x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Când teatrul îşi cinsteşte actorii

Când teatrul îşi cinsteşte actorii

de Maria Sârbu    |    14 Dec 2011   •   21:00
Când teatrul îşi cinsteşte actorii

S-a intamplat de curand, la Teatrul Nottara, sa li se aduca unora dintre actorii reprezentativi ai acestei scene omagii din partea colegilor si a publicului. Este un gest onorabil, cu atat mai mult cu cat interpretii alesi sa fie, intr-un fel, sarbatoriti, sunt adorati de public: Emil Hossu, Alexandru Repan, Ion Haiduc.

Pentru a antrena spectatorii in astfel de mici sarbatori teatrale, ca sa se bucure de interpretii lor preferati, sa-i cunoasca pe interpretii mai tineri intr-o perioada ca aceasta, cand in viata de fiecare zi griul persista, cand lumea e macinata de grija evenimentelor lugubre, au fost organizate timp de cinci zile, din decembrie, (saptamana trecuta), Zilele Teatrului de pe Bulevard. La cele doua sali s-au programat spectacole din reperto­riul "Nottara", printre care si o premiera: "Nu vorbiti cu actorii" de Tom Dudzick, regia Diana Lupescu.

Pentru ca Emil Hossu a implinit la sfarsitul lunii noiembrie 70 de ani de viata, s-a dorit sarbatorirea sa prin programarea unui spectacol in care partenera de scena este chiar nevasta sa – actrita Catrinel Dumitrescu. Este vorba de "Omul hazardului" de Yasmina Reza, in regia lui Cristi Juncu. Au venit in acea seara (8 decembrie) multi invitati. Spectatorii impreuna cu actorii de la "Nottara" i-au cantat "La multi ani!". Hossu era emotionat. Hossu, care arata mult, mult mai tanar, s-a bucurat de prieteni si de public. El a jucat apoi in "Nu vorbiti cu actorii" (9 decembrie) si in "Aniversarea" de Thomas Vinterberg si Mogens Rukov, regia Vlad Massaci (10 decembrie). "... Problema asta cu varsta nu ma framanta prea mult. Mi se spune mereu: «Milu, nu iti arati varsta!». Nu o arat, dar, uneori, o simt. Pe unde am lucrat, chiar si la filmari, am avut, insa, grija sa fac o atmosfera placuta, fara incrancenari... Nu pot sa lucrez intr-un loc unde nu ma simt bine. Teatrul Nottara este a doua mea casa. Colegii mei de toate varstele sunt prietenii mei... Numai asa ne pastram vigoarea, adica tineretea", spunea de curand, in "Caietele Teatrului Nottara", Emil Hossu.

Dupa reprezentatia cu "Aniversarea", lui Alexandru Repan – protagonistul acestui spectacol, jucat in noiembrie zece seri consecutiv, cu mare succes la public, la Barbican Centre din Londra –, i s-a adus pe scena un tort pe care era scris: "Sa ne traiesti, Maestre!". Este o "confirmare" a acestei titulaturi pentru actorul care la 71 de ani joaca in "Aniversarea" cu daruirea deplina, ca si in multele creatii ale acestei scene, de-a lungul vietii sale.

...Si Ion Haiduc. Actorul, care la 3 decembrie a implinit 64 de ani, iar la finalul spectacolului din 11 decembrie, "Vacanta in Guadelupa", in regia Dianei Lupescu (coproductie cu Teatrul "George Ciprian" din Buzau), a fost "gasit" de decoratia prezi­dentiala – Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler, acordat in luna mai, dar inmanat acum, de catre un reprezentant al Ministerului Culturii. Ceremonia parea, dar nu era, o continuare a spectacolului. Fara vreo regizare.

×