x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica SUFLET LÂNGĂ SUFLETE/David Bisbal: "Acum şi voi sunteţi familia mea"

SUFLET LÂNGĂ SUFLETE/David Bisbal: "Acum şi voi sunteţi familia mea"

de Anca Stanescu    |    13 Dec 2008   •   00:00

Uneori, trăim fără să ştim pentru momente magice în care tot ceea ce contează este ca sufletul nostru să aibă un sprijin pentru a se înălţa şi vibra. Cu două săptămâni înainte de Crăciun, artistul David Bisbal a reuşit să farmece mii de oameni, veniţi să-i absoarbă minunea cântecelor la Sala Palatului.



Abia-abia a putut fi stăpânită joi seară mulţimea nerăbdătoare. I s-a oferit, la început, ca aperitiv, o combinaţie inedită: Anne’s şi Provincialii. "Suntem pentru prima oară pe această scenă şi ne simţim foarte onoraţi", a mărturisit Ionuţ, solistul trupei. Acesta a dedicat prima melodie interpretată regretatei Anca Parghel, care "a fost un model pentru mine". Anne’s ne-a arătat emoţionată că, fiind copleşită de onoarea de a cânta într-un asemenea spectacol, îi este "Atât de greu".
EXTRAPULS. După 20 de minute, mulţimea era mai mult decât pregătită pentru felul principal. "Bisbal, Bisbal!", începuse să se "fredoneze" în sală. "Vineeee!", a îndrăznit cineva al cărui puls ajunsese, probabil, pe la 180. Dar, ca în filmele pline de suspans din week-end, David a întârziat. Puţin. Însă îndeajuns de mult pentru ca (mai ales) fetele, nerăbdătoare, să vizualizeze cu maximă acurateţe orice modificare a scenei. Au fost priviţi cu atenţie nenumăraţi tehnicieni care: au cuplat chitarele la amplificatoare, au aranjat firele şi boxele şi s-au asigurat că există destule sticle cu apă pentru a potoli gâturile unor interpreţi însetaţi.

TRANDAFIRII DE LÂNGĂ INIMĂ. Totul a fost aranjat în cele mai mici amănunte. Luminile au căpătat, dintr-o dată, o intensitate foarte scăzută. Mulţimea a izbucnit în urale. Au intrat instrumentiştii. Uralele s-au transformat în ţipete care aminteau de vremurile glorioase ale fanilor lui Michael Jackson. Freamătul aplauzelor era de neoprit. În fine, o siluetă întunecată şi-a făcut apariţia. E el! El!, s-a auzit peste tot. Pentru câteva secunde, mulţimea n-a mai răsuflat, apoi, ca la comandă, primele rânduri din sală, încărcate de fete pentru care aşteptarea febrilă se încheiase, s-au ridicat în picioare şi-au început să danseze. "Buleria, buleria/Tan dentro del alma mia/es la sangre de la tierra en que naci" s-a pornit Bisbal, mai energic decât un uragan. "Viva Spania!", răspundea sala. "Mă simt atât de fericit că am ajuns în România!", a mărturisit artistul. Apoi şi-a început odiseea care-l face, clipă de clipă, irezistibil: muzica. Cânta din tot sufletul, din toată inima, cânta cu nişte trandafiri roşii aproape de piept, cânta înfăşurat de steagul românesc primit de la o admiratoare. Din când în când strângea, cu putere şi delicateţe în acelaşi timp, mâinile emoţionate întinse spre el, într-o încercare de a-şi contopi sufletul intens cu cel al publicului. La un moment dat, s-a aplecat galant şi, peste capetele vigilente ale bodyguarzilor, a atins cu buzele mâna unei domnişoare. Surpriză, şoc, maximă bucurie: fata şi-a contemplat locul de parc-ar fi fost aurit, iar apoi şi-a dus palma lângă obraz. Multe tinere din jur ar fi vrut să fie în locul ei...

TORENTUL. "Mai departe puţin, vă rog!" a fost leitmotivul pe care au patinat intens oamenii de ordine din faţa scenei. Dar, oricât de duri ar fi fost sau ar fi vrut să pară, n-au putut face faţă năvalei de simpatie care se revărsa asemenea unui torent către David Bisbal. Mulţi tineri îi ştiau cântecele atât de bine, încât, cucerit, artistul a îndreptat microfonul către sală şi a ascultat-o încântat. Ne-a arătat tuturor cât de mult contează pentru el să-şi împărtăşească muzica cu ceilalţi. "Acum şi
voi sunteţi familia mea", a spus cu multă bucurie, indicându-şi inima, care se topeşte de bucurie sau de dor şi tristeţe în piesele cântate.

CE POT FACE...? După un show de două ore, Bisbal ne-a mai servit o porţie de "Buleria", apoi s-a făcut nevăzut prin spatele scenei. Cele două beţe cu care toboşarul a bătut ritmul melodiilor pe ritmul inimii mulţimii au fost aruncate către spectatori. Oare câţi artişti de pe la noi pot susţine un show de o asemenea anvergură? Îl mai aşteptăm pe David Bisbal să ne arate ce pot face un glas dibace, un suflet pur şi imensa plăcere de a (în)cânta.


Un geamăn cu premoniţii de succes

David Bisbal s-a născut la 5 iunie 1979 în Almeria, Spania. S-a lansat printr-un concurs de interpretare, unde a obţinut doar locul al doilea, însă în scurt timp s-a bucurat de cea mai mare popularitate. Discografia lui cuprinde albumele: "Corazon latino" (2002), "Buleria" (2004), "Todo por ustedes" (2005) şi "David Bisbal şi Premonicion" (2006). Îi place foarte mult natura şi, la un moment dat, înainte de a atinge celebritatea prin muzică, se gândea să devină pădurar. Este implicat în diverse proiecte umanitare. Evenimentul de la 11 decembrie, ai cărui parteneri au fost Radio ZU şi Antena 2, face parte din proiectul naţional de multiculturalitate şi multilingvism "Artă contra drog 2009". Acţiunea este organizată de Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului, Asociaţia Culturală Dracula şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România şi se desfăşoară sub patronajul şi cu susţinerea organizaţiei EURAD ­ Europe Against Drugs.

×
Subiecte în articol: muzica bisbal