x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Șlagăre din cele mai frumoase poveşti muzicale, la Athenaeum Summer Festival

Șlagăre din cele mai frumoase poveşti muzicale, la Athenaeum Summer Festival

de Magdalena Popa Buluc    |    26 Iun 2024   •   20:32
Șlagăre din cele mai frumoase poveşti muzicale, la Athenaeum Summer Festival

Un program de concert spumos şi plin de ritm, cu muzică pentru scenă, de film, de operă și balet, va fi oferit astăzi, 26 iunie, și mâine, 27 iunie, de Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de Felix Mildenberger, în cadrul Athenaeum Summer Festival. La concertul din 27 iunie vor avea acces iubitorii muzicii din toată țara, deoarece va fi transmis în direct pe TVR Cultural.

Concertul intitulat Symphonic Summer Vibes începe în tonuri americane, cu celebra Uvertură Candide, un melanj fermecător al celor mai importante melodii din opereta omonimă de Leonard Bernstein, ce valorifică satira şi triumful optimismului din nuvela de Voltaire, care stă la baza libretului.

Valsul de Dmitri Şostakovici aduce acea savoare inconfundabilă a coloritului de jazz. Iubitorii teatrului liric vor savura două momente simfonice foarte populare din repertoriul de operă: Intermezzo din Manon Lescaut de Puccini, compus pe tema iubirii dintre cei doi protagonişti, şi Intermezzo din Cavalleria Rusticana de Mascagni, un moment cheie al naraţiunii care descrie contrastul puternic dintre serenitatea şi simplitatea vieţii unui sătuc şi trăirile tumultuoase şi pasionale ale personajelor, adus în scenă chiar înaintea tragicului deznodământ.

În continuarea programului, Bacanala provine de asemenea dintr-o operă celebră, Samson şi Dalila de Camille Saint-Saëns: un moment de balet a cărui muzică este înveşmântată orchestral într-o formulă luxuriantă, un dans senzual, orgiastic îmbogăţit de sonorităţile percuţiilor.

Lista lui Schindler este una dintre cele mai tulburătoare pelicule cinematografice din toate timpurile, iar muzica lui John Williams traduce cu sensibilitate bogăţia de trăiri ce însoţeşte tema războiului şi tragedia Holocaustului. În interpretarea violonistului Valentin Şerban, concertmaistru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu, tema principală din Lista lui Schindler va fi urmată, simbolic, de Meditaţia din opera Thais de Jules Massenet.

Din muzica de balet compusă de Aram Haciaturian, sunt incluse celebrele Dansul săbiilor din Gayaneh şi Adagio din Spartacus, a căror notorietate a crescut pentru că au fost folosite ca muzică de film (Scoop de Woody Allen, respectiv Mayerling, Ice Age: The Meltdown, Caligula ş.a.). Foarte cunoscută este și Uvertura operei Guillaume Tell de Rossini, lăudată de contemporanul Hector Berlioz şi prezentă în zilele noastre în genericele unor emisiuni radio şi TV, în numeroase desene animate şi asociată pe scară largă cu galopul. Programul se încheie pe tărâm american cu Mambo din Poveste din Cartierul de Vest de Bernstein.

Felix Mildenberger este dirijor principal invitat la Filarmonica Teatro Regio di Torino din stagiunea 2021-2022. După câştigarea Concursului de dirijat LSO Donatella Flick în 2018, a fost timp de doi ani dirijor asistent al London Symphony Orchestra, colaborând îndeaproape cu Sir Simon Rattle, François-Xavier Roth, Gianandrea Noseda şi alţii. Între 2019-2020 a ocupat aceeaşi poziţie pentru Paavo Järvi la Tonhalle Orchestra Zürich, iar între 2017-2019 la Orchestre National de France pentru dirijorul principal Emmanuel Krivine. Apreciat pentru „tehnica rafinată şi ideile clare”, Felix Mildenberger colaborează deja cu orchestre notabile, precum London Symphony Orchestra, Orchestre National de France, Tonhalle Orchestra Zürich, Royal Concertgebouw Orchestra, DSO Berlin, NDR Radiophilharmonie Hannover, Konzerthausorchester Berlin, hr-Symphony Orchestra, Kammerphilharmonie Bremen, Staatskapelle Weimar, Bremer Philharmoniker, Camerata Salzburg, Ensemble Modern, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre National de Lille, dar şi cu solişti ca Julia Fischer, Lucas şi Arthur Jussen, Sabine Meyer, Nils Mönkemeyer, Daniel Lozakovich, James Ehnes şi Alexej Gerassimez. În stagiunea actuală, şi-a făcut debutul cu Vienna Symphony în concertele de Crăciun şi a dirijat un spectacol cu Written on Skin de George Benjamin, la Deutsche Oper Berlin.

Filarmonica George Enescu organizează în perioada 20 iunie - 29 iunie 2024 cea de-a treia ediție a Athenaeum Summer Festival, un festival care-și propune să creeze sunetul verii la Ateneul Român, cu lucrări celebre de muzică clasică, jazz, muzică din filme, muzică veche. Toate evenimentele muzicale din cadrul Athenaeum Summer Festival încep la ora 19.00.

 

 

 

 

×