x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Două orgi și un cor pe scena Ateneului Român din București duminică, 18 iunie, ora 11:00

Două orgi și un cor pe scena Ateneului Român din București duminică, 18 iunie, ora 11:00

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Iun 2023   •   19:20
Două orgi și un cor pe scena Ateneului Român din București duminică, 18 iunie, ora 11:00

Sub genericul Vox Humana, concept ce derivă din numele unuia dintre registrele orgii, Corul de cameră Preludiu „Voicu Enăchescu” dirijat de Andrei Stănculescu, împreună cu organiștii Catedralei Sfântul Iosif din București Maria-Luisa Andrici și Eduard Antal, propun un concert educativ care are ca scop prezentarea celor mai complexe instrumente: idealul în muzică – vocea umană și instrumentul orchestră – orga clasică cu tuburi.

Concertul se înscrie pe linia dezvoltării unei culturi a muzicii de orgă, direcție pe care o propune în mod special cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Orgă Cantus Ecclesiae, și consolidează dezideratul ansamblului vocal, acela de promovare a muzicii corale universale.

Apreciind calitățile unuia dintre cele mai importante ansambluri vocale din țară, valorizând prezența relativ rară a unei orgi într-o sală de concert din România și explorând universul ce se creează din contopirea acestor două instrumente, vocea umană și orga, concertul va avea meritul de a explica și exemplifica o seamă de realități ce se desprind din tandemul cor-orgă.

Repertoriul ales, un periplu prin istoria muzicii, va demonstra legătura intimă dintre vocea umană și orgă (ambele funcționează datorită aerului), va evidenția componența unui ansamblu vocal, va sublinia particularitățile registrelor orgii, va explica de ce sunt necesare atâtea claviaturi și de ce la orgă se cântă și cu picioarele.

Pornind de la mic la complex, repertoriul este construit pe un trend ascendent, acela al acumulării de parteneri de scenă. Vor fi prezentate lucrări pentru orgă solo, lucrări la patru mâini și patru picioare, lucrări pentru solist vocal și acompaniament de orgă, lucrări pentru cor a acapella sau cu acompaniament de orgă, programul culminând cu o lucrare scrisă pentru două coruri și două orgi.

 

  1. Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Passacaglia și fuga în do minor BWV 582 
  2. Franz Schubert (1797-1828) – Ave Maria
  3. Andrew Lloyd Webber (1948*) - Pie Jesu
  4. Mårten Jansson (1965*) - Missa Popularis
  5. Ēriks Ešenvalds (1977*) – O Salutaris Hostia
  6. Adolf Hesse (1809-1863) – Fantezia în re minor op. 87 
  7. Charles Marie Widor (1844-1937) – Misa pentru două coruri și două orgi op. 36

 

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae, ajuns la cea de-a treia sa ediție, se va desfășura în perioada 3-25 iunie 2023 la cele mai importante orgi din București: Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif, Ateneul Român, Sala Radio, Universitatea Națională de Muzică București, Biserica Evanghelică C.A. București, Biserica Italiană, Biserica Franceză și Biserica Anglicană, invitând publicul la a experimenta pe viu

emoția reală a vibrației acestor instrumente deosebite.

 

Ediția din acest an propune șase secțiuni distincte la șapte orgi diferite:

 

  • Mari soliști – Catedrala Sfântul Iosif
  • Ciné-Concert – Sala Radio
  • Maestru & Discipoli – Universitatea Națională de Muzică București
  • Orga și prietenii – Biserica Italiană și Biserica Franceză
  • Muzică veche – Biserica Evanghelică C.A. București
  • Vox Humana – Ateneul Român și Biserica Anglicană

×