Luni, după miezul nopţii, peste patru mii de oameni au plecat acasă mulţumiţi de spectacolul extraordinar oferit de corifeii folkului românesc.
Maria Gheorghiu a "spart gheaţa", a interpretat câteva hituri proprii, a cântat în memoria Tatianei Stepa şi a încheiat cu un cover după Amalia Rodriguez, celebra interpretă portugheză evoluând pe scena Cerbului de Aur în anul în care s-a născut Maria. E de remarcat faptul că Maria n-a venit singură la gală, ea fiind acompaniată de Radu Graţianu, un talentat keyboards man, cu "trecut" rock, în grupul Quartz.Daniel Iancu a ridicat sala în picioare interpretând câteva dintre cele mai cunoscute "perle": "Miliţianul", "Muri-ţi-ar capra", "Patria" şi la bis, "Vine valu' , îmi ia calul". De remarcat interpretarea în stil personal a poeziei "Acuarelă" de Ion Minulescu şi "Alba ca Zăpada". A urmat Alexandru Andrieş, un artist unic, cu o discografie demnă de Guiness Book. A interpretat un melanj de piese mai noi, "Transport în comun" (2005), nou-nouţe, ("Când la femei le vin idei", "Petala", "Nu-i nici o glumă"), dar şi de pe "vremuri": "Pneumonie", "Ce oraş frumos".
A urmat "extraterestrul" Mircea Florian şi a sa Ceată Melopoică. După cum ne-a avertizat artistul, Ceata Melopoica este o "formaţie cu geometrie variabilă". Dacă de-a lungul anilor a avut în componenţă muzicieni de excepţie precum Sorin Chifiriuc, Gabi Căciulă, Dorin-Liviu Zaharia , Andrei Oişteanu şi mulţi alţii, duminică seara, Mircea a urcat pe scenă cu Dan Hadrabur - cunoscut din remixul piesei "Tanţa" - Timpuri noi şi din proiectul DB Implant (Dragoş Bădoi - Dan Handrabur) şi celebrul basist timişorean Dixie Krauser - fost în Pro Musica, Phoenix, Sector 3, Metamorf, Florian din Transilvania, Flying Wood. Complex şi intens, Florian a impresionat cu celebrele "Pădure liniştitoare" şi "Pleoapa de argint", precum şi cu o piesă în premieră, "Culoarea neagră de decor".
Microrecitalul s-a încheiat cu "Pe mine Mircea mă cheamă" (Ce v-am spus nu e o zeamă/ Ce se bea urlând la cramă/ Ce v-am spus e o licoare/ Stoarsă dintr-un om ce moare/ Astăzi doare, mâine moare/ Totul s-a schimbat în boare). Ca de obicei, Ada Milea a avut o prestaţie entuziasmantă interpretând "Nasul" (cu Bobo), "Ceauşescu n-a murit", "Rodica" şi alte scurte eseuri atât de personale. Primit cu multă căldură de public, Doru Stănculescu a cântat, împreună cu Sorin Minghiat, câteva piese frumoase "Ai, hai", "Fără petale", "Baladă din copilărie" - ultima având acompaniamentul lui Dan Andrei Aldea (pe negativ).
Victor Socaciu şi Biroul Executiv au smuls ropote de aplauze interpretând câteva melodii pe cât de cunoscute pe atât de frumoase: "Ninge", "Tata şi caii", "Omul cu o chitară", dar şi piese cu mesaj: "Nu te lăsa", "Ţara te vrea prost", "Mama lor la toţi". Penultimul artist, Vasile Şeicaru, a interpretat câteva mari hituri, inclusiv "În oraşul cu floare de tei". Cu puţin înainte de miezul nopţii, Mircea Baniciu a avut parte de o primire entuziastă, cântând alături de Vlady Cnejevici: "La început de drum", "Dealul cu dor", "Vara la ţară", "Andrii Popa", "Întoarcerea la Orient..." şi, "la 8 Martie şi 5 minute", "Eşarfă în dar".
"Ce v-am spus nu e o zeamă/ Ce se bea urlând la cramă/ Ce v-am spus e o licoare/ Stoarsă dintr-un om ce moare/ Astăzi doare, mâine moare/ Totul s-a schimbat în boare"
Mircea Florian
Citește pe Antena3.ro