Tema acestei ediții aflate sub direcția artistică a regizorului Erwin Șimșensohn a fost Identitatea actorului autentic – amprenta unicității sale.
Concursul Galei HOP 2024 s-a desfășurat pentru al patrulea an consecutiv la Alba Iulia în zilele de 28, 29 și 30 august începând cu ora 18.00, la Teatrul de Păpuși „Prichindel”, cu transmisiune live pe www.galahop.uniter.ro.
Juriul de preselecție – cel care a decis cine sunt cei care merg în etapa finală – a fost format din: actorul și regizorul Radu Iacoban, actorul Adrian Nicolae și actrița Mihaela Velicu.
În zilele premergătoare concursului (25-27 august), cei 35 de actori selectați (27 artişti la secţiunea Individual şi 3 grupuri) au participat la ateliere de formare coordonate de actorul Lucian Ionescu și coregrafa Cezara Blioju la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. Apoi, în zilele de concurs, au avut loc și alte întâlniri și discuții cu profesioniști din lumea teatrului, directori de teatru și regizori invitați.
Juriul final al concursului – cel care a analizat prestațiile concurenților și a decis câștigătorii premiilor Galei HOP 27 – a fost format din: Raluca Aprodu (actriță), Gianina Cărbunariu (regizoare), Vlad Cristache (regizor), Alina Epîngeac (critic de teatru), Claudiu Groza (critic de teatru), Andrei Măjeri (regizor) și Adrian Titieni (actor).
Concursul a fost transmis zilnic online în direct pe site-ul https://galahop.uniter.ro/ și contul de Facebook al Galei HOP (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor).
"Felicitări concurenților HOP 2024!
Bianca Archip, Ada-Andreea Bicfalvi, Roxana Biclea, Alexandra Bob, Nicholas Bohor, Robert Brage, Alexandra Catrina, Leonard Chionac, Ioana Cojocărescu, Andra Colidiuc, Eduard Crucianu, Darie Doklean, Luca Fumuru, Catinca Hanțiu, Bogdan Ifodi, Sorin Manea, Bianca Marinescu, Mihai Mocanu, Maria Moroșan, Gabriel Muncuș, Larisa Oasenegre, Miruna Gabriela Olteanu, Iosif Paştina, Daria Pentelie, Theodora Pintilie, Mihai Andrei Pleșa, Anamaria Popa, Andreea Alice Preda, Adrian Rîmboacă, Cătălina Romaneț, Antonia Scutaru, Denisa Tudora, Ileana Ursu, Cătălin Vîlcu, Ştefan Voicu.
Dorim să mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în organizarea Galei Tânărului Actor HOP 2024! Gazde. Echipe artistice și tehnice. Tineri artiști. Mentori și coordonatori ai atelierelor artistice. Finanțatori și parteneri. Tuturor și fiecăruia în parte. Pentru prietenie. Pentru profesionalism, dedicație, generozitate, răbdare și bucuria de a lucra împreună", transmite UNITER.
PREMIILE GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2024
Premiul „ŞTEFAN IORDACHE” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP
a fost acordat actriței CĂTĂLINA ROMANEȚ (prezentă în concurs cu momentul liber ales Liniște, după monodrama „Umami” de Teodora Savu).
Premiul a fost anunțat de scenograful Dragoș Buhagiar, președinte UNITER.
Premiul pentru cea mai bună actriţă
a fost acordat ex aequo actrițelor CATINCA HANȚIU (prezentă în concurs cu momentul liber ales Fata cu flori din soare, text propriu, adaptare după „Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatania Țibuleac și „Viața ca un peron” de Octavian Paler) și ANTONIA SCUTARU (prezentă în concurs cu momentul liber ales Botoșani, după „Genul Acuzativ” de Mimi Brănescu).
Catinca Hanţiu, în vârstă de 22 de ani, din Constanţa, absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, promoţia 2023, a prezentat la secţiunea Individual momentul "Fata cu flori din soare", text propriu, adaptare după "Vara în care mama a avut ochii verzi" de Tatiana Ţinuleac, şi "Viaţa ca un peron" de Octavian Paler, iar la proba impusă a prezentat "Helena" din "Visul unei nopţi de vară", actul I, scena 1.
Premiul pentru cel mai bun actor la secţiunea Individual a fost acordat, de asemenea, ex aequo actorilor Darie Doklean şi Bogdan Ifodi.
Darie Doklean, în vârstă de 26 de ani, din Serbia, absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, în anul 2022, a prezentat în secţiunea Individual momentul "Murdărie" adaptare după "Sex, Drugs, Rock&Roll" de Eric Bogosian, iar la proba impusă a prezentat "Macbeth", actorul II, scena 1.
Bogdan Iftodi, în vârstă de 23 de ani, din Republica Moldova, absolvent al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca, în anul 2023, a prezentat în secţiunea Individual momentul "#m-amnăscutdinnou" adaptare după un scenariu de Aleksandr Petrov, iar la proba impusă "Shylock" din "Neguţătorul din Veneţia", actorul III, scena 1.
Premiul "Cornel Todea" - Premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat pentru spectacolul "Obsesiv-Impulsiv", adaptare după "Sex, Drugs, Rock & Roll" de Eric Bogosian şi "Love/ Sick" de John Cariani, cu Theodora Pintilie şi Andrei Pleşa.
Premiul "Sică Alexandrescu" - Premiul special al juriului a fost acordat actriţei Ioana Cojocărescu, în vârstă de 27 de ani, absolventă a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca, în anul 2019. Ea a fost prezentă la secţiunea Individual/Grup cu "Probă Magda", text propriu cu inserţii din "Pescăruşul" de A.P. Cehov, iar la proba impusă a fost prezentă cu "Îmblânzirea scorpiei", actorul V, scena 2.
Premiile publicului au fost câştigate de Cătălin Vîlcu - premiul pentru cel mai bun actor, Daria Pentelie - premiul pentru cea mai bună actriţă, şi spectacolul "Poartă-mă" de Giorgia Aimeri, cu Nicholas Bohor, Alexandra Catrina, Luca Fumuru şi Larisa Oasenegre - premiul pentru cea mai bună trupă de actori.
În cadrul galei au fost acordate şi două premii găzduite, respectiv Premiul "1/10 pentru FILM la TIFF" câştigat de Cătălina Romaneţ, şi Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică, acordat de actriţa Dorina Lazăr, câştigat de Ileana Ursu.
În încheierea galei de premiere, preşedintele UNITER a transmis un mesaj de suflet pentru toţi participanţii la evenimentului.
"Suntem ceea ce suntem astăzi datorită mentorilor noştri. Aceleaşi aplauze le merită şi Ion Caramitru, şi Cornel Todea, şi Ştefan Iordache, şi toţi marii maeştri care au făcut posibil să existăm", a transmis Dragoş Buhagiar.
Juriul de specialitate al Galei a fost compus din actorul Adrian Titieni, actriţa Raluca Aprodu, regizoarea Gianina Cărbunariu, regizorii Vlad Cristache şi Andrei Măjeri şi criticii de teatru Alina Epîngeac şi Claudiu Groza.