x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru De ziua lui Beckett, Teatrul Naţional din Praga îl aduce la Cluj pe „Godot...”

De ziua lui Beckett, Teatrul Naţional din Praga îl aduce la Cluj pe „Godot...”

de Maria Sârbu    |    12 Apr 2013   •   15:18
De ziua lui Beckett, Teatrul Naţional din Praga îl aduce la Cluj pe „Godot...”

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca găzduieşte, la 13 şi 14 aprilie, spectacolul „Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, realizat la Teatrul Naţional din Praga.

Cele două instituţii, între care există o frumoasă colaborare, vor marca astfel ziua naşterii marelui dramaturg Beckett, născut la 13 aprilie 1906 într-o suburbie a oraşului Dublin. Cele două reprezentaţii, programate sâmbătă la ora 19:00 şi duminică la 17:00, vor avea supratitrare în limba română şi în limba maghiară.

Regizat de Michal Docekal, spectacolul îi are în distribuţie pe David Matásek, David Prachar, Ondrej Pavelka, Jan Kacer, Vojtech Lavicka, Vlastimil Kanka. Decorul este semnat de David Marek, iar costumele aparţin Hanei Fischerová.

Într-un comunicat de presă, Secretariatul literar al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca menţionează că este vorba despre un spectacol „în care lucrurile despre viaţă şi societate sunt spuse cu umor”; că râzând împreună cu actori din scenă „aşteptarea devine mai suportabilă”; că jocul actorilor principali - foarte cunoscuţi în lumea teatrală cehă (David Matásek şi David Prachar) - „este aproape aspru şi pantomimic, iar decorul (de obicei un copac) este o staţie de autobuz”.

E o provocare şi cred că merită de văzut acest spectacol. Piesa lui Beckett „Aşteptându-l pe Godot” e „un text despre aşteptarea cuiva care nu se ştie dacă va mai veni, e o scriere despre condiţia fiinţei umane într-o societate în care comunicarea pare să nu mai existe, e o piesă care se referă la noi toţi cei care ne dorim imposibilul sau visăm la existenţa unei persoane care să ne salveze din condiţia noastră de simpli muritori”.

Cine doreşte să vadă această variantă cu „Godot...” (după 1989 au fost diverse montări pe scene din România, printre care cea de la „Nottara”, în regia lui Dominic Dembinski, cea de la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe, regizată de Gábor Tompa sau varianta de la Naţionalul din Sibiu a lui Silviu Purcărete) găseşte bilete atât la casa de bilete a teatrului, cât şi pe site-ul www.biletmaster.ro

×