x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Actorul Traian Stănescu a murit. „Acum dansează în ceruri amândoi...”

Actorul Traian Stănescu a murit. „Acum dansează în ceruri amândoi...”

12 Apr 2022   •   09:40
Actorul Traian Stănescu a murit. „Acum dansează în ceruri amândoi...”

Actorul Traian Stănescu a murit la vârsta de 82 de ani, la trei ani de la moartea iubitei sale soții, Ilinca Tomoroveanu. Anunțul a fost făcut de fiul actorului pe Facebook.

”Acum dansează în ceruri amândoi... Zbor lin, TATA!”, a scris Mihai Stănescu pe Facebook.

 

Actorul nu a mai rezistat fără soția sa, după ce aceasta s-a stins din viață în urmă cu trei ani, la vârsta de 77 de ani.

Ilinca Tomoroveanu, nepoata marelui poet şi om politic Octavian Goga, și Traian Stănescu au împărțit aproape patru decenii din viață împreună.

Născut la 27 martie 1940 în Făget, judeţul Timiş, Traian Stănescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1961, clasa profesor G.D.Loghin şi a fost repartizat la Teatrul de Stat Piatra Neamţ (actualmente Teatrul Tineretului), în perioada 1961-1964. Revine ulterior la Bucureşti, mai întâi la Teatrul Giuleşti, apoi la Teatrul Mic, pentru ca din 1968 să devină actor al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”, iar din 2002 societar de onoare al acestuia. A jucat în nenumărate piese pe parcursul carierei, dintre care amintim : „Enigma Otiliei”, „Regele Lear”, „Richard al III-lea”, „Cine are nevoie de teatru”, „Orfeu în Infern”, „Ondine”, „Amanţii insângeraţi”, „Sâmbata, duminică, luni”. Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Traian Stănescu la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

 

 

×
Subiecte în articol: Traian Stănescu