x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Noi atracții în lumea artelor vizuale

Noi atracții în lumea artelor vizuale

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Iun 2023   •   16:30
Noi atracții în lumea artelor vizuale

Galeria 15 Design – Hanul cu tei din București (str. Lipscani, nr.63), vă așteaptă la vernisajul expoziției de fotografie „Panta Rhei” a artistei Mihaela Moțăianu, care prezintă un caleidoscop de momente ce surprind curgerea materiei, fluiditatea mersului și urmele Timpului, privite ca o transformare a materialității Lumii.

Imaginile prezintă conceptul de fluiditate, și au fost inspirate din cunoscuta teorie Panta Rhei “totul curge, nimic nu rămâne neschimbat” a filozofului grec Heraclit din Efes (secolul al VI-lea i. Hr.). Curator – Mariana Theodorescu.

Miercuri 7 iunie vor avea loc tot două evenimente: "Ipostaze cromatice" este titlul expoziției care va fi vernisată la Galeria Artis din Slatina, la ora 15. Pe simeze se vor regăsi lucrările pictorului Marius Barb/Barbone – vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Galeria Calderon Art Studio (str. J.L.Calderon, nr.39, București) găzduiește în perioada 7-18 iunie expoziția "Visând la vară" a pictoriței Vali Irina Ciobanu. Vernisajul va avea loc la ora 18,30.

Joi 8 iunie, la ora 17,00, în incinta sediului Primăriei Iași– Palatul Roznovanu (Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 11), sunteți așteptați la vernisajul expoziției de pictură și sculptură ”Mituri și Tradiții”. Evenimentul organizat de Filiala Iași a UAP, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, aduce în atenția publicului creațiilor artistice a 18 dintre cei mai prestigioși artiști ieșeni: Felix AFTENE, Vladlen BABCINEȚCHI, Bogdan BÂRLEANU, Zamfira BÎRZU, Cezarina CALOIAN, Gabriel CALOIAN, Gabriela DRINCEANU, Sabin DRINCEANU, Valentina DRUȚU, Bogdan MAXIMOVICI, Codrin MIRCEA, Eugen MIRCEA, Mihai PAMFIL, Sorin PURCARU, Atena Elena SIMIONESCU, Adrian STOLERIU, Constantin TOFAN, Cristian UNGUREANU și invitat, artistul sculptor Emil MILĂȘAN. Va prezenta criticul de artă Maria BILAȘEVSCHI.

În aceeași zi, la ora 18, dar la Căminul Artei din București (str. Biserica Enei, nr.16), va fi vernisată expoziția „Memoria timpului -”Route Napoléon” în corespondența lui George Enescu”. Este un proiect conceput de Horia Andrei Nițu. ”Route Napoléon” este unul dintre cele mai cunoscute trasee din Franța, un drum istoric a cărui notorietate atrage ca un magnet vizitatori din întreaga lume, pe 4 sau 2 roți. Acest traseu pitoresc a fost parcurs în trecut de un ciclist, iar impresiile sale – transmise de pe drum prin intermediul câtorva cărți poștale, lui George Enescu, la Paris. Astfel, corespondența muzicianului devine un instrument care operează memoria timpului (scoțând la iveală întâmplări vechi de 110 ani) și element generator al proiectului. Coincidența face ca artistul Horia Nițu să fi parcurs la rândul său ”Route Napoléon” pe bicicletă, asemenea expeditorului îndrăzneț din secolul trecut. Consultarea corespondenței lui George Enescu și un travaliu grafic asupra acesteia i-a scos în cale amintirile ciclistului H. Foulhioux. Documentele de arhivă fac legătura între trecut și prezent, între experiențe similare trăite de personaje aparținând unor secole diferite.Artistul realizează o expoziție aparte de fotografie, grafică și instalație; el sondează memoria timpului prin procesarea și alăturarea unor elemente diverse, distanțate de secole, provenind din domenii de activitate precum artă, istorie, muzică, sport.

Vineri 9 iunie, este ziua în care vor avea loc patru vernisaje: Filiala Oradea a UAP organizează expoziția de tineret „A35 - LIBERTATE TOTALĂ”. Vernisajul se va desfășura la ora 17, la Galeria Reperaj. Cetatea Oradea (Piața Emanuil Gojdu 41). Manifestarea este dedicată artiștilor și studenților care nu depășesc vârsta de 35 ani. Conceptul expoziției presupune o paletă foarte largă de exprimare prin limbajul vizual, o dezinhibare totală, exprimarea tuturor sentimentelor pe care omul le are, de la iubire, la ură sau frustare. 

La ora 18,30, Galeria de Artă UCIN din București (str. Mendeleev 28-30) va găzdui vernisajul expoziției "Trei Grații". Până pe 25 iunie vor fi expuse lucrări de: Diana Bell, Mihaela Mirabela Bedereagă si Luminița Taburța. Participă criticul de artă Ana Amelia Dincă.  Preluat din sfera designului, minimalismul se regăsește și în compozițiile Dianei Bell, care au eleganță și putere de impact asupra privirii. Linii hotărât trasate, suprafețe dure și muchii, lumină, fac parte din arsenalul vizual al acestei colecții de tablouri. Natura și poezia sunt inseparabile în pictura Mirabelei Mihaela Bedereagă, cele două întâlnindu-se în formele unor arbori și grădini, care aparțin mai degrabă lumii interioare a artistei, creând acel peisaj afectiv, care relaționează ființa cu universul, cu bucuria de a picta și a vedea. Luminița Taburta se concentreză pe efectele de atmosferă în perisaje. Comunicarea dintre natură și artistă creează o simbioză din care rezultă imagini fascinante și misterioase.

La ora 17, va începe vernisajul expoziției „SURSE” a pictoriței Lili Rub. Evenimentul este programat la Galeria Națională de Artă „FORMA” din Deva (Bd. Decebal, nr. 8). Curatori sunt: Radu Roșianu și Sorin Oprea.

La Galeriile de artă Amfitryon din Hărman, la ora 18, va va debuta vernisajul expoziției "Sub aceleași semne". Lucrările semnate de Marinella Dumitrescu se vor afla pe simeze până pe 2 iulie. Curator este Nicolae Ioan Vrâncean. Cuvântul de deschidere va fi rostit de Mimi Necula.

×