x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Preasfințitul părinte Galaction – un ctitor

Preasfințitul părinte Galaction – un ctitor

de Dan Constantin    |    17 Mai 2023   •   10:30
Preasfințitul părinte Galaction – un ctitor

Invitația de a-l omagia pe Preasfințitul Galaction, într-o carte ce-i este dedicată la cea de-a 70-a aniversare, mă onorează. Îmi face o deosebită plăcere să evoc colaborarea noastră, care a început în anul 1997 când eu eram deputat de Teleorman și îndeplineam funcția de ministru al Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.

Astăzi Preasfințitul Galaction lasă în urmă un timp de remarcabile acumulări, multe cu rezonanță aparte pentru teleormăneni.

Cartea de vizită a Preasfințitului Galaction este deosebită: stareț al schitului Crasna-Prahova din 1980, exarh al mănăstirilor la Arhiepiscopia Bucureștilor între anii 1990 și 1996 și episcop al Sfintei Episcopii a Alexandriei și Teleormanului din 1 septembrie 1996.

Se cuvine să amintim că Episcopia Alexandriei și Teleormanului este o episcopie nou înființată, în anul 1996.

Este motivul pentru care, „trainicile împliniri” înfăptuite de Preasfințitul Galaction au reprezentat provocări deosebite.

Mai întâi s-a pus problema procurării de imobile pentru Reședința Episcopală, Cancelaria Eparhială, biblioteca eparhială și pentru alte sectoare de activitate, repararea și dotarea acestora potrivit destinației fiecăreia. Și nu era ușor într-un oraș în care oamenii își recuperaseră proprietățile, dar și pentru că clădirea Reședinței Episcopale impunea o anumită prestanță.

Dar poate cel mai dificil a fost procurarea de imobile și terenuri pentru înființarea unor așezăminte monahale într-un județ în care nu exista niciun astfel de așezământ.

Datorită grijii Preasfințitului Galaction, în Episcopia Alexandriei și Teleormanului funcționează astăzi un număr de 17 mănăstiri, printre care amintim Mănăstirea Drăgănești Vlașca și Mănăstirea Siliștea Gumești, ceea ce nu este puțin.

Îmi face plăcere să amintesc cuvintele rostite de Preasfințitul Galaction în anul 2013 care spunea:

„Ca într-o simetrie dumnezeiască, în Teleorman, în primii doi ani după întâlnirea cu acest om, se înființează câte o mănăstire în fiecare din cele patru zări ale Episcopiei Noastre, iar acest lucru a fost cu putință pentru că l-am avut lângă noi pe domnul ministru Nicolae Noica”.

Ulterior s-a înființat o editură proprie a Episcopiei Alexandriei și Teleormanului unde au apărut multe lucrări printre care amintim și cartea despre Biserici din Teleorman”.

Dar ceea ce a făcut „lucrătoare întâlnirea noastră”, a fost dorința amândurora de a schimba fața spirituală a Teleormanului, ușor exilat material, dar mai ales educațional.

Amintesc că Preasfințitul Galaction a fost alături de mine în realizarea principalelor proiecte promovate de minister în județ, de la construcția de locuințe pentru tineri și locuințe sociale, până la programul de „normalizare a vieții la sate” prin realizarea drumurilor comunale și alimentarea cu apă la sate.

Mărturie stau câteva imagini surprinse fie la sfințirea primelor apartamente pentru tineri într-un bloc din Alexandria, precum și cuvintele rostite la inaugurarea lucrărilor pentru construcția unor locuințe sociale la Alexandria.

Dar și imaginile luate cu prilejul inaugurării lucrărilor de alimentare cu apă în comuna Măldăeni și în comuna Băbăița din județ, executate de firma englezească Mivan Kier J.V. în baza contractului încheiat cu Ministerul Lucrărilor Publice.

Cred ca trebuie să arăt că în susținerea acestui program privind „normalizarea vieții la sat” din inițiativa Preasfințitul Galaction s-a organizat la Alexandria, în sala de festivități a Primăriei Alexandriei o dezbatere intitulată „Biserica și satul”, la care au participat oficialități ale județului și mulți dintre primarii comunelor ce au beneficiat de acest program.

  Am datoria să mai amintesc un moment aparte care s-a desfășurat în iulie 2009 și care se datorează în bună parte celui care m-a sprijinit în organizare, Preasfințitul Părinte Galaction.

Atunci se împlineau 100 de ani de la nașterea lui Constantin Noica și am apreciat că merită să lansez o lucrare pe care o scrisesem despre „Neamul Noica”. Cu acest prilej a venit din Anglia și Alexandra Noica-Wilson și soțul ei Barnabas care s-au alăturat celorlalți 50 de membrii ai neamului Noica pentru a participa la eveniment.

După o impresionantă slujbă ținută de un sobor de preoți în frunte cu Preasfințitul Galaction, întru pomenirea lui Constantin Noica, a avut loc la Muzeul din Alexandria o dezbatere despre personalitatea acestuia.

Au vorbit Alexandra Noica, Academician Ana Blandiana, Academicianul Alexandru Surdu, Academician Mihai Șora, Preasfințitul Galaction și subsemnatul.

Apoi a avut loc o masa de pomenire la mânăstirea Drăgășani, în prezența P.S. Galaction, a invitaților și a celor neam.

Ne oprim aici, cu sentimentul că am spus prea puțin despre acest ierarh binecuvântat de Dumnezeu.

Preasfințite Părinte Galaction, astăzi la împlinirea frumoasei vârste de 70 de ani, vă dorim sănătate și putere de muncă pentru împlinirea gândurilor bune ce le aveți pentru Episcopia Alexandriei și Teleormanului și pentru locuitorii acestor ținuturi binecuvântate.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Director General al Bibliotecii Academiei Române

Prof. Ing. Nicolae Noica

Membru de onoare al Academiei Române

×