x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Șefii institutelor culturale europene s-au reunit la Bruxelles în cadrul Adunării Generale EUNIC pentru a definitiva cadrul strategic 2025-2029

Șefii institutelor culturale europene s-au reunit la Bruxelles în cadrul Adunării Generale EUNIC pentru a definitiva cadrul strategic 2025-2029

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Dec 2024   •   17:35
Șefii institutelor culturale europene s-au reunit la Bruxelles în cadrul Adunării Generale EUNIC pentru a definitiva cadrul strategic 2025-2029

În perioada 12-13 decembrie 2024, a avut loc, la Bruxelles, Adunarea Generală EUNIC, la care au participat reprezentanții celor 39 de organizații membre din toate statele Uniunii Europene, precum și din statele asociate - Ucraina și Marea Britanie.

Principalul subiect al agendei a constat în elaborarea cadrului strategic EUNIC 2025-2029, pornind de la discuțiile preliminare derulate la București, cu ocazia Adunării Generale din iunie 2024. Documentul reafirmă rolul EUNIC ca partener strategic al Uniunii Europene în relațiile culturale internaționale, prin abordarea unor subiecte relevante, cum ar fi dezvoltarea durabilă, provocările generate de schimbările climatice, lupta împotriva dezinformării și a știrilor false, rolul noilor tehnologii – inclusiv al Inteligenței Artificiale și sprijinirea proiectelor culturale în contexte democratice fragile. Importanța EUNIC în susținerea parcursului european al statelor candidate la UE - Ucraina și Republica Moldova - a fost dezbătută în cadrul grupurilor de lucru, pentru a fi, de asemenea, integrată ca direcție de acțiune în Strategia 2025-2029.

Liviu Jicman, Președintele ICR și EUNIC, a declarat:

,,Prin Cadrul Strategic EUNIC 2025-2029 reafirmăm rolul organizației în contextul unei noi Comisii Europene și al unui nou Parlament European. EUNIC, partener strategic al Uniunii Europene, promovează valorile europene comune și contribuie la îndeplinirea obiectivelor majore ale agendei UE, prin cele 140 de clustere ale sale în întreaga lume.

Trăim în vremuri de război și de conflicte periculoase. Războiul afectează Europa de mai mulți ani, prin agresiunea nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei. Trăim în vremuri în care dezvoltarea inteligenței artificiale transformă societățile noastre. Mai mult, trăim în vremuri de schimbări globale, prin alegeri derulate nu numai la nivelul Uniunii Europene, ci în mai mult de jumătate din colțurile lumii.

În acest context, EUNIC arată, cu fiecare proiect pe care îl derulează, că împreună suntem mai puternici”.

În cadrul ședinței plenare au fost, de asemenea, discutate următoarele aspecte: evoluția programelor-cadru (EUNIC Mobility Scheme); proiectele strategice selectate pentru finanțare prin Cluster Fund; inițiativa European Spaces of Culture; posibila implicare a EUNIC în proiecte finanțate de Comisia Europeană în Africa Sub-sahariană; programul de cooperare cu Institutul Ucrainean.

Nela Riehl, Președinta Comisiei CULT a Parlamentului European și Georg Haeusler, director al Departamentului Cultură din cadrul Direcției Generale EAC a Comisiei Europene, au dialogat cu participanții cu privire la viitoarele politici culturale europene și rolul important pe care EUNIC îl deține în formularea și implementarea acestora.

Au fost prezentate, totodată, rezultatele preliminare ale raportului grupului de experți Relații culturale internaționale, care a funcționat în baza metodei deschise de coordonare (schimb de bune practici și de expertiză între statele membre UE, pentru formularea unor recomandări comune). Documentul propune o nouă metodologie de lucru, pentru o mai bună coordonare între instituțiile, organizațiile și misiunile diplomatice ale statelor membre UE în state terțe și delegațiile Uniunii Europene. EUNIC rămâne unul dintre actorii principali în acest proces, contribuind la derularea unor proiecte comune, ce asigură o identitate culturală vizibilă a Uniunii în state terțe.

Ultimul punct al agendei a constat în prezentarea Ghidului Acțiune în domeniul mediului, pregătit de EUNIC. Acest document include recomandări și exemple de proiecte culturale, care promovează dezvoltarea durabilă și contribuie la implementarea Pactului Ecologic European.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Adunarea Generală EUNIC