x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Un regal de muzică corală

Un regal de muzică corală

de Cristina Lascu    |    12 Sep 2011   •   21:00

La Palatul Patriarhiei, Corul Ion Vidu din Lugoj, invitat pentru prima oara la Festivalul Enescu, a sustinut un concert de muzica religioasa, la pupitrul dirijoral afl andu-se maestrul Remus Tascau.

Programul concertului, bogat si variat, a fost structurat pe marile teme ale crestinismului, Nasterea, Patimile si Invierea Domnului, incluzand piese atat din creatia romaneasca de gen cat si din cea universala, de la Renasterea italiana la compozitori ai secolului XX, trecand prin Baroc si Clasicism.
Publicul prezent in Aula Magna Patriarh Teoctistul a Palatului Patriarhiei a admirat sonoritatea deosebita a acestei corale, frumoasa si omogena, rasplatind cu aplauze vii prestatia sa artistica.

Concertul a debutat cu Troparul Nasterii Domnului de Valentin Timaru, o piesa de un rafinament aparte, a carei spiritualitate coristii au surprins-o corect, creand inca de la inceput acea atmosfera de pietate, specifica muzicii religioase de sorginte bizantina.
In Stihiri din Catavasiile Intampinarii Domnului, solistul Lucian Onita a impresionat publicul cu vocea sa profunda de bas, cu grave impunatoare, calitati admirate si atunci cand a interpretat Aghios o Theos de Filotei sin Agai Jipei. O voce minunata, mare, corect impostata si omogena in toate registrele, are si soprana Ioan Mia Iuga, solista pieselor Privegheati si va rugati de Gh. Popescu-Branesti (interpretata in acest concert in aranjamentul coral semnat de Dan Mihai Goia) si Tatal nostru de Anton Pann, lucrare armonizata tot de Dan Mihai Goia, dirijorul Corului Academic Radio.

Dupa motetul In Monte Oliveti de Giovanni Pierluigi da Palestrina, a fost cantata lucrarea Si era la ora
a sasea de Gh. Mandicevski, in armonizarea lui Petre Constantinescu, cel care a dirijat, de-a lungul anilor, corurile unor biserici renumite din capitala, ca Domnita Balasa, Sfantul Elefterie, Zlatari. "Este un cor omogen, construit cu discretie si relatii fi resti, echilibrate intre voci, iar programul concertului dovedeste competenta, si a coristilor, si a dirijorului lor', a declarat maestrul Petre Simionescu. In incheierea concertului, a fost interpretata, in prima auditie absoluta, piesa Laudati pe Domnul de Dan Voiculescu, pentru ca la bis corul sa cante Crucii Tale de Gavriil Musicescu.

In pauza, am stat de vorba cu cativa dintre spectatori, printre care am intalnit personalitati ale artei corale romanesti. E vorba de maestrul Stelian Olariu, dirijorul corului Operei din Bucuresti care, dupa succesul formidabil de la recenta premiera a operei Lohengrin de Wagner, si-a luat o clipa de ragaz, venind sa-i asculte pe vechii sai prieteni din Lugoj. "Ii cunosc de mult pe acesti artisti si le cunosc pasiunea cu care canta si se prezinta la concertele din tara si din strainatate. Ma bucur ca au fost invitati in festival, ne face o adevarata cinste ca, in aceasta seara, ei ne canta si ne incanta', a apreciat dirijorul Stelian Olariu.

In public l-am remarcat si pe Emanuel Pecingina, membru marcant al Corului Madrigal, care a sustinut deja, in cadrul festivalului, un concert, sub bagheta lui Voicu Popescu, in memoria celui care a fost maestrul Marin Constantin. "Imi place sonoritatea adunata, ingrijita a acestui cor de camera. Sunt de admirat intonatia corecta si omogenitatea partidelor, avand in vedere dimensiunile corului', a remarcat Emanuel Pecingina. "E singurul concert cu muzica exclusiv religioasa din tot festivalul', a precizat doamna Georgeta Aldea, dirijoarea coralei Euterpe, adaugand: "Maestrul Remus Tascau a reimprospatat corul pe care-l dirijeaza cu o mana ferma, in deplina cunoastere a stilului si caracterului pieselor'. Compozitoarea Irina Odagescu-Tutuianu a tinut sa aprecieze faptul ca Festivalul Enescu a invitat si la actuala editie formatii corale romanesti foarte valoroase, amintind de corul Preludiu dirijat de Voicu Enachescu, de corala Antifonia condusa de Constantin Rapa sau de Ioan Cristu Danielescu din Ploiesti, corala dirijata de Valentin Gruescu. "Traditia muzicala romaneasca este, in primul rand, corala', a subliniat Irina Odagescu- Tutuianu, mentionand si Festivalul Ion Vidu de la Lugoj, ajuns la cea de-a XVIII-a editie, fapt ce demonstreaza, in opinia domniei sale, perenitatea artei vocale romanesti.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011