x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Regal de muzică folk la spectacolul de gală

Regal de muzică folk la spectacolul de gală

de Alex Revenco    |    10 Mar 2010   •   00:00
Regal de muzică folk  la spectacolul de gală
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

Luni, după miezul nopţii, peste patru mii de oameni au plecat acasă mulţumiţi de spectacolul extraordinar oferit de corifeii folkului românesc.

Maria Gheorghiu a "spart gheaţa", a interpretat câteva hituri proprii, a cântat în memoria Tatianei Stepa şi a încheiat cu un cover după Amalia Rodriguez, celebra interpretă portugheză evoluând pe scena Cerbului de Aur în anul în care s-a născut Maria. E de remarcat faptul că Maria n-a venit singură la gală, ea fiind acompaniată de Radu Graţianu, un talentat keyboards man, cu "trecut" rock, în grupul Quartz.

Daniel Iancu a ridicat sala în picioare interpretând câteva dintre cele mai cunoscute "perle": "Miliţianul", "Muri-ţi-ar capra", "Patria" şi la bis, "Vine valu' , îmi ia calul". De remarcat interpretarea în stil personal a poeziei "Acuarelă" de Ion Minulescu şi "Alba ca Zăpada". A urmat Alexandru Andrieş, un artist unic, cu o discografie demnă de Guiness Book. A interpretat un melanj de piese mai noi, "Transport în comun" (2005), nou-nouţe, ("Când la femei le vin idei", "Petala", "Nu-i nici o glumă"), dar şi de pe "vremuri": "Pneumonie", "Ce oraş frumos".

A urmat "extraterestrul" Mircea Florian şi a sa Ceată Melopoică. După cum ne-a avertizat artistul, Ceata Melopoica este o "formaţie cu geometrie variabilă". Dacă de-a lungul anilor a avut în componenţă muzicieni de excepţie precum Sorin Chifiriuc, Gabi Căciulă, Dorin-Liviu Zaharia , Andrei Oişteanu şi mulţi alţii, duminică seara, Mircea a urcat pe scenă cu Dan Hadrabur - cunoscut din remixul piesei "Tanţa" - Timpuri noi şi din proiectul DB Implant (Dragoş Bădoi - Dan Handrabur) şi celebrul basist timişorean Dixie Krauser - fost în Pro Musica, Phoenix, Sector 3, Metamorf, Florian din Transilvania, Flying Wood. Complex şi intens, Florian a impresionat cu celebrele "Pădure liniştitoare" şi "Pleoapa de argint", precum şi cu o piesă în premieră, "Culoarea neagră de decor".

Microrecitalul s-a încheiat cu "Pe mine Mircea mă cheamă" (Ce v-am spus nu e o zeamă/ Ce se bea urlând la cramă/ Ce v-am spus e o licoare/ Stoarsă dintr-un om ce moare/ Astăzi doare, mâine moare/ Totul s-a schimbat în boare). Ca de obicei, Ada Milea a avut o prestaţie entuziasmantă interpretând "Nasul" (cu Bobo), "Ceauşescu n-a murit", "Rodica" şi alte scurte eseuri atât de personale. Primit cu multă căldură de public, Doru Stănculescu a cântat, împreună cu Sorin Minghiat, câteva piese frumoase "Ai, hai", "Fără petale", "Baladă din copilărie" - ultima având acompaniamentul lui Dan Andrei Aldea (pe negativ).

Victor Socaciu şi Biroul Executiv au smuls ropote de aplauze interpretând câteva melodii pe cât de cunoscute pe atât de frumoase: "Ninge", "Tata şi caii", "Omul cu o chitară", dar şi piese cu mesaj: "Nu te lăsa", "Ţara te vrea prost", "Mama lor la toţi". Penultimul artist, Vasile Şeicaru, a interpretat câteva mari hituri, inclusiv "În oraşul cu floare de tei". Cu puţin înainte de miezul nopţii, Mircea Baniciu a avut parte de o primire entuziastă, cântând alături de Vlady Cnejevici: "La început de drum", "Dealul cu dor", "Vara la ţară", "Andrii Popa", "Întoarcerea la Orient..." şi, "la 8 Martie şi 5 minute", "Eşarfă în dar".

"Ce v-am spus nu e o zeamă/ Ce se bea urlând la cramă/ Ce v-am spus e o licoare/ Stoarsă dintr-un om ce moare/ Astăzi doare, mâine moare/ Totul s-a schimbat în boare"
Mircea Florian

×
Subiecte în articol: muzica folk om bun