"Patria este norodul, iar nu tagma jefuitorilor" - spunea pe la 1821 marele Tudor (Vladimirescu). În 2009, un alt Tudor (Gheorghe, şi poate la fel de mare la stat, la vorbă şi la faptă) reia mesajul şi-l îmbracă muzical sub forma unui protest denumit sugestiv "DEGEABA. 1989-2009".
La 18 şi 22 decembrie, la Sala Palatului, o trupă rock cu 74 de instrumentişti şi 60 de corişti vor evolua sub bagheta dirijorului Marius Hristescu. Biletele pot fi achiziţionate din reţeaua magazinelor VreauBilet, Unirea Shopping Center et. 2, Pasajul Universităţii (Trident Touring), la Sala Palatului şi online pe www.vreaubilet.ro. Preţul unui bilet este cuprins între 50 de lei şi 160 de lei.
"Muzica pe care o propun eu n-are nici o legătură cu ceea ce fac formaţiile clasice de rock - mărturiseşte Tudor Gheorghe. M-am folosit de instrumentele şi recuzita genului pentru că spectacolul meu are o doză destul de mare de răutate, de supărare. Era nevoie de această recuzită pentru a pune în valoare mesajul. Cum, de altfel, am făcut toată viaţa, folosind de fiecare dată alte mijloace de expresie ale ideilor mele poetice transpuse muzical: chitară, cobză, taraf, orchestră simfonică, orchestră de muzică uşoară, cor de copii, cor de călugări.
Deci, cine vine la acest spectacol să nu se aştepte la ceva gen Metallica. În schimb, există trimiteri evidente către Pink Floyd sau Elton John ca orchestraţie. Şi când zic Pink Floyd mă gândesc la un anume soi de disperare pe care numai ăia, când au compus «Zidul», au putut-o avea. Să mă explic. Ţipătul unei chitare electrice poate să exprime mai bine disperarea unor oameni debusolaţi, uitaţi, trădaţi în speranţele lor."
O dată cu acest proiect, Agenţia Vreau Bilet a organizat împreună cu Jurnalul Naţional concursul "1989-2009 - Degeaba". Pe parcursul a trei luni, pe site-ul www.vreaubilet.ro, românii şi-au exprimat deschis părerea referitoare la trecerea celor 20 de ani de la Revoluţie. Toate comentariile primite au fost deosebit de interesante, fapt ce i-a determinat pe organizatori să valideze câştigătorii prin tragere la sorţi. În urma acesteia, Iulia Tudor, Rodica Dârzu şi Maria Popa au fost desemnate ca fiind câştigătoarele pachetelor de CD-uri marca Tudor Gheorghe, o colecţie impresionantă care cuprinde cele mai valoroase opere ale maestrului.
"Am observat că în preajma spectacolelor mele importante sunt alegeri. Iar ce se întâmplă acum - ce s-a întâmplat, de fapt, după 20 de ani de la Revoluţie - ilustrează perfect titlul spectacolului: DEGEABA!, susţine maestrul. Totuşi, n-am vrut ca spectacolul să se încheie într-o totală lipsă de perspectivă şi, de aceea, finalul te trimite înapoi către colinde. Nu ştiu dacă e o ieşire potrivită, dar ideea de «Flori-dalbe» m-am gândit că poate să ne spele de rugina celor 20 de ani şi de sângele vărsat în decembrie 1989, care ne-a cam năclăit."
Tudor Gheorghe stârneşte o revoluţie muzicală, din dorinţa de a găsi o soluţie pentru ca poporul român să nu-şi piardă sufletul... "E degeaba orice, dacă nu înveţi din greşeala care te-a condus la acest... degeaba şi nu iei măsuri - este de părere Iulia Tudor - una dintre câştigătoarele concursului «1989-2009 - Degeaba». Sau măcar să fi înţeles unde am greşit. Poporul român spune: «Tot răul spre bine»; în orice rău e un bine.
Să reflectăm şi să reacţionăm în consecinţă, dacă suntem vii. Dostoievski spunea: «Cât eşti viu, totul e în puterea ta». Dar luptă-te, ai demnitate! Ne-au biruit oare grijile, nevoile, oboseala, dezamăgirea? Am făcut întotdeauna ce trebuia? Numai alţii sunt de vină? Atunci degeaba ne mai numim oameni, că nu suntem demni de acest nume. Ne-am slăbănogit, cu toată deşteptăciunea şi vorbăria de paradă... facem umbră pământului degeaba(?!). Dar, cum am zis, cineva va învăţa din greşeala noastră... Deci, n-ar fi chiar degeaba..."
Citește pe Antena3.ro