x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Seară dedicată poetului Giacomo Leopardi, cu ocazia bicentenarului poeziei «Infinitul», la Institutul Italian de Cultură

Seară dedicată poetului Giacomo Leopardi, cu ocazia bicentenarului poeziei «Infinitul», la Institutul Italian de Cultură

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Sep 2019   •   12:46
Seară dedicată poetului Giacomo Leopardi, cu ocazia bicentenarului poeziei «Infinitul», la Institutul Italian de Cultură

În 1819, Giacomo Leopardi termina de scris "Infinitul", una dintre cele mai frumoase, studiate și recitate poezii italiene. Cu ocazia bicentenarului poeziei, Institutul Italian de Cultură din București dedică un eveniment poetului Leopardi și "Infinitului" său. Invitați: artista Marina Socol și italienista Smaranda Bratu Elian.

Evenimentul va debuta luni, 16 septembrie, la ora 17.30 cu vernisajul expoziției de grafică Perspective asupra infinitului de Marina Socol. Profesoară cu o lungă carieră în învățământ la Școala Italiană Aldo Moro din București, Marina Socol a descoperit în grafică un alt mod de a-și exprima experiențele și trăirile. Are o bogată activitate expozițională: între 2002 și 2015 a avut 25 de expoziții personale. Cea mai recentă este o expoziție colectivă organizată în 2017 la Cercul Militar Național din București. Lucrările sale au fost expuse în Italia și în România. Titlul expoziției Perspective asupra infinitului are la origine ideea că omul a fost dintotdeauna fascinat de două concepte: infinitul și eternitatea, antonime ale celor ce reflectă condiția umană, finitul și efemerul.

La orele 18.00, prof. Smaranda Bratu Elian va susține o conferință despre Giacomo Leopardi. Conferința nu se va axa doar pe explicarea și lectura poeziei, ci va evoca și prilejul scrierii ei, perioada creativă leopardiană în care ea se încadrează și va scoate în relief unicitatea ei tematică și tonală în creația poetului precum și locul ei în Romantismul italian. Conferința va fi însoțită de imagini care reconstituie ambianța în care tânărul Leopardi trăia și lucra în perioada respectivă, imagini care au lăsat ecouri profunde în opera sa și care continuă să fie o atracție pentru admiratorii de astăzi ai poetului. 
Italienistă de renume, Smaranda Bratu Elian a primit Premiul Național pentru Traducere din partea Ministerului Culturii din Italia. A tradus numeroase opere ale clasicilor italieni și, în prezent, coordonează colecția Biblioteca Italiană publicată de Editura Humanitas.

Conferința va fi urmată, la ora 19.00, de un vin d'honneur. Seara se va încheia cu proiecția filmului “Il giovane favoloso” de Mario Martone, câștigător al premiului David di Donatello pentru cel mai bun actor în rol principal (Elio Germano) în 2015, peliculă ce trece în revistă viața și opera acestui extraordinar poet italian (ore 19.30).

×