x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Vocea Mării 2023, festivalul care lansează tinerele talente

Vocea Mării 2023, festivalul care lansează tinerele talente

de Diana Scarlat    |    28 Aug 2023   •   16:25
Vocea Mării 2023, festivalul care lansează tinerele talente

Noi talente artistice au fost descoperite la Festivalul internațional de creație și interpretare Vocea Mării, ediția a V-a, care a avut loc pe 26 august, la Mamaia Nord. Peste 200 de copii și adolescenți din toată țara au interpretat melodii consacrate și compoziții proprii, iar cei mai buni au fost premiați.

Grupurile care ajung la acest festival sunt pregătite la școlile și liceele de muzică, dar și la Casele de Cultură din mai multe localități. Astfel, mulți dintre ei au șansa să se lanseze într-o carieră muzicală de succes, pornind de la o competiție adevărată. Anul acesta, concursul a fost găzduit de Sala de spectacole a Centrului de Afaceri Mamaia Nord. 

Vocea Mării este un festival tânăr, dar care deja a arătat că poate lansa talente, fiind unul dintre puținele la care se pune accentul pe creație muzicală, nu doar pe interpretare. Evenimentul este realizat prin implicarea a doi tineri, Andrei Lungu și Cristina Lungu Mușat, cu sprijinul comunității locale și al unor artiști consacrați. 

Prin acest festival, organizatorii și-au propus să aducă împreună atât cele mai sonore nume din industria muzicală românească de astăzi, cât și copii, adolescenți și pasionați de acest domeniu. Este unul dintre evenimentele despre care se spune că dau o șansă reală talentelor, jurizarea fiind făcută corect, de profesioniști și personalități din lumea artistică, jurnaliști, producători TV sau Radio. 

Una dintre personalitățile care acordă premiile pentru tinerele talente din lumea muzicii este Ozana Barabancea, renumită cântăreață de jazz și music hall, artist liric al Operei Naționale Române, dirijor dar și jurat al celebrului show TV „Te cunosc de undeva”. Din juriu a făcut parte, anul acesta, și George Călin, compozitor, orchestrator, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, profesor de pian și teorie muzicală la Piano High School Năvodari, alt membru al juriului fiind Larisa Mirabela Ciortan (ARIS), solist vocal, compozitor, textier și producător.

Și membrii juriului sunt emoționați

Copiii și tinerii au participat la concurs într-o secțiune de interpretare, care a inclus Pop românesc, Pop internațional, Etno, Folclor, Muzică de spectacol, Duo, Trio și Grupe, iar a doua secțiune a fost cea de creație, împărțită în Creație pentru copii mici, preșcolari (grădiniță până la clasa a-II-a), Creație pentru copii de școală, școlari (clasele a-III-a - a -VIII-a), Creație pentru adolescenți (liceeni), iar grupele de vârstă au fost 4-6 ani, 7-9 ani, 10-12 ani, 13-15 ani, 16-18 ani și peste 19 ani.

„Sunt momente în viață când ceva anume îți atrage atenția. Ceva special, ieșit din uzanța vieții cotidiene. Acel ceva este esența unei gândiri și a unei simțiri. Cineva s-a făcut remarcat prin munca și arta sa. Domnișoara Alexandra Gâță a interpretat piesa „Dor de copilărie”, o compoziție a profesoarei ei de canto. La asemenea versuri și la atâta puritate m-am simțit obligată să dau Golden Buzz-Ozana Barabancea! Felicitări doamnei Compozitor Mariana Ionescu, o femeie deosebită, cu suflet frumos, cu spirit ales! Mulțumesc! M-am simțit utilă!”, a scris Ozana Barabancea pe contul ei de Instagram, după ce a fost emoționată de melodia „Dor de copilărie”.

Vor deveni vedete, prin multă muncă

Compozitoarea piesei care a impresionat-o pe artista din juriu este Mariana Ionescu, jurnalistă și cantautor, care a creat la Găești, în județul Dâmbovița, Grupul New Generation. „Copiii care fac parte din acest minunat grup sunt foarte talentați și muncesc enorm pentru a face performanță. Vor să arate că sunt cei mai buni și ne încântă pe toți cu talentul lor. Anul acesta am obținut împreună mai multe premii, la Vocea Mării, iar în spatele rezultatelor au stat foarte multe ore de repetiții, la Casa de Cultură Găești. Sunt foarte fericită că îi pot ajuta pe acești copii minunați și sper din tot sufletul să ajungă vedete, așa cum își doresc”, spune Mariana Ionescu.

Vedeta în devenire Alexandra Gâță a mai obținut două premii, în cadrul aceluiași festival - locul I și trofeul. O altă membră a grupului, Larisa Rizescu, a obținut locul I și trofeul la creație, cu piesa „I'll make you cry”, compusă tot de Mariana Ionescu, la categoria 14 ani, iar Mariana Ștefan a obținut locul I și trofeul la interpretare, categoria 20 de ani, și locul I la creație cu o piesă compoziție proprie. Și dintre cei mai mici membri ai grupului, Rebeca Arghir, de 6 ani, a obținut locul al II-lea la interpretare și la creație. 

Foarte importantă este coordonarea unui astfel de grup de mici artiști, iar șansele pe care le au copiii din România țin de instituțiile în care se mai face pregătire muzicală. Dacă în orașele mari există școli și licee de muzică și palatele copiilor, în localitățile mici totul ține de Casa de Cultură și de oamenii care vor să pregătească tinerele talente, pentru a le lansa pe marile scene.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: vocea marii tinere talente