x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Drum bun și lumină printre îngeri, Ion Caramitru

Drum bun și lumină printre îngeri, Ion Caramitru

de Magdalena Popa Buluc    |    11 Sep 2021   •   11:05
Drum bun și lumină printre îngeri, Ion Caramitru

A plecat dintre noi un magnific actor, un OM unic.

Se duc marii artiști. Caramitru era un OM de o mare forță morală, un artist înzestrat de Dumnezeu cu un excepțional talent, o conștiință puternică, de o singulară anvergură, care a știut să perceapă timpul. O prezență carismatică, seducătoare, irestibilă, de o eleganță plină de noblețe. Un OM, un Lider, un Constructor, un Creator de uimitoare viziune. A știut să lupte pentru idealuri, să le materializeze, să le apere, să nu renunțe la principii.

Iubea viața, respira Teatru. Avea încă zeci de planuri pe care dorea să le ducă la bun sfârșit. Lipsa lui ne lasă un imens gol.

“A știut să construiască. A avut în vedere statutul artistului, stăruind și izbutind să îl împună în calitatea lui de creator”, afirma Aura Corbeanu, vicepreşedinte executiv al Asociației UNITER.

Caramitru mărturisea: “Toată viața mea a fost dedicată lumii din care provin. Meseria noastră, dintre toate meseriile de artă, e cea mai perisabilă. Actorul, când moare, moare glasul lui, moare figura lui, mor ochii lui... Dacă ne ține cineva în viață e că mai urcăm pe scenă. E un adevăr omenesc în spate. În seara când ai spectacol, toate durerile se duc, bătrânețea dispare, începe să funcționeze mintea, se reîmprospătează memoria, devii activ... Când nu mai ai asta, dispari și tu. Și, totuși, Nimeni nu are contract pe viață cu arta.”

“Veniți la teatru când va trece totul, când ne vom însănătoși cu toții, veniți ca niște copii care chiar nu știu nimic și poate acum s-au născut, și convinși că oglinda își respectă rostul, să urmăriți spectacolul ca și cum ar fi al vostru, al copilăriei voastre și dus acasă în ghiozdan, să-l păstrați cu sfințenie în caietul cu amintiri.”

„În momente de criză ale societății, teatrul joacă un rol fundamental, criza poate creea anticorpi care să îndrepte lumea spre lucrurile mai sigure, iar cultura este unul dintre acestea. Bucuria sufletului și a minții într-o sală de teatru poate compensa supărările diurne, pentru că teatrul rămâne pururi interesant, bogat, semnificativ și cald, indiferent de context. Teatrul se reface prin el însuși, el nu va dispărea, va fi mereu în căutare.”

Oameni de artă, de cultură și din politică și-au exprimat emoția în urma plecării lui Ion Caramitru.

Mesajul președintelui României, Klaus Iohannis: „Astăzi este o zi tristă pentru țara noastră. Ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români. Ivan Patzaichin și Ion Caramitru au luminat arenele sportive și scenele pe care au urcat. Învingători și strălucitori în sport și teatru, Ivan Patzaichin și Ion Caramitru, prin dispariția lor neașteptată, ne lasă de azi mai săraci, consolați doar de amintirea gloriei pe care au dăruit-o României prin energia, talentul, dăruirea și eforturile lor de a fi cei mai buni. Condoleanțe familiilor și celor dragi pentru pierderea suferită”.

Emil Constantinescu, fost președinte al României: “Vom păstra vie memoria lui Ion Caramitru. Un mare actor. Un ctitor de instituții teatrale și strălucit director al Teatrului Național. Un excepțional Ministru al Culturii. Un lider civic profund atașat valorilor democratice. Și, mai presus de toate, un reper pentru arta, cultura și societatea românească.  În anul 2000, când i-am conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce, i-am transmis și legământul preluat prin reinstaurarea ordinelor regale de la monarhia română. Acela de a veghea la construcția unei elite naționale bazată pe  excelența profesională și morală. Cei care vor dori cu adevărat să cinstească memoria lui Ion Caramitru au datoria să ducă mai departe acest legământ.”

Casa Regală a României: „Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au aflat cu nespusă tristețe neașteptata veste a trecerii la cele veșnice a marelui actor Ion Caramitru. Alături de Regele Mihai I și de Custodele Coroanei Margareta încă din primele zile ale lui decembrie 1989, Ion Caramitru a fost un devotat, constant și curajos apărător al principiilor și valorilor Coroanei Române, precum și un adevărat prieten. Regele Mihai I a distins pe Ion Caramitru cu Crucea Casei Regale a României în anul 2008 și cu Decorația Regală Nihil Sine Deo în anul 2012.

În anul 1995, Ion Caramitru a fost decorat de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a cu Ordinului Imperiului Britanic, în grad de Cavaler. Ion Caramitru a fost un mare actor, regizor și profesor de teatru, un animator al vieții teatrale și un remarcabil director al Teatrului Național. Sute de tineri actori și regizori au avut în Ion Caramitru un model și un susținător. România a pierdut astăzi una dintre marile ei personalități contemporane. De numele lui Ion Caramitru sunt legate multe evenimente și inițiative regale, începând cu Premiul pentru cea mai bună piesă a anului, susținut de trei decenii încoace de Fundația Regală Margareta a României și ulterior de Familia Regală. Custodele Coroanei și Principele Radu trimit cele mai profunde sentimente de compasiune doamnei Micaela Caracaș și fiilor marelui dispărut!”, scrie în mesajul Casei Regale.

Ioan Aurel Pop, Președinte al Academiei Române: “Am așteptat să ne revedem la Iași și la Putna, alături de colegii săi Horațiu Mălăele, George Mihăiță și Vlad Rădescu, în august. L-am așteptat și n-a mai venit, pentru că avea de făcut un alt drum, situat deasupra voințelor noastre. Ne va spune de-acum din ceruri despre Eminescu și Shakespeare, despre conferințele de la Teatrul Național, despre UNITER, despre oamenii pe care i-a iubit și i-a stimat, despre neamul său de macedoromâni vânjoși și luptători, despre urâtul și despre sublimul lumii în care noi am rămas încă. Chiar dacă arta teatrală se leagă de voce și de imagine, rămâne câteodată mai puternică decât creația concretă și tangibilă. În ochii multora, care nu l-au văzut pe scenă, va rămâne pentru totdeauna „Socrate”, un model de dăscălie și de înțelepciune eternă. Opto sit tibi terra levis!”.

Felix Alexa, regizor: “Ion Caramitru a fost o personalitate de mare anvergură a teatrului și filmului românesc.

Un actor plin de farmec și o inteligență scenică aparte, un recitator genial și un creator de instituții teatrale importante.

Puțină lume știe însă cât de sensibil și fragil era în interiorul lui. Nu arăta niciodată această vulnerabilitate, și-o ascundea chiar cu abilitate, dar forța și capacitatea lui extraordinară de a rezista unor mari provocări artistice, politice, umane veneau tocmai din această sensibilitate ascunsă. Așa l-am intuit eu.

Am avut norocul de a-i vedea pe parcursul a mulți ani talentul, inteligența, diplomația, dar și fermitatea în anumite decizii. Nu era comod uneori, dar nici duplicitar. Am apreciat întotdeauna faptul că era direct și se ținea de cuvânt. M-am bucurat de încrederea lui, niciodată afirmată direct, ci prin libertatea pe care mi-o oferea în decizii. L-am stimat cu adevărat, chiar și atunci când, uneori, nu eram de acord. O sa-mi lipsească foarte mult.”

George Banu, prof. dr.: “Ion Caramitru a fost un lider de opinie culturală și un constructor fondator, un animator al vieții teatrale și un inegalabil paznic al poeziei pe care a recitat-o ca nimeni altul. L-am văzut de la primul Hamlet din studenție până la cel pe care l-a încarnat ca un prinț de rezistență în anii grei ai dictaturii. Caramitru a fost eroul scenei românești!”

Tudor Giurgiu, regizor și președinte TIFF: “Domnul Caramitru a fost unul din puținii oameni de cultură care au avut vocația construcției. A avut deopotrivă viziune de perspectivă și anvergură intelectuală, calități care l-au făcut, probabil, cel mai eficient Ministru al Culturii post-1990. S-a bătut ca nimeni altul pentru breasla sa, așa cum a știut sau cum s-a priceput să o facă, încercând să convingă politicieni de toate culorile de nevoia de a investi suplimentar în cultură și, mai ales, în proiecte durabile în timp. Nu cred că reconstrucția TNB s-ar fi putut face sub un alt mandat, a fost inima și plămânul acestui proiect important. Mă bucur că l-am avut oaspete la TIFF în 2012, când a primit un premiu pentru întreaga activitate, alături de alte nume mari, precum Claude Lelouch si Torocsik Mari.”

Victor Rebengiuc: „Este o mare pierdere. Eu, personal, i-am fost prieten, încă din anii 60. Mi-l amintesc ca pe un om curajos, sincer, talentat, mucitor. El a fost fondatorul UNITER-ului. Ca director al Teatrului Național, s-a luptat să refacă acea clădire care stătea să cadă. Un regizor foarte bun. Este o pierdere îngrozitoare”.

Istoricul Răzvan Theodorescu a subliniat că a reușit să facă din Teatrul Național București „o instituție de primă clasă”. „Este o veste extrem de dureroasă pentru treatrul românesc. El a făcut din Teatrul București o instituție de primă clasă. I-am apreciat eforturile. Mi-e greu să-mi imaginez cum vor mai fi galele UNITER fără Ion Caramitru”.

Opera Națională București a marcat trecerea la cele veșnice a marelui Ion Caramitru. „Actor de teatru și film, regizor, președinte al UNITER din 1990, ministru al Culturii între 1996 și 2000, iar începând cu anul 2005 director general al Teatrului Național București, Ion Caramitru și-a pus amprenta și în spațiul liric românesc”.

„Mulțumim, maestre, pentru regia spectacolelor ,,Evgheni Oneghin” și ,,Cavalleria Rusticana & Pagliacci” prezente în repertoriul actual al Operei Naționale București, și pentru interpretarea memorabilă a rolului titular din ,,Peer Gynt”! Opera Națională București transmite sincere condoleanțe familiei, colectivului Teatrului Național București și întregii scene teatrale din România. Spațiul cultural românesc a pierdut astăzi o legendă”.

Ambasada Israelului în România: „Am aflat cu mare tristețe despre decesul unuia dintre cei mai mari actori ai României, Ion Caramitru. O valoare incontestabilă a poporului român și un prieten de excepție al statului Israel. Am realizat împreună cu Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti proiecte culturale vaste și de succes, sub prețioasa îndrumare a directorului Ion Caramitru. Vom prețui întotdeauna aportul său considerabil la crearea unei legături culturale puternice între România și Israel. Fie amintirea sa binecuvântată!”.

 

Zi de doliu național pentru pierderea lui Ion Caramitru

 

Teatrul Național din Timișoara propune și susține ca ziua de 5 septembrie să fie declarată zi de doliu național, în numele importanței istorice a prezenței lui Ion Caramitru pe scena Culturii și istoriei democratice a României moderne.

"Fraților! Mulțumită lui Dumnezeu, am ajuns în studiourile Televiziunii. Am reușit să ajungem aici, în spatele tancurilor... " Acestea au fost primele cuvinte ale libertății românilor, și au fost rostite de Ion Caramitru. De acum înainte, despre Ion Caramitru va mărturisi istoria. Despre marele actor Ion Caramitru va mărturisi memoria milioanelor de spectatori ai spectacolelor și filmelor în care a jucat de-a lungul a peste 50 de ani de carieră. Despre profesionistul implicat fundamental în destinul teatrului românesc, despre directorul de teatru, despre ministrul Culturii, despre președintele asociației profesionale a oamenilor de teatru din România vor mărturisi UNITER, Teatrul Naţional București și întreaga cultură a României moderne.

Vineri, 10 septembrie, Teatrul Naţional din Timișoara va arbora steagul de doliu. La ora 12,30, Teatrul Național invită publicul de pe toate continentele pe pagina sa de Facebook, pe pagina de Instagram sau pe site-ul www.tntimisoara.com pentru a-l conduce, prin rostirea sa, către spațiul necuvintelor, pe cel care va rămâne întotdeauna viu și puternic în memoria noastră, în istoria noastră, Ion Caramitru.

 

Dumnezeu să îl ocrotească!

×