x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Regele Boris al III-lea al Bulgariei a fost otrăvit cu venin de șarpe?

Regele Boris al III-lea al Bulgariei a fost otrăvit cu venin de șarpe?

de Florian Saiu    |    21 Dec 2023   •   06:40
Regele Boris al III-lea al Bulgariei a fost otrăvit cu venin de șarpe?

La două săptămâni după vizita la Berchtesgaden, în bârlogul lui Adolf Hitler din Prusia Orientală, Boris al III-lea avea să sufere o gravă criză de inimă, care-i va aduce până la urmă moartea. Una prematură, la doar 49 de ani, și, mai ales, extrem de suspectă.

Aliați - grație lui Hitler, Boris beneficiase de mari favoruri teritoriale - și parteneri înainte de declanșarea Operațiunii Barbarossa, în iunie 1941, cei doi bărbați, unul cu origini austriece modeste, celălalt cu obârșii nobile germane, aveau să se întâlnească de mai multe ori în acei ani tulburi. Refuzând să declare război Uniunii Sovietice, Boris al III-lea îl va înfuria pe Hitler, care-i solicita, în decembrie 1941, nu doar alăturarea în lupta împotriva Franței și a Regatului Unit, ci și aplicarea legilor naziste la sud de Dunăre, mai precis aplicarea dispozițiilor antievreești instrumentate la Berlin. Vicleanul Boris al III-lea va reuși însă să tempereze elanul pictorului ratat Adolf, motivând că atât opinia publică bulgară, cât și oamenii aparatului de stat dezaprobă măsurile împotriva evreilor. 

 

Zbor cu pilotul lui Adolf

Mai mult, grație nunțiului apostolic de la Istanbul, Boris va obține vize pentru Palestina evreilor bulgari. Țarul stabilise însă peste Bosfor și contacte ferme cu Aliații, îngrijorat fiind de debarcarea acestora în nordul Africii și de înfrângerea nemților la Stalingrad. În plus, la Sofia aveau loc frecvent atentate sângeroase împotriva ofițerilor bulgari pronaziști. Acesta a fost contextul social-politic în care Hitler, la 14 august 1943, îl convoacă pe Boris al III-lea la cartierul său general din Prusia Orientală. Întrevederea a fost dificilă, violentă chiar, Hitler solicitându-i ferm lui Boris al III-lea o alăturare directă a armatei bulgare la acțiunile militare ale Reichului. Fiul lui Ferdinand, primul rege al Bulgariei, a refuzat însă „sugestiile” lui Hitler, așezând pe primul loc interesele țării sale. La scurt timp, a decolat spre Sofia la bordul unui avion condus de pilotul personal al lui Hitler. 

 

Zile și nopți în comă profundă

După doar două săptămâni de la această întâlnire încordată, Boris al III-lea, rege plin de vitalitate, fără boli grave cunoscute, va suferi de grave crize de inimă. Își va pierde luciditatea, zbătându-se zile întregi între viață și moarte, într-o comă profundă, până ce, la data de 28 august 1943, își va da ultima suflare în palatul său din Sofia. Avea doar 49 de ani. Această moarte brutală nu a fost niciodată elucidată. Ipotezele, scenariile și supozițiile n-au încetat însă să se îngroașe. Niciuna nu face abstracție de ultima întâlnire importantă pe care a avut-o Boris înainte să-și găsească sfârșitul. 

 

Otrăvit cu masca de oxigen?

„A fost oare otrăvit cu oxigenul din masca pe care fusese nevoit să și-o pună pe față în călătoria de întoarcere, când avionul urcase la o altitudine prea mare? Sau a fost otrăvit după aceea? Este imposibil să nu faci o legătură între acest deces neașteptat și ultima lui întrevedere, furtunoasă, cu Hitler”, avea să speculeze și istoricul Jean de Cars în lucrarea „Sceptrul și sângele. Regi și regine în tumultul celor două războaie mondiale” (Editura Trei, 2016). Inclusiv Boris al III-lea, la câteva zile de la sosirea din Prusia Orientală, când începuse deja să se simtă rău, se confesa secretarului personal: „Să-mi fi dat oamenii aceia o otravă cu efect întârziat? Ah, această întâlnire a fost teribilă, ore întregi am fost nevoit să lupt împotriva lui Hitler pentru a smulge Bulgaria din ghearele lui, iar în final am reușit. Nu-mi vor ruina Patria, chiar de va fi să plătesc pentru asta cu prețul vieții”. 

 

Confirmarea din jurnalul lui Goebbels

De remarcat că Hitler, imediat cum a fost anunțat de moartea lui Boris, și-a trimis la Sofia medicii personali pentru a ancheta împrejurările decesului. Concluzia a fost una singură: aproape sigur Boris murise otrăvit, aspect validat de jurnalul lui Paul Joseph Goebbels, ministrul Propagandei în Germania nazistă, care nota la data de 14 septembrie 1943: „Fuhrerul îmi povestește că este aproape stabilit că regele Boris a fost otrăvit. Este raportul medicilor germani. A fost trecut de la viață la moarte cu un venin de șarpe. Dar nu se cunoaște încă vinovatul. Medicii noștri voiau să facă autopsia defunctului rege, guvernul bulgar își dăduse acordul, dar familia regală s-a opus”. 

 

Regența, eliminată de bolșevici

Deși propaganda germană a încercat să arunce vina pe curtea regală italiană, acuzațiile au fost lipsite total de consistență. Funeraliile lui Boris al III-lea au avut loc la 5 septembrie, la Sofia, în catedrala Alexandr Nevski, iar după ceremonie trupul neînsuflețit al țarului a fost înhumat la mănăstirea Rila. Tatăl lui Boris, Ferdinand, care abdicase în 1918 în favoarea fiului, era la Coburg, leagănul dinastiei sale. N-a participat la înmormântarea propriului băiat. Boris a lăsat în urmă nu doar o Bulgarie cu un viitor complicat, la discreția Rusiei lui Stalin, ci și o familie debusolată. Regina Giovanna, fiică a regelui Italiei, a rămas văduvă cu doi copii mici: Maria Luiza (10 ani) și Simeon, prințul moștenitor de doar 6 ani. Regența instituită în numele lui Simeon al II-lea va fi sugrumată în scurt timp (după doar trei ani) de o lovitură de stat a bolșevicilor. Bulgaria pășea astfel pe drumul înfundat al comunismului.

 

Rege și prim-ministru

Fiul lui Boris al III-lea, Simeon al II-lea, cunoscut sub numele de Simeon de Saxa-Coburg și Gotha, a domnit de la 6 la 9 ani la Sofia, între 1943 și 1946, el revenind pe scena politică bulgară în anii 2000, când a ocupat funcția de prim-ministru (2001-2005).

După asasinarea membrilor regenței lui Simeon al II-lea de către comuniști, familia regală bulgară s-a refugiat în Egipt, stabilindu-se ulterior la Madrid, în Spania.

Să-mi fi dat oamenii aceia o otravă cu efect întârziat? Ah, această întâlnire a fost teribilă, ore întregi am fost nevoit să lupt împotriva lui Hitler ... Nu-mi vor ruina Patria, chiar de va fi să plătesc cu prețul vieții”, Boris al III-lea, regele Bulgariei

„A fost oare otrăvit cu oxigenul din masca pe care fusese nevoit să și-o pună pe față în călătoria de întoarcere, când avionul urcase la o altitudine prea mare? Sau a fost otrăvit după aceea?”, Jean de Cars, istoric

49 de ani avea regele Boris când s-a stins, subit, din viață, la 28 august 1943

„Fuhrerul îmi povestește că este aproape stabilit că regele Boris a fost otrăvit. Este raportul medicilor germani. A fost trecut de la viață la moarte cu un venin de șarpe”, Paul Joseph Goebbels, ministrul Propagandei în Germania nazistă 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: rege boris bulgaria otravit venin şarpe