x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Aniversare pe scenă. Maestrul Alexandru Repan împlineşte 75 de ani alături de public

Aniversare pe scenă. Maestrul Alexandru Repan împlineşte 75 de ani alături de public

de Sebastian S. Eduard    |    26 Feb 2015   •   13:38
Aniversare pe scenă. Maestrul Alexandru Repan împlineşte 75 de ani alături de public
Sursa foto: cipi

Astăzi, 26 februarie, maestrul Alexandru Repan împlineşte vârsta de 75 de ani. Dacă îi priveşti statura sveltă, eleganţa, supleţea gesturilor şi zâmbetul cuceritor, informaţia pare neverosimilă. Totuşi, stau mărturie multitudinea de roluri memorabile, pe care le-a jucat în cele peste 70 de spectacole şi peste 30 de filme, realizate de-a lungul celor 55 de ani de carieră.

În tot acest timp a trăit pe scenă la intensitate maximă, a luptat pentru adevăr, ca un veritabil cavaler al Thaliei, a oferit publicului multă bucurie. Pentru creaţiile sale a fost distins cu numeroase premii şi a fost decorat, în anul 2002, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler, pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

La zi aniversară, Teatrul Nottara îl sărbătoreşte cu ocazia  spectacolului Rapsodie-n roz după „Oscar şi Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt, în care maestrul Repan apare în dublă ipostază: de actor şi de regizor. Montarea este programată la ora 19:30, la Sala George Constantin.

Spectacolul propune o perspectivă inedită asupra existenţei şi trecerii timpului. Se poate oare trăi pe repede înainteĂ Prin puterea minţii se poate orice! Mai ales când ai de recuperat o viaţă. Fiindcă nu mai ai de trăit decât 12 zile şi nu ai la activ decât 10 ani. Dar o ai lângă tine pe Tanti Roz. Fără de care viaţa, atâta câtă este, ar fi gri.

 „Oscar are zece ani, dar îmi este greu să cred că există un copil care să stea o oră şi jumătate pe scenă şi să joace un rol atât de solicitant. În ceea ce o priveşte pe Tanti Roz, ea pretinde că vârsta sa este o cifră cu treisprezece zerouri, deci are miliarde de ani; e de vârsta cosmosului nostru, născut odată cu Big Bang-ul. Totuşi, ca ea să poată avea miliarde de ani, există o singură şansă: să fie înger. Îngerii nu au vârstă.

Astfel, mi-a venit ideea să inversez distribuţia. Eu nu am vrut să joc un copil, ci povestea lui, împreună cu un înger. De fapt, alături de o familie de îngeri, cu un pian şi cu un violoncel; trei fiinţe spirituale, care acompaniază douăsprezece zile din eternitatea postumă a acestui băiat.”, povesteşte Alexandru Repan.                                                                                              

×