x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica REMIX ID – VOCILE LIBERTĂȚII duce poveștile minorităților bănățene la Viena. 7 zile de expoziții, ateliere, prezentări și conferințe în capitala Austriei

REMIX ID – VOCILE LIBERTĂȚII duce poveștile minorităților bănățene la Viena. 7 zile de expoziții, ateliere, prezentări și conferințe în capitala Austriei

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Iun 2024   •   22:00
REMIX ID – VOCILE LIBERTĂȚII duce poveștile minorităților bănățene la Viena. 7 zile de expoziții, ateliere, prezentări și conferințe în capitala Austriei

REMIX ID, proiect al Asociației META Spațiu, este una dintre cele mai valoroase inițiative românești de recuperare a tradițiilor și istoriei comunităților etnice din Banat, și va fi prezentat în Austria, publicului vienez.

Astfel, în perioada 24-30 iunie 2024 poveștile de viață, influența și moștenirea etnică a comunităților din regiunea Banatului și a Timișoarei, care au influențat decisiv mentalitatea și identitatea colectivă a României, în special în partea de vest a țării, va face obiectul unei expoziții a artistei Renée Renard, la Viena, în galeria Eindorf Kunstraum.

În perioada în care expoziția, însoțită de o instalație video Remix ID, va putea fi vizitată, publicul vienez este invitat să participe la ateliere, prezentări, concerte și conferințe despre impactul pe care multiculturalismul bănățean l-a avut și îl are asupra prezentului și viitorului Timișoarei și a regiunii de vest, susținute de Mirela Stoeac-Vlăduți, Olga Török, Cristian Vicol, Renée Renard, Denise Parizek, Miruna Robescu ș.a.

REMIX ID - VOICES OF FREEDOM, are ca temă de cercetare felul în care minoritățile din Banat, nostalgia pentru trecutul central-european, cât și emigrația etnicilor (de multe ori traumatică) din anii 1970-1980 au generat un sentiment disident printre timișoreni, una din forțele generatoare ale revoluției anti-comuniste care a pornit la Timișoara în 15 decembrie 1989.

Remix ID este un proiect cultural al cărui scop este de a recupera, prin colaborări cu producători muzicali, compozitori, artiști vizuali și scriitori, tradițiile, muzica, obiceiurile și istoria etniilor etnice din Banat, una dintre cele mai diverse și multiculturale zone ale Europei. Început în 2018, proiectul Remix ID își propune astfel să creeze un dialog între statornicia satului și frenezia orașului. Realizat alături de artiști care au documentat timp de 6 ani tipologiile culturale ale mediului rural și urban, activitățile sale suprapun lumea tehnologizata peste arhetipalul vieții țărănești de azi și de altădată.

În 2019, Remix ID a primit o mențiune din partea Ministerului Pentru Relații Europene și Internaționale din Austria în cadrul „Intercultural Achievement Award”, pentru puntea de legătură „între trecut și prezent folosindu-se de artă și tehnologie prin reproducerea poveștilor etniilor din Banat – un loc al diversității, al schimburilor interculturale și a coabitării. Documentarea și interviurile pe care le-au luat reprezentanților din diversele etnii istorice înlesnesc accesul la aceste tradiții celor interesați, în mod special pentru tineri, prin remixarea muzicii și transformarea simbolurilor și obiectelor tradiționale în artă contemporană.”

 

Programul complet al activităților:

Luni, 24.06.2024

18.00 Recepția invitaților la vernisajul expoziției Voices of Freedom.

19.00 Vernisajul expoziției „Voices Of Freedom”: invitați: Renée Renard și echipa Remix ID.

19.30 Atelierul pentru copii „Schwabenhaus” susținut de Miruna Robescu (atelier pentru copiii cu vârsta între 7 și 12 ani, în limbile germană, engleză și română)

20.00 Prezentarea proiectului Remix ID în contextul Revoluției de la Timișoara din 1989, susținută de Olga Török

20.30 Remix ID Music by U.Kustik

 

Marți, 27.06.2024

19.00 Tur ghidat și artist talk cu Renée Renard

 

Vineri, 28.06.2024

18.00 Tur ghidat cu Mirela Stoeac-Vlăduți (Remix ID Timișoara)

18.30 Art talk „Voices of Freedom” cu  Mirela Stoeac Vlăduți (Remix ID- Timișoara) și Denise Parizek (Pogmahon- Wien). Invitați speciali: Virgilius Moldovan și Gabriel Kohn.

 

Sâmbătă. 28.06.2024

11.00 Conferința „Lumi în dezagregare - literatura etnicilor bănățeni și sentimentul Revoluției din '89”, susținută de Dr. Cristian Vicol (Remix ID- Timișoara)

 

×
Subiecte în articol: Remix ID