x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Cartoforii lui Gogol vă cheamă la solidaritate cu artiştii ucraineni!

Cartoforii lui Gogol vă cheamă la solidaritate cu artiştii ucraineni!

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Mai 2022   •   17:16
Cartoforii lui Gogol vă cheamă la solidaritate cu artiştii ucraineni!

Teatrul Tamási Áron se alătură campaniei umanitare iniţiată de  Worldwide Reading Project și CITD (The Center for International Theatre Development) din Baltimore, în parteneriat cu Uniunea Teatrală din România / UNITER, al cărei scop este acordarea de sprijin financiar și moral pentru artiştii ucraineni aflaţi în dificultate din cauza războiului.

Este vorba de campania Artiști români pentru artiști ucraineni, concepută a se desfăşura între 16 mai – 15 iunie, perioadă în care instituţii de cultură din România şi Republica Moldova, de stat şi independente, răspund Apelului de a fi împreună, prin teatru, pentru păstrarea demnității artiștilor și pentru susținerea culturii ucrainene.

 

 Campania umanitară constă în organizarea de spectacole-lectură, pe baza a 10 texte scrise de artiști ucraineni, după declanșarea războiului, sau în programarea de reprezentaţii cu spectacole din repertoriile proprii ale teatrelor. În calitatea sa de partener, UNITER este colectorul fondurilor provenite din încasările pe care teatrele le vor face din vânzarea biletelor, iar toţi banii vor fi viraţi în contul Uniunii Naționale a Artiștilor de Teatru din Ucraina. Teatrul Tamási Áron răspunde apelului de a fi împreună pentru păstrarea demnității artiștilor și pentru susținerea culturii ucrainene, prin susţinerea unei reprezentaţii cu un spectacol din repertoriul propriu, programată pe 26 mai. Este vorba de comedia Cartoforii / Jucătorii de cărţi, de Nikolai V. Gogol, în regia lui Zalán Zakariás. Pentru buna gestionare a veniturilor în scopul umanitar al Campaniei, la reprezentaţia din 26mai nu se pot cumpăra bilete online, ci doar de la Casa Centrală de Bilete, de lângă Teatrul Tamási Áron.

 

Piesa lui Gogol, Jucătorii de cărţi / Cartoforii, este o farsă despre patima cărţilor de joc şi, implicit, despre ingeniozitate, imoralitate şi perversitate. De ce cad oamenii în patima jocurilor de noroc? De la Herodot ştim că, pe vremea sa, oamenii intrau în diverse jocuri de noroc din cauza foametei, pe care astfel încercau s-o amăgească. Cartoforii lui Gogol joacă însă din lăcomie, plictiseală şi dintr-o trufie veche de când lumea, aceea de a-i înşela pe toţi, iar pe tine să nu te înşele nimeni. Deşi tema farsei lui Gogol – cea a păcălitorului păcălit sau a escrocului escrocat – este destul de bătătorită în dramele şi comediile din istoria dramaturgiei universale, Cartoforii marelui scriitor rus au rămas personaje ispititoare pentru regizorii şi actorii de pretutindeni, datorită forţei lor de a spune o poveste mereu actuală despre cum se transformă jocurile mici în jocuri mari, scăpate de sub control.

 

 

 

 

×