x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Teatrul Bolşoi are acum splendoarea de altădată

Teatrul Bolşoi are acum splendoarea de altădată

de Maria Sârbu    |    26 Oct 2011   •   21:00
Teatrul Bolşoi are acum splendoarea de altădată

Data de 28 octombrie 2011 va ra­mane incrustata in istoria culturii ruse si chiar a celei europene ca fiind renasterea Teatrului Bolsoi. Se des­chide oficial scena istorica, printr-o 'Gala Concert' organizata de admi­nis­tratia presedintelui Dmitri Medvedev. S-a discutat in presa rusa despre intarzierea si calitatea proasta a lucrarilor de renovare, care au durat sase ani, in loc de trei, despre 'es­cro­cherii', despre sumele de bani cheltuite in acest scop – 21 de miliarde de ruble (circa 500 de milioane de euro). Dar in ultimele luni presa ru­seasca nu face decat sa prezinte splendorile care domina interioarele acestui colos cultural.
Conducerea institutiei le-a organizat ziaristilor rusi si straini – vreo 300 la numar – o 'excursie' prin im­punatorul teatru, aratandu-se mul­tu­mita de cum au fost realizate, in cele din urma, lucrarile la 'cel mai im­portant teatru al tarii'.

Ce reprezinta astazi 'Bolsoi'? Mai intai se mentioneaza ca suprafata s-a dublat, fiind acum de 72 de mii de metri patrati si de aceea au aparut in plus spatii de repetitii. Astfel se poa­te lucra concomitent la montarea spectacolelor de opera si a spectacolelor de balet. Putin 'imprastiata' in cei sase ani de restaurare, trupa adu­nata si motivata lucreaza acum 24 din 24 de ore. Ce ii impresioneaza cel mai mult pe cei care deja au avut acces in 'Bolsoi' este Foaierul imperial res­taurat, Sala Beethoven, lifturile si es­ca­latoarele, lustrele si monogramele lui Nicolai Romanov, interioarele 'apropiindu-se de se­colul al XIX-lea'. A disparut parchetul pus in pe­ri­oada sovietica si in loc a aparut mo­zaicul venetian. Au fost create con­ditii pentru public – de toate varstele si cu dizabilitati fizice. Se vorbeste mult si despre noul spatiu aparut in zo­na subterana, ca o foarte mare re­a­l­izare – nu-i dauneaza zgomotul me­troului din apropiere.

Motivul pentru care a inceput, in 2005, reconstructia teatrului din centrul Moscovei a fost ca 'Bolsoi' sa dispuna de o 'continuare' a scenei de baza, arier-scena, destinata mon­ta­rii si schimbarii rapide a decorurilor. Si aici s-a dat marea lovitura. Teh­no­logia la zi a fost in favoarea pro­iec­tan­tilor.
In perioada sovietica, teatrul a avut de suferit mult, caci isi pierduse acustica, lucru despre care nu s-a vorbit. Acum a fost refacuta, iar directorul general al Teatrului Bolsoi, Anatoli Iksanov, declara zilele trecute: 'Slava Domnului, sunetul s-a intors in Teatrul Bolsoi'. Potrivit spe­ci­a­lis­tilor care au executat lucrarile, acustica in sala principala 'a fost deteriorata cand podeaua si cilindrul special de sub fosa au fost acoperite cu ciment'. Atunci, 'Bolsoi' coborase pe locul 55 in lume in ceea ce priveste acustica, intr-un clasament al tea­tre­lor de opera. 'Revenirea sunetului' a fost confirmata de o comisie UNESCO, dar si de mari interpreti, printre care si Placido Domingo, de orchestrantii si corul Teatrului Bolsoi.

Evident, mecanica scenica este de cea mai inalta performanta. Scena principala are acum dimensiunile de 21 pe 21 metri, fiind, potrivit presei din Rusia, cea mai mare din Europa. Scena are marimea unui bloc de sase etaje. Numarul de locuri in sala s-a micsorat: de la 2.000 la 1.700. Acum sunt doua scene mobile: pentru opera si pentru balet. Exista trei cortine, fiecare cantarind aproape o tona.

A provocat discutii in presa si evenimentul in sine, de deschidere – 'Gala Concert'. E vorba despre bilete si pretul acestora, vehiculandu-se sume astronomice. Fals: 'Bolsoi' nu a vandut si nu vinde bilete. Potrivit directorului Iksanov, este vorba despre 'o sarbatoare de stat', de aceea bilete nu se vand. Invitatiile la spectacolul de deschidere le da administratia prezidentiala.
Programul cuprinde fragmente din opere si balete ale repertoriului rus. S-a anuntat participarea aproape a intregii trupe, dar si a unor mari interpreti lirici precum Angela Gheorghiu, Placido Domingo, Nata­lie Dessay, Violeta Urmana.

Gala se va transmite in direct pentru moscoviti pe un ecran gigant instalat in piata din fata teatrului si in 600 de cinematografe si teatre din lume. Ca urmare a invitatiilor facute, este foarte probabil ca in lojele oficiale sa se afle si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, dar si primul-mi­nistru al Italiei, Silvio Berlusconi.

Celebrul edificiu este poleit cu aur
Lucrarile de restaurare a Teatrului Bolsoi (institutia are o istorie de 235 de ani), la care au participat aproape 1.000 de oameni, au putut fi incepute doar in 2009, desi teatrul fusese inchis in acest scop in 2005, pentru ca fundamentul cladirii, deteriorate timp de 115 ani, avea nevoie de consolidare. In cinci ani au fost recuperate goblenurile si tesaturile tip Jacquard. Poleirea cu aur a interioarelor a fost executata timp de un an de 156 de specialisti din Rusia. S-au folosit 4,5 kilograme de aur, care acopera o su­pra­fa­ta de 981 de metri patrati. Marea scena are trei cortine, fiecare cantarind aproape o tona. Cladirea Teatrului Bolsoi a fost inaugurata in 1856, in centrul Mosco­vei. In 1917 i-a fost interzis statutul de 'Teatru imperial'. La spectacolele viitoare de la 'Bolsoi', cel mai scump bilet va fi de trei mii de ruble.

×