x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru „Creatorul de teatru” deschide Festivalul Internațional de Teatru „Toma Caragiu”

„Creatorul de teatru” deschide Festivalul Internațional de Teatru „Toma Caragiu”

de Magdalena Popa Buluc    |    05 Noi 2023   •   11:00
„Creatorul de teatru” deschide Festivalul Internațional de Teatru „Toma Caragiu”

Spectacolul „Creatorul de teatru”, regizat de Alexandru Dabija, va deschide cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Toma Caragiu”, care se va desfășura la Ploiești, în perioada 7-12 noiembrie.

„Creatorul de teatru”, piesa unuia dintre cei mai importanți dramaturgi contemporani, austriacul Thomas Bernhard, cu Marcel Iureș în rolul titular, este o privire caustică asupra vieților noastre meschine și tragicomice. În rolul lui Bruscon, Marcel Iureș dă viață unui splendid bufon în căutarea absolutului în artă. Actor, autor și regizor megaloman, mizantrop, ipohondru, nihilist și intempestiv, Bruscon izbucnește în tirade îndreptate împotriva mediocrității țării sale, vociferează despre orice, de la politică, societate, teatru, răbufnește față de condițiile care îi sunt oferite, pentru că nimic și nimeni nu se ridică la înălțimea ambițiilor sale artistice, și mai ales familia sa, cu care se poartă tiranic.

Personajele care îl secondează (interpretate de Alexandru Bindea, Ana Ciontea, Alexandra Sălceanu, Lucian Iftime / Conrad Mericoffer, Afrodita Androne, Victoria Dicu / Rodica Ionescu) sunt grotești, aproape caricaturale, adesea ridicole, înzestrate cu capacitatea de a stârni în spectator sentimente de respingere și ilaritate, dar în spatele caricaturii se ascunde pesimismul scriitorului Thomas Bernhard, convins că această umanitate nu are nicio șansă de salvare.

Biletele pentru reprezentația din cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Toma Caragiu” s-au epuizat în scurt timp, astfel că spectatorilor care doresc să vadă acest spectacol le rămân datele de 23 și 24 noiembrie, atunci când „Creatorul de teatru” se întoarce la Sala Studio a Teatrului Național din București.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

FOTO : Florin Ghioca / TNB

×