x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Week-end de foc, cu două festivaluri în trei zile

Week-end de foc, cu două festivaluri în trei zile

de Alex Revenco    |    04 Iul 2011   •   21:00
Week-end de foc, cu două festivaluri în trei zile

La sfarsitul saptamanii trecute au avut loc doua festivaluri cu nume mari si foarte mari din industria mu­zi­cala internationala. Rock the City – pentru cei care iubesc rockul si metalul – in oras, B’estfest – adresat tine­rilor amatori de distractie si muzica diversa – afara din oras. In prima seara, la B’estfest au iesit in evidenta formatiile Flogging Molly si Skunk Anansie. Nascut la Dublin si stabilit in Los Angeles, Dave King, solistul de la Flogging Molly, a fost 'motorul' unui show total de muzica (irlandeza, punk and rock and roll), dans si voie buna. Au urmat britanicii de la Skunk Anansie, care au impresionat cu un valoros ansamblu instrumental si o solista de exceptie, poate cea mai buna vocalista rock din lume, de la Janis Joplin incoace. In prima seara, la Rock the City, in centrul atentiei au fost Therapy?, grup irlandez de mare succes la mijlocul anilor ’90, si legendarul grup Prodigy.

Mai putin cunoscuti de marele public, irlandezii si-au facut 'datoria' ca niste profesionisti, cantand de parca ar fi fost pe un Stadion Wembley plin. Cu o impresionanta baza de fani la noi in tara (unde au concertat acum pentru a sasea oara!), britanicii de la Prodigy au entuziasmat publicul, numarul spectatorilor dublandu-se in timpul concertului lor. A doua sea­ra la B’estfest, cu mult interes au fost asteptati cei de la Asian Dub Foundation, care au avut mai multa percutie (tabla) si rap decat pe discurile lor. Dar atractia numarul 1 a fost Mika, solistul scuzandu-se ca n-a mai cantat de ceva timp, deoarece lucreaza la al treilea album.

O multime de fete si fetite l-au intampinat triumfal (cu inimioare desenate) pe starul brita­nic, care s-a bucurat de un succes fa­bulos in fata unui public deosebit de cald. La Rock the City, ultimii pe afisul zilei de sambata au fost Sabaton si Mike and the Mechanics. Suedezii au dat dovada de o extraordinara coe­ziune, cantand cu multa energie pana cand solistului i-au crapat pan­ta­lonii, de la slit pana la genunchi (!). Au urcat pe scena Mike and the Me­chanics, condus de formidabilul Mike Rutherford, fostul chitarist al lui Peter Gabriel, de la Genesis. Intr-o noua formula, cu doi solisti de exceptie, Andrew Roachford si Tim Howar, Mike and the Mechanics au impresionat prin virtuozitate, sincronizare, rafinament, profesionalism. Au avut in repertoriu atat piesele lor (plus cateva noutati de pe 'The Road' – 2010), cat si hituri Genesis – 'I Can’t Dance', 'Follow You, Follow Me'.

Au dedicat 'Word Of Mouth' (ultima piesa) lui Paul Young, fostul solist al grupului, plecat dintre noi in 2000. La B’estfest, in ultima seara, baietii de la Pendulum au fost atractia nr. 1, cand i-au facut pe spectatori sa se prinda intr-un imens pogo. La Rock the City, seara de duminica a fost dominata de Whitesnake si Judas Priest, grupuri intrate deja in istorie. David Coverdale a demonstrat ca inca este in buna forma, a cantat si a fost ascultat cu placere, iar la final a tinut sa interpreteze (solo voce) 'Soldier of fortune'. Dar, din pacate, nu i-a 'iesit' deloc! Asteptat cu infrigurare, si-a facut aparitia grupul Judas Priest, in ultimul concert sustinut in Romania, din 'Epitaph Tour'.

Cu acest prilej s-a facut o retrospectiva a celor mai cunoscute piese din istoria formatiei, copertele albumelor Judas Priest aparand pe ecranele la­terale, s-au facut proiectii cu lasere pe fatada 'Casei Poporului', iar Rob Halford si-a reconfirmat statutul de God of Metal. El a schimbat mai multe tinute, a urcat cu motocicleta pe scena, a lasat publicul sa cante 'Breaking the Law', a transmis-pri­mit multa energie si cu totii am fost fericiti ca i-am mai vazut o data pe Judas Priest. Ultimele piese din concert: 'Hell Bent for Leather', 'You’ve Got Another Thing Comin', 'Living After Midnight'.

×
Subiecte în articol: muzica