Ediția de toamnă a „Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu” continuă la Teatrelli cu o întâlnire de excepție. Invitați: regizorii Andrei Șerban și Tang Shu Wing. Pornind de la „Regele Lear”și de la două montări neobișnuite, ambele cu distribuții exclusiv feminine – una la București, cealaltă la Hong Kong – dialogul abordează sensurile tragicului deopotrivă în teatru și în realitatea pe care o traversăm. Întâlnirea va fi transmisă online pe 26 noiembrie, de la ora 19.00, în premieră pe pagina de Facebook Teatrelli.
Intitulată „Regele Learși toamna fără sfârșit a lumii noastre: Despre mântuirea feminină a tragicului, despre teatru și adevărurile lui”, dezbaterea lansată de Octavian Saiu descifrează noi sensuri ale prezentului pornind de la textul lui Shakespeare, în lectura lui Andrei Șerban, unul dintre regizorii emblematici ai teatrului contemporan, și a lui Tang Shu Wing, artist de referință al scenei Asiei. Versiunea memorabilă semnată de Andrei Șerban în urmă cu peste zece ani la București, la Bulandra, era „Regele Lear” la genul feminin – cu Mariana Mihuț, Valeria Seciu, Dana Dogaru etc. De curând, regizorul Tang Shu Wing a conceput la Hong Kong un spectacol bazat pe „Lear” tot cu o distribuție exclusiv feminină, însă fără niciun cuvânt rostit.
„Regele Lear este piesa cea mai întunecată a lui Shakespeare. Citită astăzi, pare verdictul final aplicat unei lumi fără metafizică. Pusă în scenă, ea poate fi și recviemul acestei lumi, și contemplarea amară a salvării ei imposibile. Tăcerea este pentru Tang Shu Wing ceea ce cuvântul rămâne pentru Șerban: sursa esențială a teatrului, șansa regenerării lui și a noastră. Într-un dialog de toamnă tristă, care pare fără sfârșit, îi veți putea asculta pe doi dintre marii artiști ai acestor vremuri. Vor vorbi despre scenă, despre Shakespeare, despre Lear, dar și despre ceea ce ne sperie atât de mult pe toți: tragicul ascuns al existenței. Sunteți invitați, așadar, la o întâlnire specială dedicată teatrului peste granițe și dincolo de ele. Adică, la o noua ediție de spirit a Anotimpurilor noastre teatrale.”, precizează Octavian Saiu.
Această întâlnire specială va putea fi urmărită online, gratuit, pe 26 noiembrie, de la ora 19.00, în premierăpe pagina de Facebook Teatrelli. Dialogul va avea loc în limba engleză, cu subtitrare în limba română. Ulterior, dezbaterea va fi disponibilă și pe site-ul www.teatrelli.com, precum și pe canalul Vimeo Teatrelli.
Octavian Saiu, gazda seriei speciale de întâlniri de la Teatrelli, intitualtă Anotimpurile dialogului despre teatru, este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţe şi master-class-uri la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 şi 2019 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor (Wrocław – Capitală culturală europeană şi Toga, Japonia). Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie. Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul a 12 volume despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013. În 2020, Președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, „însemn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea creației teatrale românești”.