Prima expunere din cadrul proiectului “Conferinţele IDEEA - Inovaţie, Dezvoltare, Educaţie şi Evoluţie prin Artă”, iniţiat de Teatrul de Animaţie Ţăndărică, a susţinut-o, acum câteva zile, în sala din Piaţa Lahovari, Ivica Simic, “o personalitate marcantă a teatrului pentru copii în lume, după cum l-a prezentat directorul instituţiei Călin Mocanu. Tema aleasă pentru această întâlnire cu cei care lucrează în domeniu, cu cei interesaţi de acest fenomen a fost: “Noi tendinţe la nivel mondial în teatrul pentru copii”.
Având o experienţă bogată - actor, regizor, fondatorul teatrelor “Epicentre” şi “Mala Scena” din Zagreb, Croaţia, fiind şi secretar general al ASITEJ - Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret, funcţie ce îi permite să vadă spectacole multe şi diverse pe mapamond, Ivica Simic a încercat o privire de ansamblu asupra teatrului pentru copii din Europa, din lume, care cunoaşte o evoluţie continuă, dar a făcut observaţii referitoare şi la teatrul pentru copii din România, întrebând, retoric, dacă acesta e “în tendinţele europene”. În opinia sa, aici nimic nu s-a schimbat în 12 ani, de când urmăreşte producţii teatrale româneşti. Şi mai mult decât atât, Ivica Simic a spus răspicat: “Nu văd aici dezvoltarea teatrului pentru copii! Repertoriul este învechit şi nu ştiu cum poate să facă parte din corpul european!”. Neaşteptată afirmaţie, pentru mulţi!
În încercarea de a îi convinge pe cei prezenţi de acest “adevăr”, el a exemplificat cu secvenţe din spectacole realizate în alte părţi şi totodată a teoretizat pe marginea unor astfel de întrebări: Trebuie să fie teatrul pentru copii o reflexie a lumii? Ce le comunicăm copiilor prin teatru? Este teatrul pentru copii o formă de artă? Cât de mult dezvoltă teatrul simţul estetic al copilului?
Există şansa de a vedea în curând, la “Ţăndărică”, două spectacole: “Paraşutiştii” şi ”Cui i-e frică de Bau-Bau”, montate de Ivica Simic şi prezentate în premieră la începutul lunii martie. Va fi un test: pentru public şi, desigur, pentru specialişti.