x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Turnirul clasicilor: Haydn şi Mozart pe scena Ateneului

Turnirul clasicilor: Haydn şi Mozart pe scena Ateneului

de Magdalena Popa Buluc    |    30 Ian 2024   •   22:15
Turnirul clasicilor: Haydn şi Mozart pe scena Ateneului

În diferite decoruri stilistice, Joseph Haydn şi Wolfgang Amadeus Mozart vor ţine capul de afiş al concertelor simfonice ale Filarmonicii "George Enescu" de joi, 1 februarie şi vineri, 2 februarie 2024, de la ora 19. Cei doi mari clasici se vor întâlni într-o desfăşurare de forţe ce îi va purta de-a lungul epocilor, iar "povestitorul" aventurilor lor stilistice va fi Gabriel Bebeşelea, dirijorul principal al Filarmonicii "George Enescu".

Preambulul îi aparţine lui Alfred Schnittke. Maestru al pastişei, compozitorul rus parafrazează cu tâlc fragmente dintr-o pantomimă neterminată de Mozart, într-o manieră ce aminteşte de Simfonia despărţirii de Joseph Haydn. Lucrarea Moz-Art à la Haydn, scrisă în 1975, ne invită pe noi, cei de azi, să plonjăm înapoi în timp, către vremea clasicismului vienez.

01.02

Concertul nr. 5, în la major, pentru vioară şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart va fi interpretat de Suyoen Kim. Stea a violonisticii actuale, Suyoen Kim este în prezent concertmaistru al Orchestrei Konzerthaus de la Berlin şi, de asemenea, membră a Cvartetului Artemis din 2019. Este câștigătoarea Concursului Internațional de Vioară de la Hanovra (2006) și laureată a Concursului Regina Elisabeta de la Bruxelles (2009). Ca solistă, a cântat cu diverse orchestre renumite din Europa, Asia și America de Sud.

După pauză concertelor, cei doi clasici vor fi evocaţi chiar din sânul romantismului, din perspectiva altor coloşi ai muzicii: Piotr Ilici Ceaikovski (Suita "Mozartiana") şi Johannes Brahms (Variaţiuni pe o temă de Haydn)

Ateneul Român

Joi, 1 februarie 2024, ora 19

Vineri, 2 februarie 2024, ora 19

Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor GABRIEL BEBEŞELEA

Solistă SUYOEN KIM

 

Program

Alfred Schnittke - Moz-Art à la Haydn

Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 5, în la major, pentru vioară și orchestră, KV 219

Piotr Ilici Ceaikovski - Suita nr. 4 pentru orchestră, op. 61, Mozartiana

Johannes Brahms - Variaţiuni pe o temă de Haydn, op. 56

 

×
Subiecte în articol: Gabriel Bebeşelea Suyoen Kim