x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură „Speak-dating” în limba română la prima ediție a „Zilei Europene a Limbilor” din Israel

„Speak-dating” în limba română la prima ediție a „Zilei Europene a Limbilor” din Israel

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Sep 2024   •   00:40
„Speak-dating” în limba română la prima ediție a „Zilei Europene a Limbilor” din Israel

„Această prima ediție a „Zilei Europene a Limbilor” organizată în Israel constituie o bună ocazie de a întări legăturile culturale dintre Europa și Israel”- a subliniat în cuvântul său de deschidere ambasadorul Dimiter Tzantchev, șeful Delegației Uniunii Europene în Israel. Ambasadorul a explicat că data de desfășurare a evenimentului – 26 septembrie – nu a fost aleasă întâmplător, aceasta fiind data oficială a Zilei Europene a Limbilor.

 

Hola! Bonjour! Ciao! Guten tag! Yassou! Ahoj! Bună!

Numerosul public sosit în portul Tel Aviv pentru a participa la prima ediție a „Zilei Europene a Limbilor” din Israel a fost întâmpinat cu toate aceste saluturi de bun venit de către organizatorii ineditului eveniment: reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Israel, precum și membrii Clusterului Tel Aviv a EUNIC, printre care și reprezentanța locală a Institutului Cultural Român. Alături de ICR Tel Aviv, la acest proiect au mai participat institute și centre culturale precum Institutul Goethe, Forumul Austriac, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Italian, Centrul Ceh, Institutul Polonez și Ambasada Lituaniei din Tel Aviv.

Carola Dürr, directorul Institutului Goethe din Tel Aviv și președintele în exercițiu al clusterului EUNIC Israel a descris inițiativa – prima ediție a „Zilei Europene a Limbilor” – ca fiind un proiect menit să familiarizeze publicul israelian cu bogăția și diversitatea limbilor europene. Aceasta a vorbit despre diversitatea lingvistică ca instrument pentru obținerea unei mai bune înțelegeri interculturale și ca un element-cheie din bogata moștenire a Europei, moștenire pe care evreii europeni au adus-o în peisajul cultural israelian.

În cadrul serii, fiecare țară participantă a organizat sesiuni de „speak-dating” pentru publicul israelian doritor a se familiariza cu limbile europene prezentate. La standul românesc, atelierele de limbă au fost susținute de Einat Maayan Segal. Evenimentul a inclus și o conferință susținută de reputatul lingvist israelian Ruvik Rosenthal despre influența limbilor europene asupra ebraicii moderne, încheindu-se cu un moment muzical în interpretarea lui Harel Skaat, cântăreț de muzică ușoară care în trecut a reprezentat Israelul la concursul Eurovision.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×