x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica VIDEO - The Rolling Stones la Havana, concert gratuit pentru cubanezi

VIDEO - The Rolling Stones la Havana, concert gratuit pentru cubanezi

27 Mar 2016   •   19:55
VIDEO - The Rolling Stones la Havana, concert gratuit pentru cubanezi

Aproximativ o jumătate de milion de spectatori au asistat, vineri, la concertul The Rolling Stones de la Havana, primul susţinut de legendara trupă britanică în Cuba, o ţară în care muzica rock a fost interzisă de regimul comunist, notează AFP, citat de news.ro.

Complexul Ciudad Deportiva, cu o capacitate de 450.000, a fost plin ochi, pentru că intrarea a fost liberă, iar marea de oameni s-a revărsat pe străzile limitrofe, dar şi pe acoperişurile şi în balcoanele clădirilor din zonă.

Fanii au început să ocupe spaţiul amenajat în faţa scenei - amplasată pe un teren de fotbal, respectiv baseball - cu 18 ore înainte de începerea show-ului. Între aceştia s-au aflat locuitori ai capitalei, cubanezi veniţi din alte părţi ale insulei, dar şi turişti, informează Reuters

”Ştim că în trecut era greu de ascultat muzica noastră în Cuba, dar iată-ne cântând. De asemenea, cred că vremurile se schimbă”, a afirmat Mick Jagger în limba spaniolă, pe care a folosit-o ca mijloc de comunicare pe parcursul show-ului care a cuprins 18 piese, cântate în mai bine de două ore.

 

Concertul a debutat cu "Jumpin' Jack Flash", piesă înregistrată în 1968, când fanii cubanezi ai rockului erau forţaţi să asculte în secret acest gen muzical, riscând să fie condamnaţi de regimul comunist pentru ”deviere ideologică”.

Publicul a reacţionat pe măsură - oameni de toate vârstele au dansat în ritmul celor mai cunoscute piese ale veteranilor britanici, de la "Satisfaction" la "Angie".

Presa cubaneză a estimat că la eveniment au participat aproximativ 500.000 de persoane, de la adolescenţi la vârstnici. Mulţi dintre aceştia au purtat pantaloni denim, tricouri şi ghete, pe care au lipit logo-ul The Rolling Stones. Simbolul a fost modificat, în multe cazuri, fiind reprezentat asemănător steagului american, fie ca urmare a vizitei istorice a preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, fie pentru că aceştia nu ştiau că formaţia este britanică.

”Îl iubesc pe Mick Jagger atât de mult. Am visat la momentul ăsta. Nu am putut dormi, ştiind că va fi aici”, a spus o asistentă medicală aflată la concert. 

Forţele de securitate nu s-au făcut remarcate şi s-a putut remarca faptul că au lipsit vânzătorii de obiecte promoţionale.

The Rolling Stones a luat fiinţă, la Londra, în 1962, la trei ani după ce rebelii conduşi de Fidel Castro au răsturnat un guvern pro-american.

Guvernul revoluţionar al lui Castro a decretat că formaţii precum The Beatles şi The Rolling Stones sub periculoase, astfel, muzica acestora a fost interzisă atât la radio, cât şi la TV.

”Nu lăsa pe nimeni să-ţi spună altceva, acesta este cel mai bun concert din istoria Cubei”, a declarat un tânăr în vârstă de 18 ani. 

Pentru Juan Carlos, un bărbat în vârstă de 57 de ani, evenimentul a fost mai mult decât special. ”Pentru mine este o sfinţire. Am aşteptat toată viaţa asta. The Stones sunt cei mai mari”.

Show-ul formaţiei londoneze a fost inclus în turneul pe care The Rolling Stones îl susţine în această perioadă în America Latină şi care era programat să se încheie cu un concert în Ciudad de Mexico, pe 17 martie.

Trupa The Rolling Stones este una dintre cele mai iubite şi mai apreciate formaţii rock din lume. Pe parcursul unei cariere prestigioase, grupul britanic a lansat 29 albume de studio care s-au vândut în aproximativ 200 milioane de copii pe plan mondial. Formaţia a susţinut un concert şi în România, la Bucureşti, în iulie 2007.

The Rolling Stones este formată din Mick Jagger (voce), Keith Richards (chitară), Ronnie Wood (chitară) şi Charlie Watts (tobe).

×