x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Rapsodia Regăsită ”Rapsodia Română” de Ciprian Porumbescu, în premieră la Sala Musikverein din Viena, într-un spectacol extraordinar dedicat compozitorului român

Rapsodia Regăsită ”Rapsodia Română” de Ciprian Porumbescu, în premieră la Sala Musikverein din Viena, într-un spectacol extraordinar dedicat compozitorului român

de Ciprian Demeter    |    17 Aug 2023   •   13:45
Rapsodia Regăsită  ”Rapsodia Română” de Ciprian Porumbescu, în premieră la Sala Musikverein din Viena, într-un spectacol extraordinar dedicat compozitorului român

În anul dedicat compozitorului Ciprian Porumbescu, orchestra Operei Naționale din București, dirijată de Daniel Jinga, a prezentat, în luna iulie, la celebra sală Musikverein din Viena, spectacolul ”Crai Nou”, care-l omagiază pe compozitorul român, cu ocazia împlinirii, în 2023, a 170 de ani de la nașterea și a 140 de ani de la moartea lui Ciprian Porumbescu.

Finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, concertul s-a bucurat de un mare succes, una dintre surprizele serii fiind lucrarea ”Rapsodia Română”. Foarte puțini dintre cei prezenți în sală știau că Ciprian Porumbescu a scris o rapsodie română cu 20 ani înaintea celei mult mai celebre, aparținând lui George Enescu.

Lucrarea a căpătat contur datorită intervenției restauratoare a compozitorului Dan Dediu și a interpretării autentice pe care dirijorul Daniel Jinga a imprimat-o orchestrei Operei Naționale București.

Pe lângă opereta ”Crai nou”, prima operetă românească, ”Rapsodia Română” este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Ciprian Porumbescu și a fost dedicată regelui Carol I al României. Compoziția este alcătuită din două părți și este inspirată, ca multe alte lucrări ale sale, din folclorul românesc, dar și din muzica evreiască ce avea să genereze mai târziu curentul klezmer.

”Cred că acest concept de unitate în diversitate trebuie să reprezinte resortul patriotic - naționalist al fiecăruia dintre noi. Noul trend globalist suprapus peste absolut necesara integrare europeană ne cheamă să iubim și să înțelegem celelalte culturi, oferindu-le la rândul nostru ceea ce este mai frumos și mai reprezentativ din cultura română. A-ți iubi, cunoaște, înțelege și promova rădăcinile în sânul celor pe care îi admiri și îi consideri parteneri înseamnă forma supremă de patriotism. A urî înseamnă extremism. A iubi, păstra și face cunoscut ceea ce te definește ca popor înseamnă naționalism autentic.”, a declarat dirijorul Daniel Jinga, Directorul Operei Naționale din București.

 

Daniel Jinga este cunoscut pentru activitatea sa dirijorală desfășurată mai ales în zona de promovare a muzicii simfonice și corale românești, printre proiectele sale cele mai cunoscute fiind discul Rapsodiem, ce cuprinde cele două rapsodii române enesciene și suita de valsuri „Valurile Dunării”, compusă de Iosif Ivanovici, compozitor român de muzici militare și muzică ușoară.

https://music.apple.com/ro/album/rapsodiem/1247978377?l=ro

 

https://open.spotify.com/album/3efRvoQCp7tNtbhe6ugu0L?si=6YvTs2wBRuG9RFYowRFZag

În zona muzicii corale, Daniel Jinga a imprimat alături de corul Accoustic un disc ce conține lucrări contemporane românești semnate de Adrian Iorgulescu, Dan Buciu, Christian Petrescu și Petru Stoianov.

În anul centenar 2018, Daniel Jinga a filmat Rapsodia Română nr. 1 de George Enescu pe Platoul din Bucegi, redând muzicii enesciene atât acuratețea academică a interpretării, cât și energia izvorâtă din pitorescul peisajelor montane românești.


În 2022, Daniel Jinga, la pupitrul Orchestrei Operei Naționale București, a interpretat, în primă audiție, în sala Unesco din Paris lucrarea „Altitza”, aparținând compozitorului Dan Dediu.


În ultimii doi ani, Daniel Jinga a promovat atât alături de Orchestra Operei Naționale București, cât și prin acțiuni private, creația lui Ciprian Porumbescu, subliniind rolul marelui compozitor în procesul de formare și definire a culturii românești.


 

×