Un proiect european a reuşit să aducă tradiţiile autentice în dezbatere, la un seminar internaţional. Antreprenori, reprezentanţi ai mai multor ministere şi artişti români s-au întâlnit ieri şi astăzi la Bucureşti cu parteneri internaţionali, pentru a discuta despre ceea ce este cu adevărat autentic în arta populară românească.
Seminarul cu tema „Sustenabilitatea zonelor rurale din România în context European” a făcut posibilă o inedită audiţie a unor înregistrări de arhivă. Creaţii muzicale româneşti culese de specialişti în folclor cu 60, chiar 70 de ani în urmă au fost prezentate şi comentate de invitatul special al evenimentului, fondatorul formaţiei Phoenix, Nicu Covaci.
Acesta a vorbit aproape două ore despre înregistrări unice pe care le-ascos personal din arhive, pentru a le prezenta publicului, în cadrul evenimentului de la Bucureşti.
Jocul Caprelor, Păpăruga, Paparuda şi alte piese unice din comoara creaţiei populare româneşti, bocete şi muzica străveche au fost explicate pe înţelesul tuturor de Nicu Covaci. Au mai participat Moni Bordeianu, Doru Ionescu realizator de emisiuni culturale la TVR, Maria Stoian, fondator ANTREC România, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai mediului de afaceri.
Unul dintre momentele senzaţionale a fost o şezătoare, cu bătrâne care cunosc foarte bine ttradiţia din mediul rural. De asemenea, un participant foarte important a fost un meşter opincar autentic, unul dintre puţinii români care se mai pot mândri cu această îndeletnicire.
Evenientul a fost organizat în cadrul proiectului strategic “GUIDE - Oameni competenți pentru un turism competitiv”, cu finanţare POSDRU, implementat de Euro-Link Consultants. Este o inițiativă îndrăzneață de integrare pe piața muncii a persoanelor din mediul rural, prin intermediul unor acțiuni de orientare, consiliere și formare profesională în domeniul turismului.
Proiectul şi-a propus să dezvolte spiritul antreprenorial, în special în legătură cu turismul rural şi activităţile tradiţionale româneşti, și să încurajeze deschiderea unor noi afaceri, oferind posibilitatea viitorilor antreprenori să participe la activități de schimb de bune practici cu actori cheie din spațiul european.
Proiectului GUIDE, care se va finaliza pe 21 decembrie, a format ghizi montani, ghizi turistici, conducători de ambarcațiuni de agrement inspirate de cele străvechi, din mediul rural, confecționeri de obiecte din lemn în stil tradiţional.