a nominalizatilor cu 'Incorekt'. Pepe a reusit performanta de a fi nominalizat la patru categorii. Cu siguranta, din patru o iesi castigator la una...

Nominalizarile, in ordine alfabe­tica
'Cel mai bun album pop-dance': 'Change the world' (Play & Win/Roton); 'Dance or die trying' (Simplu/Media Pro); 'Sa­xo­beats' (Alexandra Stan/MediaPro Music). 'Cel mai bun cantec pop-dance': 'Telephone' (Andra); 'Mi-e dor' (DJProject); 'Get back' (Al. Stan); 'Convict' (Simplu); 'I need you more' (Crush & Al. Ungureanu); 'Tot mai sus' (Guess Who). 'Cel mai bun artist pop dance': Alexandra Stan; DJ Project; Play & Win; Simplu. 'Cel mai bun album pop': 'Arunca-mi o privire' (Pepe/Media Pro Music); 'Nu te mai am' (Marcel Pavel/Ovo Music); 'Un altfel de portret' (Oana Sarbu/Virgil Popescu). 'Cel mai bun cantec pop': 'Arunca-mi o privire' (Pepe); 'Ciao, amore, come stai?' (Andreea Ola­riu/Marcel Dragomir/Eugen Du­mi­tru); 'Mai da-mi o sansa' (Nico/ L.Matei); 'Priveste cerul' (A. Similea/O. Komornyk); 'Strada fara nume' (L. Duta). 'Cel mai bun interpret': Cristi Enache; Horia Brenciu; Marcel Pavel; Pepe. 'Cea mai buna interpreta': Alexandra Stan; Antonia; Andra; Nico. 'Cel mai bun album folk': 'Azil' (Adrian Berinde); 'Dragoste in 3' (Alina Manole); 'Incorekt' (Al. Andries); 'Mii de smaralde' (Daniel Iancu). 'Cel mai bun cantec folk': 'Alb' (Poesis); 'Am un pitic' (Alina Manole); 'Din resturi de timp' (Adrian Berinde); 'Mii de smaralde' (Daniel Iancu); 'Vorbim?' (Al. Andries). 'Cel mai bun artist folk': Adrian Berinde; Alexandru Andries; Alina Manole; Daniel Iancu. 'Cel mai bun album pop-rock': '2' (VH2); 'Cele doua cuvinte' (Taxi); 'Clasic de lux' (Directia 5). 'Cel mai bun cantec pop-rock': 'Copilul care alearga' (Vama); 'Iti multumesc' (Directia 5); 'Non Stop' (Taxi); 'Sa stii' (Publika); 'Stele in palma ta' (VH2). 'Cel mai bun artist pop-rock': Directia 5; Taxi; VH2. 'Cel mai bun concept discografic': 'Cantec pentru Tamango' (Hara); 'Beautiful Jazz' – Duets (Directia 5); 'Un altfel de portret' (Oana Sarbu); 'Azil' (Adrian Berinde). Artistul anului: Alexandra Stan; Pepe; Directia 5; Guess Who.

Murphy decreta ca lucrurile se distrug proportional cu valoarea lor. E un semn de normalitate faptul ca Radio Romania Actualitati continua traditia de a acorda premiile muzicale, punand pret pe calitate, nu pe cantitate. Se tine cont de valoare, nu neaparat de cifrele de vanzare. Nu tot ceea ce se vinde este si de calitate, este de inteles intr-o societate de consum sortita cultului fast-food. Mai exista insa si minuni care sunt cultivate de oameni determinati sa-si vada de rostul lor.

×
Subiecte în articol: muzica