Perioada de sfarsit de mai si inceput de iunie este asociata, pe harta teatrala a Romaniei, cu Festivalul International de Teatru de la Sibiu, devenit, cu voia cuiva sau fara voia altcuiva, un fenomen. Trebuie sa o spunem ca este cel mai mare eveniment de artele spectacolului din Romania, ca este un foarte mare eveniment in Europa, datorita diversificarii sale. Chiar si in anii de austeritate, directorul Constantin Chiriac incearca sa-l faca mai complex, sa "federalizeze unele tendinte ale teatrului: teatrul de strada, teatrul de interior, teatrul folcloric, spectacolul muzical', dupa cum ne spunea criticul George Banu.
Cu toate problemele, in special financiare, pe care le poate avea o manifestare de anvergura in anii de criza, festivalul incepe vineri, 25 mai, si se va incheia la 3 iunie. Dureaza, deci, zece zile, ca in fiecare an, chiar daca au fost "taiate' unele trupe, din cauza ca nu s-au obtinut toti banii pe care a contat directorul atunci cand a conceput actuala editie, a XIX-a.
Daca in prima jumatate a zilei cei interesati vor putea asista la o conferinta speciala "Credinta sub semnul intrebarii: pluralitate, diversitate si nevoia de festivaluri internationale de teatru' cu John Freeman (Marea Britanie) si Octavian Saiu (Romania), punctul de pornire fiind tema festivalului din acest an - "Crize. Cultura face diferente', in partea a doua publicul va beneficia de o abundenta spectacole jucate in spatii neconventionale si in sali.
O piesa de rezistenta a Teatrului "Radu Stanca' din Sibiu, "Ispita Cioran', montare semnata Gavriil Pinte, va putea fi vazuta in tramvaiul Sibiu - Rasinari. Pe Bulevardul pietonal "Nicolae Balcescu' se vor desfasura alte spectacole itinerante ale unor trupe din Germania, Franta, Italia. Alti artisti nemti si italieni vor atrage publicul in Piata Mica. La Teatrul Gong, vor urca pe scena clovni din Austria, iar la Sala Mare a Teatrului "Radu Stanca' va avea loc reprezentatia cu "Intre noi totul e bine' de Dorota Maslowska, regia Grzegorz Jarzyna, productie a companiei "TR Warszawa', Polonia. La aceasta editie, Polonia, prin Institutul de Cultura "Adam Mickiewicz', are o prezenta consistenta, organizand mai multe evenimente cu genericul "FocusPolska'. La Sala Thalia, vor dansa flamenco spaniolii de la Compania de Danza Flamenco Espagnola Jose Soriano. La caderea intunericului, in Piata Mica, va fi o parada - "Magia carnavalului brazilian' - a celor de la International Show Parade Srl din Italia.
Pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor se va juca, de la ora 21:00, "O furtuna' de Silviu Purcarete (Teatrul National din Craiova). La aceeasi ora va incepe si concertul Stefan Banica Jr. The Rock’n Roll Band & The 50’s, in Piata Mare. Pana la ora 23:45, cand va fi spectacolul de artificii (daca vremea va permite), vor avea loc si spectacole sustinute, in diferite sali, de coreeni, suedezi, israelieni si, desigur, de romani. In plus, vor fi vernisaje ale unor expozitii de fotografie, lansari de carte, proiectii de film. Un astfel de conglomerat artistic face ca Sibiul sa fie asemuit cu un furnicar chiar din prima zi a festivalului.
Printre evenimentele programate in sali, sambata si duminica, se numara spectacolele: "Faust Fantasia', in regia marelui creator Peter Stein, pe care Constantin Chiriac s-a straduit "vreo sapte ani' ca sa-l aduca la Sibiu; "O scrisoare pierduta' de Caragiale, regia Alexandru Dabija (Teatrul de Comedie), "Fata din Curcubeu' de Lia Bugnar, cu Tania Popa (TNB), "Printul Friedrich von Homburg', regia Armin Petras (Maxim Gorki Theater Berlin), "Faust' - acelasi "Faust' al lui Silviu Purcarete, mereu solicitat in festival de cativa ani buni. Dar si la Cetatea Cisnadioara, in piete, pe strazi, in sali de studiu, in curtea Muzeului Brukenthal vor avea loc spectacole, concerte, parade.