x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Nae Caranfil, pentru a doua oară pe urmele Oscarului

Nae Caranfil, pentru a doua oară pe urmele Oscarului

25 Iul 2008   •   00:00
Nae Caranfil, pentru a doua oară pe urmele Oscarului

12:40 • Regizori, actori sau producători din toate colţurile lumii, toţi rîvnesc la celebra statuetă ce reprezintă trofeul Premiilor Oscar, ceremonie la care, anul acesta, România îşi pune toate speranţele în filmul lui Nae Caranfil, „Restul e tăcere”, propus pentru secţiunea „cel mai bun film într-o limbă străină”.

Regizori, actori sau producători din toate colţurile lumii, toţi rîvnesc la celebra statuetă ce reprezintă trofeul Premiilor Oscar, ceremonie la care, anul acesta, România îşi pune toate speranţele în filmul lui Nae Caranfil, „Restul e tăcere”, propus pentru secţiunea „cel mai bun film într-o limbă străină”.

CEL MAI MARE BUGET. Un juriu format din criticii de film Magda Mihăilescu, Cristina Corciovescu, Dana Duma, Eugenia Vodă, Mihai Chirilov, Eugen Atanasiu şi regizorul Dinu Tănase a hotărît ca acest film să reprezinte România la cea de-a 81-a gală a Premiilor Oscar, ce va avea loc pe 22 februarie 2009, la Kodak Theatre. Este pentru a doua oară cînd o producţie a lui Caranfil este propusă la premiile Oscar, după ce Asociaţia Criticilor de Film din România a propus pentru ceremonia din 2003, pelicula ''Filantropica''. „Restul e tăcere” a fost ales dintr-o listă de 10 titluri, din care mai făceau parte „Boogie” de Radu Muntean, „Supravieţuitorul” de Sergiu Nicolaescu, „Un acoperiş deasupra capului” de Adrian Popovici, „Logodnicii din America” de Nicolae Mărgineanu, „Legiunea străină” de Mircea Daneliuc, „Îngerul necesar” de Gheorghe Preda, „Podul de flori”, documentarul lui Thomas Ciulei şi două filme de Radu Gabrea – „Călătoria lui Gruber” şi „Cocoşul decapitat”. Filmul propus pentru Oscar 2009 este considerat de Caranfil „o poveste de dragoste între artist şi producător, între artă şi bani”.Scenariul peliculei a cîştigat deja Marele Premiu pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris în 1995 şi premiul doi la competiţia Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition, Los Angeles 1999. Premiera oficială a filmului a avut loc în martie 2008, el rulînd atît la cinematografe din Bucureşti, cît şi din Cluj-Napoca şi Iaşi. Din distribuţie fac parte actorii Ioana Bulcă, Marius Florea Vizante, Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta, Gruia Sandu, Valentin Popescu, Nicu Mihoc, Silviu Biriş, Patru Gavril, Vlad Zamfirescu, Samuel Tastet, Florin Zamfirescu, Alexandru Hasnas. Filmul lui Caranfil a beneficiat de un buget de aproximativ 2,5 milioane de euro, cel mai mare buget al unui film românesc din ultimii 25 de ani. Anul trecut, propunerea României a fost filmul '4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile' de Cristian Mungiu, premiat cu ''Palme d'Or'' la Cannes 2007, cu un an în urmă a fost propus lungmetrajul de debut al lui Cătălin Mitulescu – „Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii”, iar pentru competiţia din 2005 - 'Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

NOMINALIZĂRI. În 2004, România nu a făcut nicio propunere, din cauză că producţiile româneşti nu au îndeplinit criteriile impuse de Academia Americană de Film. Asociaţia Criticilor de Film nominalizase „Maria”, de Călin Netzer, dar din cauză că nu a rulat suficient timp în cinematografele româneşti, aşa cum prevedea regulamentul, nu a putut fi înscris. La cursa Oscar-urilor din 2003, România a înscris „Filantropica”, filmul regizat de Nae Caranfil. Nici unul dintre aceste filme nu a ajuns însă pe lista nominalizărilor la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”. Potrivit regulamentului Academiei Americane de Film, producţiile care se pot înscrie la această categorie trebuie să fie lungmetraje produse în afara Statelor Unite, cu un dialog în altă limbă decît engleza, şi care să nu fi fost lansat mai devreme de 1 octombrie 2007 şi nici mai târziu de 30 septembrie 2008. O altă regulă impusă de Academia Americană de Film este aceea ca peliculele înscrise să fi rulat cel puţin şapte zile consecutive într-un cinematograf şi să aducă încasări producătorului. Fiecare ţară are dreptul la o singură propunere, care să fie primită de Academie, pînă la 1 octombrie. La sfîrşitul lunii iunie, Academia Americană de Film a trimis formularele de înscriere, la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”, pentru 96 de ţări.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: cultura film caranfil