"În muzică este nevoie de talent cam 30%, restul de 70% este muncă", spunea George Enescu. Iar artiştii, de orice soi, mai original sau mai altoit, dar care muncesc merită, din când în când, să fie premiaţi. Chiar şi de – sau mai ales de – Radio România Actualităţi, care acordă premii după celebrul model Grammy, ţinând cont de criteriile valorice, nu de cifrele vânzărilor. Prezentate în 1996 în cadrul unor emisiuni anuale, iar din 2001 în concerte de gală, Premiile Muzicale RRA au devenit un reper pentru piaţa consumatorilor.
În alcătuirea ierarhiei finale şi desemnarea câştigătorilor se implică întreaga echipă a secţiei de specialitate din Redacţia Muzicală: Titus Andrei, Gabriel Marica, Ştefan Năftănăilă, Cezar Andrei, Gabriel Basarabescu, Florin Silviu Ursulescu, Mihai Cosmin Popescu, Bogdan Pavlică, Mihai Elekeş, Camelia Banţa, Robert Ionescu, Cristian Marica, Georgeta Cernat, Andrei Partoş, Octavian Ursulescu, Liviu Zamora.
După o analiză atentă a retrospectivei muzicale anuale cu toate lansările, principalele spectacole şi turnee, premiile naţionale şi internaţionale, precum şi a preferinţelor ascultătorilor receptate din scrisori, e-mail-uri şi mesaje, fiecare realizator, redactor şi reporter punctează performanţele într-un clasament personal, pe genuri şi secţiuni. Din cumularea punctajelor rezultă clasamentul final şi, implicit, câştigătorii secţiunilor.
Ajuns la cea de a IX-a ediţie, evenimentul "Premiile Muzicale Radio România Actualităţi" va avea loc duminică, 13 martie, la ora 6:30 seara, la Sala Radio din Bucureşti. Până atunci vă prezentăm câteva nume care au fost alese să participe la gala de premiere.
La secţiunea "Cel mai bun album pop-dance" sunt nominalizate: "Hot" (Inna/Roton); "Plec pe Marte" (Smiley/Cat Music) şi "Secret" (Alex/Roton).
Pentru "Cel mai bun cântec pop-dance" pe listă apare şi "Love in Brasil" (Adrian Sana/Andreea Bănică), "My Beautiful One" (Xonia feat Deepcentral), "Sun is Up" (Inna) etc. La "Cel mai bun artist pop dance" candidează Alex, DJ Project, Inna şi Smiley.
Titlul de "Cel mai bun interpret" poate fi obţinut fie de Horia Brenciu, fie de Keo sau Ştefan Bănică. La "Cea mai bună interpretă" sunt nominalizate Loredana, Paula Seling şi Nico.
Pentru "Cel mai bun album folk" au fost înscrise "Cântecele de şemineu" ale lui Nicu Alifantis, "Iedera" lui Victor Socaciu, "Curcubeul" Mariei Gheorghiu şi "Muchia de cuţit" a lui Florin Săsărman.
La categoria "Cel mai bun artist folk" au fost nominalizaţi Nicu Alifantis, Florin Săsărman şi Victor Socaciu. Pentru "Cel mai bun artist pop-rock": Direcţia 5, Iris şi Vunk.
La "Artistul Anului" figurează Inna (care, cu această categorie, a obţinut patru nominalizări), Mădălina Manole şi Paula & Ovi. Premii de excelenţă au primit adevărate legende ale muzicii româneşti, Margareta Pâslaru, Tudor Gheorghe şi Temistocle Popa, de neuitat rămânând momentul decernării premiului special "Artistul secolului XX", în anul 2001, maestrului Gică Petrescu.
"Lumea este asemeni unui măreţ concert de muzică; să nu fii în dezacord cu ea", spunea Pitagora. Chiar aşa, să nu fim în dezacord cu lumea şi să ne bucurăm că se mai oferă premii celor care muncesc 70%. Că de restul de 30% se ocupă talentul...