x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Să smulgem fildeşii din Alifantis, trei seri la rând!

Să smulgem fildeşii din Alifantis, trei seri la rând!

de Dana Andronie    |    20 Mar 2013   •   14:39
Să smulgem fildeşii din Alifantis, trei seri la rând!
Pe 27, 28 şi 29 martie, la Teatrul Excelsior: un legământ artistic, între doi prieteni nepereche

Deşi e greu de crezut, dar pasionalul Nicu de la Brăila, cu rădăcini greco-macedonene, respiră, compune şi trăieşte cu şi pentru muzică de patru decenii. La Teatrul Excelsior, în serile de 27, 28 şi 29 martie, la ora 19.30, aerul va avea o vibraţie specială, iar primăvara va cânta, fără să falseze... Nu este doar o metaforă, pur şi simplu aşa se va întâmpla. Vă puteţi convinge, dacă veţi păşi pragul Teatrului Excelsior, unde vă aşteaptă un concert ca în poveşti al unui mare şi frumos “nebun” al muzicii româneşti - Nicu Alifantis.

Fiecare reprezentaţie va fi irepetabilă. Concertul din 27 martie va sta sub însemnele de spiritualitate ale lui  Nichita Stănescu şi  ale Zilei Mondiale a Teatrului.

Spectacolele de la Teatrul Excelsior  - “Să smulgem fildeşii din Alifantis” -  au o încărcătură specială. Pe de o parte, reprezintă bucuria creatorului care a “servit” cu aceeaşi ardoare publicul, de la prima sa piesă, până astăzi, iar pe de altă parte, aceste întâlniri artistice sunt gândite de Nicu Alifantis ca o adâncă reverenţă faţă de unicul Nichita Stănescu, de la a cărui naştere se vor împlini, pe 31 martie, 80 de ani.

                                “Despre Nichita poţi doar gândi cu gândul

Titlul acestor spectacole este un vers creat de Nichita în noaptea de 12 spre 13 aprilie din 1983, anul în care poetul avea să se ridice la ceruri... "Să smulgem fildeşii din Alifantis!/ Şi din Mediterană tot ce a fost Atlantis/ Să-l auzim cum cade şoimul cel vânat/ Leneş şi în cascade, într-un alt fel păcat/ Când cântă parcă moare o taină dintr-un grec/ Şi tot ce e în mine zare arată a înec/ Dar nu-n sărata mare/ ci în ceva cu mult mai mare”.

“Să smulgem fildeşii din Alifantis” este un legământ artistic, între doi prieteni nepereche – Nichita şi Alifantis – care sfidează timpul şi legile acestuia. “Mi-ar fi nespus de greu/ să spun ceva despre Nichita/ rostind în cuvinte./ Le-a luat el pe toate./ Le-a adunat cu grijă,/ le-a mângâiat,/ le-a stropit cu lacrimi de dragoste,/ le-a şlefuit,/ le-a cuibărit în căuşul palmelor sale/ şi apoi le-a sorbit,/ El, alchimistul, le-a preschimbat în necuvinte…/  Aşadar,/ despre Nichita poţi doar gândi cu gândul/ şi asta cu mare grijă,/ ca nu cumva să-l atingă şi să-l doară./” – a gândit Nicu Alifantis, în anul 2010.
Veniţi la Teatrulul Excelsior să vă umpleţi de încântare pe 27, 28 şi 29 martie. Alifantis va sta cuminte pe scenă, să smulgem fildeşii din el...

Spectacolul este gândit de Nicu Alifantis ca o adâncă reverenţă faţă de unicul Nichita Stănescu, de la a cărui naştere se vor împlini, pe 31 martie, 80 de ani
 

×
Subiecte în articol: nicu alifantis