x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Arta lui Căciuleanu şi dimensiunea muzicii

Arta lui Căciuleanu şi dimensiunea muzicii

de Maria Sârbu    |    06 Sep 2011   •   21:00
Arta lui Căciuleanu şi dimensiunea muzicii

Pe Gigi Caciuleanu il redescoperi ori de cate ori ii vezi o creatie coregra­fica. Pe Gigi Caciuleanu il admiri pentru aducerea la vedere a 'corpului inteligent', modulat in taina creati­vitatii. De aceea, Gigi Caciuleanu e asteptat mereu de cei care ii inteleg arta. Artistul simte, cu siguranta, starea de asteptare a publicului sau. Un spectacol gandit de el se inalta dintr-o plamada in care s-au amestecat ratiunea, sufletul, umbletul. La acestea se adauga ingrediente precum muzica si poezia, dar si mate­matica, la baza stand rationamentul deductiv. Tihna interioara a privitorului se statorniceste datorita acestei mixturi. Asa e in 'Noche Bach', o montare ce-i poarta semnatura – productie a Companiei Nationale de Balet din Chile 'El Banch', al carei director artistic este el, Caciuleanu, care s-a nascut in Romania dar a dominat lumea prin arta dansului sau. Spectacolul a fost adus la noi in cadrul evenimentului 'Intalnirile JTI' si inclus in programul celei de-a XX-a editii a Festivalului Enescu.

Doua seri consecutiv – 4 si 5 septembrie – 'Noche Bach' a luminat, la propriu si la figurat, pe scena Salii Mari a Teatrului National din Bucuresti. In creatia coregrafica compusa din doua parti, 'Conciertos' si 'Cantico', muzica lui Johann Sebastian Bach naste miscarea trupului in lumina. In prima parte rasuna Concertul Brandenburgic nr. 5 in Re Major BWV 1050 si Concertul Brandenburgic nr. 3 in Sol Major BWV 1048, in interpretarea Orchestrei Filarmonicii din Berlin, dirijata de Herbert von Karajan, iar in cea de-a doua motetul 'Jesu, Meine Freude' – BWV 227 (Gächinger Kantorei, Bach-Collegium Stuttgart, dirijor Helmuth Rilling). Daca pe scandura scenei se vad corpuri frumoase, invaluite de lumina si scaldate in muzica, in oglinzile a trei mari 'pereti' se reflecta in acelasi timp 'trupuri nocturne', reprezentand visele ascunse, tacute. Vorbesc luminile; e stare de incandescenta. Asta e in 'Conciertos'. In 'Cantico', Caciuleanu a initiat, gandind la 'Cantarea Cantarilor', ceva in care 'dansul, precum cantul, e o prelungire fireasca a trupului'. Conceptul scenografic si luminile poarta semnatura lui Dan Mastacan, iar designul si costumele apartin lui Leonel Navarete si Monicai Ruiz.

Balerinii din Chile, al caror 'profesor' de scena le este Gigi al nostru, au avut un stimulent: inainte de reprezentatii s-au plimbat pe strazile din Bucuresti, fiind 'foarte incitati de prezenta lor in Romania', dupa cum afirma Caciuleanu. In opinia sa, 'plimbatul pe strazi e foarte important (...), pentru ca asa se invata dansul; oamenii umbla dansand'.

Gigi Caciuleanu s-a simtit mandru cand sala plina a aplaudat aici prestatia artistilor sai de peste mari si tari. Spectacolul 'Noche Bach' va fi prezentata si la Sibiu, la data de 7 septembrie, la Cluj-Napoca – 9 septembrie si la Timisoara – 11 septembrie.

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011