x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru CINCI SPECTACOLE ȘI UN CONCERT DE JAZZ, ÎN ULTIMELE TREI ZILE DE INTERFERENȚE 2022!

CINCI SPECTACOLE ȘI UN CONCERT DE JAZZ, ÎN ULTIMELE TREI ZILE DE INTERFERENȚE 2022!

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Noi 2022   •   19:25
CINCI SPECTACOLE ȘI UN CONCERT DE JAZZ, ÎN ULTIMELE TREI ZILE DE INTERFERENȚE 2022!
Sursa foto: © Marian_Adochiței

Cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Teatrul INTERFERENȚE se apropie de final. În ultimele trei zile sunt programate spectacole de teatru puse în scenă de Diana Mititelu, Stéphane Braunschweig, Gábor Tompa, Astrid Bas și Heiner Geobbels și concertul trupei Jazzation.

Astăzi, după dialogul cu creatorii spectacolului Aici Moscova, la Casa TIFF, a avut loc lansarea cărții Samuel Beckett's Endgame and Hungarian Opening Gambits [Sfârșit de partidă și perspectivele maghiare în cercetarea operei lui Samuel Beckett] de Anita Rákoczy. La Casa Tiff, criticul de teatru Judit Simon a prezentat cartea Színháztól színházig – 36 interjú Tompa Gáborral [De la teatru la teatru – 36 de interviuri cu Gábor Tompa].

La orele 17.00 și 22.00, în Sala Studio, este programat spectacolul Jocuri în curtea din spate de Edna Mazya, regia Diana Mititelu (Teatrul de Stat Constanța, România). În anul 2021, Diana Mititelu a câștigat premiul UNITER (Debut) pentru regia acestei producții.

„Jocuri în curtea din spate e un spectacol care ar trebui văzut de copii, părinți și profesori, și ulterior gândit și disecat la rece. El arată cât de relative sunt faptele noastre și pune în lumină relațiile dintre adolescenți și motivațiile pentru care, sub pretextul unui joc erotic, aceștia își distrug propriile destine. Astfel ne e oferită o lecție dură despre maturizarea precoce, manipulare și responsabilitate.” – scria Teodora Ghica.

De la ora 19.00, în Sala Mare Odéon – Théâtre de l'Europe din Paris, prezent pentru prima oară la Festivalul Interferențe, prezintă spectacolul Zilele bucuriei de Arne Lygre, în regia lui Stéphane Braunschweig.

„Creația autorului norvegian Arne Lygre, în regia lui Stéphane Braunschweig, este despre ce înseamnă fericirea într-o mică comunitate contemporană. Pe scurt, o piesă a zilelor noastre.” – scria Oriane Jeancourt Galignani.

Dialogurile cu creatorii spectacolelor Jocuri în curtea din spate și Zilele bucuriei vor avea loc sâmbătă, 26 noiembrie, ora 10.00, la Casa TIFF.

Sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 13.00, în Sala Studio va fi proiectat filmul documentar "Când jocul devine realitate" despre viața și opera lui György Harag. Regizor-cameraman: István Dala; Producător: László Hollós; Redactor – reporter: Orsolya Huszár.

De la ora 19.00, în Sala Mare, este programat spectacolul Prometeu'22 semnat de Gábor Tompa. Bazat pe tragedia antică Prometeu înlănțuit de Eschil, spectacolul se joacă în limbile maghiară, română, slovenă și engleză. (Coproducție: Teatrului Maghiar de Stat Cluj – Teatrul de Stat din Constanța – SNT Drama Ljubljana).

„Prometeu'22 este o meditație asupra condiției intelectualului în secolul XXI. În cadrul rețelelor de știri digitalizate și puternic manipulate și pe reţelele de socializare, adevărul a devenit supra-relativizat și chiar și verificarea faptelor poate ajunge să fie considerată fake news... Spectacolul oferă o perspectivă ironică și lucidă asupra mitului lui Prometeu, care își recapătă actualitatea în contextul lumii care ne înconjoară.” – fragment din sinopsis.

Dialogul cu creatorii spectacolului Prometeu'22 va avea loc duminică, 27 noiembrie, ora 10.00, la Casa TIFF.

Sâmbătă seara, de la ora 21.00, la Sala Studio, iubitorii jazz-ului se pot bucura de un concertul a cappella Nica's Dream, susținut de formația Jazzation din Budapesta.

Trei fete și doi băieți oferă un spectacol de excepție. Vocile lor luminoase și a lor joie de vivre, însoțite de o coregrafie minimalistă, dar foarte eficientă fac un spectacol deosebit de eclectic.” – scria Peter Pallai, Organizator de programe @ Budapest Jazz Club

Dialogul cu compania Collectif A din Paris va avea loc duminică, 27 noiembrie, de la ora 11.00, la Casa TIFF, într-un eveniment neobișnuit pentru că conversație va fi înainte de spectacol.

Spectacolul Viață? Sau teatru? de Charlotte Salomon, în regia lui Astrid Bas, este programat la orele 18.00 și 22.00, în Sala Studio.

Charlotte Salomon (1917-1943) este o pictoriță germană de origine evreiască. A fugit din Germania în 1939 și s-a refugiat în sudul Franței, la Villefranche-sur-Mer. Acolo a creat capodopera Viața? Sau teatru? (1940-1943), pe care a considerat-o ca fiind „opera vieții ei”. A murit pe 10 octombrie 1943, la vârsta de 26 de ani. Prin arta sa, a căutat să depășească nenorocirile propriei vieți, respectiv, să scape de ororile războiului, să creeze „ceva cu totul nebunesc și individual”. Viață? Sau teatru? este cea mai importantă operă semnată de Charlotte Salomon. O lucrare completă. Un roman grafic amețitor, cu peste 1.325 de guașe și acuarele, însoțite de referințe muzicale, prin care autoarea își prezintă viața.

Ultima reprezentație de teatru din cadrul celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe va avea loc duminică, 27 noiembrie, de la ora 20.00, în Sala Mare, cu spectacolul Libertate de acțiune de Henri Michaux / Heiner Goebbels (Teatrul Național din Lucemburg – Kunstfestspiele Herrenhausen – Wiener Festwochen – deSingel Antwerpen – Ensemble Modern Frankfurt), în regia lui cunoscutului regizor Heiner Goebbels.

Dialogul cu creatorii spectacolului Libertate de acțiune va avea loc după spectacol, în Foaierul de la etaj al Teatrului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: interferente 2022