x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Spectacole - Cesaria Evora si Chris Rea, la Bucuresti

Spectacole - Cesaria Evora si Chris Rea, la Bucuresti

de Claudia Daboveanu    |    22 Iun 2006   •   00:00
Spectacole - Cesaria Evora si Chris Rea, la Bucuresti

Gotan Project inseamna traditie, inventivitate si avangardism. Publicul Salii Palatului s-a delectat vreme de un ceas cu o muzica pe care o vor asculta si urmasii nostri, fara riscul de a se plictisi.

Se intampla si la case mai mari: spectacolul a inceput cu 40 de minute intarziere, dupa ce spectatorii au avut parte de o sauna in holul Salii Palatului. Inclusa in pretul biletelor, probabil… Oricum, lipsa cabinelor de dus aferente saunei a fost trecuta cu vederea la auzul primelor acorduri.

CE-I GOTAN? Un acordeon, viori, un violoncel, o chitara, un instrument de percutie. O voce senzuala de femeie. De ce altceva ar mai avea nevoie un tangou ca sa placa in plin secol XXI? Ce muzica ascultam? Pentru cei mai multi traitori ai anului de gratie 2006 un simplu gen muzical este o experienta perimata. Zeci de genuri muzicale ne-au bucurat deja sufletul. Ne ramane asadar sa uram bun venit epocii mixajelor, a amestecului formelor de expresie, a coincidentelor sonore, a contrastelor care se atrag. Gotan Project sparge tiparele tangoului. E tangou, dar e altfel. Insusi numele grupului provine din forma argentiniana argotica a cuvantului tangou (gotan). "Anagrama" rearanjeaza, intr-o forma sofisticata, structuri de beat-uri electronice si muzica jamaicana pe suportul solid al ritmurilor tangoului clasic. Pe scurt, da o noua dimensiune celebrului gen latino: electro-tangoul.

"LUNATICO". Muzica instrumentala si vocala live. Adica o miniorchestra. Un DJ. Proiectii video. Decupaje de lumina colorata, proiectata pe costume si decoruri. Albe toate. Impresia e ca Gotan Project face muzica numai buna de trimis in cosmos, in navete spatiale care nu se mai intorc pe Pamant. Sa vada si extraterestrii, o data cu pozitia noastra in sistemul solar si cu plansele anatomice - sa auda, mai precis - ce muzica asculta pamantenii… Philippe Cohen Solal, Eduardo Makaroff si Christoph H. Muller, fondatorii grupului, si-au atins tinta. Muzica lor se intinde de la piese apartinand clasicilor tangoului, Anibal Troilo si Astor Piazzola, pana la colaborari cu vedete ale muzicii electronice precum Peter Kruder sau Pepe Bradock. Au cantat si-o piesa in premiera, pe care DJ-ul ne-a asigurat ca n-o stim: "El norte". Acum o stim si-o s-o tinem minte. "Una musica brutal" a produs declicul aplauzelor. Turneul de promovare al noului lor album, "Lunatico", a lasat urme-n sufletul si-n mintea spectatorilor. Pour les connaisseurs...

CESARIA EVORA REVINE
Pentru Romania, anul 2007 va fi latino sau nu va fi deloc. Asa ar suna o parafraza dupa un panseu celebru al lui Andre Malraux. Si asa este, cel putin pana acum. Dupa show-ul inflacarat al lui Angel Munoz, din decembrie 2005 - care parca a prefigurat conturul latino al anului in curs - au urmat in aprilie doua spectacole flamenco in regia lui Paco Mora: "Ballet de Madrid". Apoi, din nou, Buena Vista Social Club, doua spectacole, in mai, din pacate fara Ibrahim Ferrer. Visul sud-american continua cu Gotan Project si cu Joaquin Cortes, regele flamenco, pe care-l asteptam la 24 iunie. In iulie, la 17, Timisoara o primeste cu bratele deschise pe Shakira, iar la 16 octombrie revine pentru a treia oara "regina desculta", Cesaria Evora. Ea va promova cel mai recent album al sau, "Rogamar", care cuprinde 15 piese noi. O muzica numai pentru cunoscatori, asa cum ne-am dori sa ne rasfete si pe viitor organizatorii de spectacole.

Turneu de adio - Vine Cris Rhea!

Chris Rea va sustine un concert la 1 noiembrie, la Bucuresti, in cadrul turneului de adio al cantaretului care in ultimii ani a avut grave probleme de sanatate. "Pentru toamna pregatim un concert Chris Rea, la 1 noiembrie", a declarat pentru Mediafax Sorina Burlacu, director general al companiei Events. Muzicianul, cunoscut pentru vocea si chitara sa, s-a bucurat de o mare popularitate in Europa, la sfarsitul anilor ’80 - inceputul anilor ’90.

×
Subiecte în articol: arte muzica