x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Actrița Tatiana Iekel, mama actorului Florin Piersic Jr., a decedat

Actrița Tatiana Iekel, mama actorului Florin Piersic Jr., a decedat

14 Mai 2017   •   13:46
Actrița Tatiana Iekel, mama actorului Florin Piersic Jr., a decedat
Sursa foto: nelsonpeng/Getty Images/iStockphoto Candle lights

Actriţa Tatiana Iekel a decedat la vârsta de 84 de ani, informează Teatrul Mic din Bucureşti, într-un comunicat transmis duminică Agerpres. "Tatiana Iekel, actriţă a Teatrului Mic din Bucureşti o viaţă întreagă, a plecat dintre noi lăsând în urmă amintirea unor roluri memorabile, deopotrivă în teatru şi film, dar şi imaginea unui om frumos şi discret până în ultima zi a vieţii sale. (...) Teatrul Mic este alături de familia îndurerată şi va păstra vie amintirea unei actriţe, dar mai ales a unui om care nu poate fi uitat", se arată în comunicat. 

"Să joc teatru a fost bucuria mea cea mai mare! Este ca o patimă fără sfârşit... Teatrul Mic", mărturisea Tatiana Iekel în volumul "Teatrul Mic. 50 de ani", apărut în 2013.


*** Născută la Iaşi, pe 10 octombrie 1932, Tatiana a fost repartizată la Teatrul Mic imediat cum a terminat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale". "Aici a jucat fără întrerupere, cu mare dragoste şi un talent inegalabil, până la vârsta pensionării", spun reprezentanţii teatrului. 

"Zboară cocorii" de Victor Rozov (1958), în regia lui Mihai Raicu, a fost primul spectacol în care a fost distribuită într-un rol principal (Veronica Bogdanova). Atunci, a jucat alături de nume precum Iurie Darie şi Ion Gheorghiu. A avut un succes de neuitat şi a participat în delegaţia Rusiei la Cannes, care promova filmul omonim, cu Tatiana Samoilova în rolul principal, precizează Teatrul Mic. 

Pe scena Teatrului Mic şi Foarte Mic, Tatiana Iekel a însumat peste 70 de roluri, pline de substanţă şi apreciate foarte mult de publicul românesc. Ultimul personaj în chipul căruia a fost distribuită pe scena Teatrului Mic, Evelyn Thomas, a fost în spectacolul "Cum gândeşte Amy", regizat de Cătălina Buzoianu (2005). 

Totodată, Tatiana Iekel a interpretat-o pe Evelina în filmul "Sieranevada" (2016), regizat de Cristi Puiu, rol pentru care a primit o nominalizare în acest an la Premiile Gopo la categoria "Cea mai bună actriţă în rol secundar". 

Tatiana Iekel a fost prima soţie a actorului Florin Piersic şi mama actorului Florin Piersic Jr. 

×