x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Râşnov: zece zile intense de festival. Ediţia 2014 celebrează împlinirea a 100 de ani de la declanșarea Primului Râzboi Mondial

Râşnov: zece zile intense de festival. Ediţia 2014 celebrează împlinirea a 100 de ani de la declanșarea Primului Râzboi Mondial

04 Aug 2014   •   15:06
Râşnov: zece zile intense de festival. Ediţia 2014 celebrează împlinirea a 100 de ani de la declanșarea Primului Râzboi Mondial

În acest week-end, la Râşnov a început cea de-a şasea ediţie a Festivalului de Film Istoric. Un festival care a crescut de la an la an şi şi-a dezvoltat o personalitate aparte.

Mihai Dragomir, coordonator al festivalului, îşi aduce aminte cum a început totul, prin 2009. Cum o convorbire cu istoricul Nicolae Pepene i-au determinat să facă o încercare, să vadă cum iese. Prima ediţie a festivalului a fost pregatită în două luni, a durat trei zile şi a constat numai din proiecţia unor filme româneşti. Cum cinematograful din localitate nu era complet modernizat, primele spectacole au avut loc folosindu-se scaunele din sediile partidelor din localitate. 

De atunci au trecut şase ani, iar Festivalul s-a extins exponential. Durează zece zile - iar organizatorii au idei pentru a-l face şi mai lung, bani să fie. Interesant este faptul că în acest moment nu vorbim numai de un festival de film. Organizatorii nu vor cu tot dinadinsul să aibă ultimele noutăţi cinematografice, în exclusivitate, şi s-au orientat către un conţinut variat şi substanţial. Există într-adevăr peste patru producţii cinematohgrafice în fiecare zi – creme de la creme fiind, evident, proiecţia în aer liber din Cetate, seara - însă la acestea s-au adăugat colocvii, dezbateri, expoziţii de fotografie, evenimente editoriale, şcoli de vară.

Deschiderea
Vineri seara, turiştii din împrejurimi au urcat cu mic cu mare la cetate. Unii pe jos, alţii cu taxiul– fiţa maximă văzută în aceste zile într-un loc dealtfel liniştit dar care nu e departe de Poiana Braşov.

Ediţia cu numărul șase a Festivalului de Film Istoric Râșnov a fost deschisă de concertul trupei de rock alternativ byron. Băieţii au fost în formă şi au încercat să-şi adapteze repertoriul la cerinţele publicului. O oră şi jumătate de muzică bună a fost oferită publicului, care ar fi vrut ca seara să dureze mult mai mult. A urmat deja tradiţionala proiecţie în aer liber. Pentru deschidere a fost ales ultimul film al lui Nae Carnfil “Closer to the moon” – poate cel mai bun film românesc al acestui an. A fost un început excelent. Până duminică, turiştii din zonă vor avea ocazia să participe la multe evenimente deosebite. 

Evenimente
Programul complet al festivalului va cuprinde peste 40 de filme documentare și de ficţiune, concerte și evenimente speciale, cărora li se vor adăuga dezbateri legate de temele festivalului - “Marele Război”, “Anul 1989” și “Los Angeles 1984”. Astfel, ediţia 2014 va celebra împlinirea a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, 25 de ani de la Revoluţia din 1989 și 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, care va fi marcată prin prezenţa mai multor sportivi români de marcă. 

Printre producţiile ce au fost sau vor fi proiectate la Festivalul de Film Istoric se numără documentarele “Ultima redută”, regizat de Nicholas Dimăncescu, “În spatele cortinei” de Bogdan Mustaţă și “Premier Noël dans les tranchées”, în regia lui Michael Gaumnitz, „Une promesse”, cel mai recent film al regizorului francez Patrice Leconte, excepţionalul “La grande illusion” a lui Jean Renoir, drama “La France” semnată de Serge Bozon, “Die Männer der Emden”, regizat de Berengar Pfahl și “Walesa: Man of Hope”, în regia lui Andrzej Wajda.

Să nu uităm, însă şi cealaltă componentă, la fel de plăcută a festivalui. Dezbaterile pe teme istorice.

Acestea vor analiza temele festivalului, iar printre lectori se numără personalităţi precum istoricii Adrian Cioroianu, Horia Șerbănescu, Georgeta Filitti și Liviu Tofan, jurnalistul Sever Voinescu, profesorul Laurenţiu Damian, eseistul Theodor Paleologu, ambasadorii Sergiu Celac și Sorin Ducaru, economistul Ionuţ Dumitru ș.a. Ambasadorul Slovaciei, domnul Jan Gabor și profesorul Jan Rydel din Polonia vor fi printre lectorii străini ai Școlii de Vară.

Râşnov, tot în august
Şi asta nu este tot. Râşnovul pregăteşte evenimente şi în săptămânile următoare. Abia terminat Festivalul de Film, aici va avea loc „Mystery & Thriller Festival”. În acest an festivalul Mystery & Thriller / Books, movies & more / va găzdui pe lângă deja tradiţionale manifestări: Şcoala de vară de creative writing, lansări de carte și librărie de gen, proiecţii de filme artistice premiate, documentare true-crime, prima Conferinţă Internaţională anuală a ICWA în România.

Iar dacă sunteţi amator de rock, din 13 august sunteţi aşteptaţi la Rockstadt Extreme Fest, unde vor fi prezente peste 20 de trupe. Obituary, Behemoth şi Sodom - cap de afiş.

×
Subiecte în articol: râşnov festival rasnov 2014