x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Rapsodii şi fantezii: Gabriel Bebeşelea şi Valentin Uryupin pe scena Filarmonicii "George Enescu"

Rapsodii şi fantezii: Gabriel Bebeşelea şi Valentin Uryupin pe scena Filarmonicii "George Enescu"

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Noi 2022   •   13:10
Rapsodii şi fantezii: Gabriel Bebeşelea şi Valentin Uryupin pe scena Filarmonicii "George Enescu"

În serile de joi, 10 noiembrie şi vineri, 11 noiembrie 2022, la ora 19, Filarmonica George Enescu şi dirijorul său principal, Gabriel Bebeşelea îl au ca invitat pe clarinetistul Valentin Uryupin, pe care publicul Filarmonicii îl poate recunoaşte din stagiunile anterioare, când a evoluat la pupitrul dirijoral al orchestrei noastre.

Un repertoriu plin de culoare poartă ascultătorul într-o călătorie ghidată de accentul pus de această dată nu pe maiestuozitatea construcţiei şi a arhitecturilor muzicale, ci pe melodie şi pe spontaneitatea exprimării. Programul este inaugurat de Mieczyslaw Weinberg - compozitor evreu, născut în Polonia şi stabilit în Rusia, cu o creaţie prodigioasă, deşi puţin cunoscută publicului larg - prin lucrarea sa Rapsodie pe teme moldoveneşti. În continuare, solistul Valentin Uryupin va interpreta Premiere Rhapsodie a impresionistului Claude Debussy - un colorist prin excelenţă  - şi apoi Fantezia pe teme din Carmen de Bizet, pe care Alexander Rosenblatt reuşeşte să o îmbrace în tonuri vii, exuberante, adesea insolite şi bine impregnate de stilul de jazz.

După pauză, suntem invitaţi să explorăm nuanţele iberice ale muzicii francezului Maurice Ravel din Rapsodia spaniolă, iar concertul se încheie cu binecunoscutul Bolero, ca o apoteoză ce îmbrăţişează retrospectiv întreg spectacolul.

 

 

Ateneul Român

Joi, 10 noiembrie 2022, ora 19

Vineri, 11 noiembrie 2022, ora 19

 

Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu

Dirijor
GABRIEL BEBEŞELEA

Solist
VALENTIN URYUPIN

Program

Mieczyslaw Weinberg
Rapsodia pe teme moldoveneşti, op. 47, nr. 1

Claude Debussy
Rapsodia nr. 1 pentru clarinet şi orchestră

Alexander Rosenblatt
Fantezia Carmen pentru clarinet şi orchestră

Maurice Ravel
Rapsodia spaniolă
Bolero

            Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii „George Enescu”, precum și Director Muzical și Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, Bebeșelea își continuă activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care îl deține din anul 2016. Pe lângă aceste poziții, Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Ulster Orchestra Belfast, State Academic Symphony Orchestra of Russia „Evgeny Svetlanov”, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă, Bochumer Symphoniker și Janáček Philharmonic Ostrava. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu Pastorale-Fantaisie pour petite orchestre și Oratoriul Strigoii de George Enescu.

Printre soliștii cu care Gabriel Bebeșelea colaborează se numără Sarah Chang, Ray Chan, Simon Trpčeski, Robert Levin, Augustin Hadelich, Valentina Lisitsa, Leticia Moreno, Sayaka Shoji, Boris Giltburg, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu.

Gabriel Bebeșelea este cunoscut pentru dedicarea sa cercetării și redescoperirii muzicii și este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale uitate sau neglijate. În 2017, pentru a aduce la lumină o astfel de muzică, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata.

Un dirijor notabil de operă, Bebeșelea a fost numit Dirijor Principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj.

Gabriel Bebeșelea este câstigător al concursurilor de dirijat „Lovro von Matačić” (2015) şi „Jeunesses Musicales” (2010), precum și seminifinalist al concursurilor de dirijat „Donatella Flick” al London Symphony Orchestra (2014) și „Gustav Mahler” al Bamberger Symphoniker în 2016.

            Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în 2018 Gabriel Bebeșelea a obținut titlul de doctor în muzică „summa cum laude” la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Dan Dediu. Gabriel Bebeșelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa Prof. Mark Stringer.

            Valentin Uryupin a absolvit Conservatorul din Moscova la clasele de clarinet (2009) şi de dirijat (2012). Printre profesorii săi se numără dirijorul Ghenadi Rojdestvenski şi clarinetistul Evgeni Petrov. Câştigător al Premiului I la Concursul de Dirijat „Georg Solti” (Frankfurt, 2017), Uryupin este deja o stea în lumea muzicii clasice din Rusia natală. Cariera sa este în mod egal împărţită între dirijatul simfonic şi de operă şi interpretarea instrumentală (clarinet solo).

            În 2015, Uryupin a luat parte la masterclass-ul internaţional susţinut de Kurt Masur şi, puţin după aceea, a câştigat Concursul Naţional de Dirijat de la Moscova. În 2016, a primit Premiul al III-lea la prestigioasa competiţie „Gustav Mahler” din Bamberg. Din 2011, Uryupin deţine funcţia de dirijor permanent al Orchestrei MusicAeterna (Opera din Perm, Rusia). În 2015, a fost numit dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Simfonice din Rostov-pe-Don.

            În calitate de clarinetist, susţine concerte şi masterclass-uri în Rusia, Europa, SUA, Japonia şi Singapore. Deţine peste 20 de premii la competiţiile internaţionale de clarinet, incluzându-le pe cele mai importante de la Geneva, München, Gand şi Beijing.

 

×