Viaţa comunităţilor rroma, ashkali şi egiptană din Kosovo, Albania, Macedonia şi Muntenegru, poate fi înţeleasă mai bine prin ochii unui artist fotograf. Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti găzduieşte, până vineri, 1 februarie, expoziţia de fotografie a lui Artan Korenica, “Nu mă privi de sus”, în care artistul a reuşit să capteze, prin fotografie toate poveştile pe care dorea să le spună.
““Trebuie să îi mulţumeşti în fiecare zi lui Dumnezeu că pielea ta este albă”, mi-a spus un prieten odată. Când l-am întrebat de ce, mi-a spus că pentru lucrurile simple pe care eu le fac zilnic fără să mă gândesc, el trebuie să lupte doar pentru că pielea lui e închisă la culoare. “Nu pot să lucrez oriunde vreau, nu pot să trăiesc oriunde vreau, nu pot să mănânc oriunde vreau, nu pot să stau în sala de clasă oriunde doresc. Doar pentru că sunt “negru””. Lucrând între New York şi Kosovo m-am gândit că pot să fac ceva în acest sens. Prin munca mea aş putea face ceva de dimensiuni mici şi poate, cel puţin pentru o persoană, voi schimba prejudecăţile privind oamenii cu pielea închisă la culoare. încet, încet, poate într-o zi o să înţelegem că suntem toţi la fel”, explică Artan Korenica.
“Nu mă privi de sus” este un proiect la care Artan Korenica a lucrat mai mulţi ani, fiind susţinut, din decembrie 2011, de Departamentul Federal al Afacerilor Externe al Elveţiei, de Fundaţia pentru o Societate Deschisă Kosovo şi de Fundaţia pentru o Societate Deschisă, cu o contribuţie a Programului Artă şi Cultură de la Budapesta.
“Este important pentru mine să-i arăt pe toţi oamenii aceştia muncind, mâncând, studiind şi jucându-se, folosindu-mă de portretele şi de ochii lor pentru a artăta ceea ce au ei să-ţi spună ţie, care îi vezi diferiţi. Doar pentru că ei aparţin comunităţilor rroma, ashkali sau egiptene, nu îi face să fie mai neimportanţi decât eşti tu”, mai spune artistul.