x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Evenimente organizate de UNATC în octombrie

Evenimente organizate de UNATC în octombrie

de Magdalena Popa Buluc    |    10 Dec 2021   •   12:18
Evenimente organizate de UNATC în octombrie

Pe data de 4 octombrie, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” a deschis noul an universitar 2021- 2022, la Sala Ion Caramitru a Teatrului Național București.

Printre invitații la gala de deschidere a noului an universitar s-au numărat Mircea Rusu, actorul și directorul artistic al Teatrului  „I. L. Caragiale” din Bucureşti, Adrian Cioroianu, profesor universitar și directorul Bibliotecii Naționale, Mircea Martin, profesor universitar, reprezentant al Academiei Române și Institutului Limbii Române, Ana Blandiana, scriitoare și Preşedintele fondator al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Daniel Jinga, directorul Operei Naționale București.

Programul festivității a cuprins și un fragment din spectacolul de licență „Neo-Kitsch”, semnat de Sergiu Diță, masterand la Artă Coregrafică.

Interpreți: Sergiu Diță, Roxana Alexandra Costea, Bianca Flueraș, Anca Stoica, Andreea Vasilescu. Scenografie: Ecaterina Tudosa. Coordonator: conf. univ. dr. Liliana Iorgulescu

În cadrul galei de deschidere a a noului an universitar a fost lansat și cel mai nou număr al revistei CONCEPT, publicație a UNATC, dedicată cercetării în domeniul artelor spectacolului. Revista are un nou design iar în spatele rebranding-ului stă o întreagă echipă care a lucrat după ideea de design a cercetătoarei Maria Drăghici.

 

 În cel de-al 10-lea episod din Podcast UNATC, invitat a fost Marius Panduru, unul dintre cei mai talentați directori de fotografie de la noi și vicepreședintele RSC (Romanian Society of Cinematographers). Moderator: Dan Coza.

Invitatul episodului 11 a fost Andi Vasluianu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români. Moderator: Vlad Logigan.

 

 Pe data de 30 octombrie a fost lansat numărul 29 din FILM MENU, revista de cultură cinematografică editată de studenții Facultății de Film. Evenimentul a avut loc la Cinemateca Eforie din București.

Numărul 29 al revistei îi este dedicat profesorului Sorin Botoșeneanu, căruia FILM MENU îi mulțumește profund și etern.

Totodată, cu ocazia reluării proiecțiilor în cadrul Cinematecii, FILM MENU anunță că își va relua și Cineclubul începând din luna noiembrie, în cadrul Cinematecii, dar și al UNATC.

 

 

 

 UNATC a lansat aplicația „Galeria personalităților UNATC”, disponibilă gratuit publicului pe platformele App Store și Play Store.

Instalația interactivă în realitate augmentată propune augmentarea digitală a operei grafitti, aflată în pasajul de acces către incinta UNATC și extinderea operei fizice în spațiul virtual.

Cuprinde portretele tuturor personalităților UNATC, ale căror nume se regăsesc și în opera grafitti.

Proiectul este coordonat de asist. de cercetare drd. Ciprian Făcăeru.

 

 

 În spiritul tradiției marilor universități din lume, UNATC a lansat o colecție de hanorace. Designer: Gabi Albu.

Culori disponibile: negru, albastru, gri, galben. Mărimi: XS; S, M, L, XL, XXL, 3XL.

 

Activități conexe programei de studiu

  În perioada 19 octombrie - 2 noiembrie, o parte din studenții Facultății de Teatru au avut ocazia de a lucra într-un proiect coordonat de regizorul Eugen Jebeleanu.

„Recycle Theatre - atelier de teatru site specific, colaborativ, autogenerator” este un eveniment transdisciplinar, implicând studenți și profesori de la departamentele Arta actorului, Regie de teatru și Scenografie.

Activitatea este realizată în cadrul proiectului „Centrul de învățare UNATC. Universitatea alTFel” (CNFIS-FDI-2021-0591), finanțat de Ministerul Educației, prin F.D.I. 2021.

 

 Studenții programului Master Coregrafie și Performanță în Dans au participat pe 9 octombrie  la cel de-al 2 lea webinar cu două personalități:

- Sabrina Sadowska, director al companiei Ballet Chemnitz și pionier al managementului carierei pentru dansatorii din Germania (Stiftung Tanz).

Tema dezbaterii: „Secretul tranziției carierei sigure, netede și nedureroase în dans”

- Dr. Nico Kolokythas, om de știință sportiv remarcabil și antrenor atletic, câștigător al premiului „Educatorul de dans al anului” 2019.

Tema dezbaterii: „Cum funcționează metodele de antrenament, întărirea, întinderea și condiționarea conceptelor?”

 

 

 

 

 Au început înscrierile pentru Școala de Duminică, program UNATC Alternativ, deschis publicului larg. Cursurile oferă tuturor șansa de a studia specializări din domeniul teatru și cinematografie într-un format de scurtă durată. Detalii despre înscrieri și cursuri pe site-ul unatc.ro.

 

Parteneriate și inițiative academice

 UNATC este anul acesta partener SoNoRo, dar de fapt UNATC este legat de nonconformistul festival de muzică de cameră mai demult.

Spotul SoNoRo este realizat de 5 ani de echipa:

Matei Branea (grafică scenariu, regie, animație), Ana Branea (scenariu și montaj) și Dan-Ștefan Rucăreanu (sound design), toți trei artiști fiind profesori ai Facultății de Film. În plus, anul acesta a colaborat la proiect și animatorul Dorel Mărgărit, absolvent licență și actual masterand la animație în UNATC.

 

Pe data de 30 octombrie, la Palatul Bragadiru din București, Universitatea Națională de Artă teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” a fost partener de arte și spectacol al Festivalului internațional de cameră SoNoRo, cu producția teatrală T.I.M.P.

 

Concertul de muzică de cameră susținut în Palatul Bragadiru de muzicienii SoNoRo a fost precedat și susținut tematic de experiența imersivă a teatrului de tip labirint, pus în scenă de studenții UNATC.

 

 Între 14 și 16 octombrie Asociația One World Romania, în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" București, a organizat un atelier de conservare și restaurare de film de arhivă.

Atelierul a avut loc la UNATC, cu participarea studenților preocupați de lucrul cu arhivele de film.

Coordonatorii atelierului au fost Janneke van Dalen și Kevin Lutz, experți în arhivare de la Muzeul de Film din Austria.

 

 Întreaga comunitate UNATC a fost invitată la prelegerea online „Introducere în Tanztheater” organizată de Asociația Delazero prin proiectul RawDance.

Invitat: Stefan Dreher, actual consilier dramaturgic al companiei Tanztheater Wuppertal Pina Bausch.

Prezentarea a urmărit istoria genului tanztheater și opera coregrafei Pina Bausch.

 

 

 

 

  Societatea Antreprenorială Studențească (SAS) UNATC a anunțat un nou concurs de proiecte studențești la domeniul film documentar cu perioada de înscriere între 15-22 octombrie, iar perioada de implementare între 27 octombrie - 1 decembrie.

 

 Prin proiectul semnat între UNATC și Institutul Oncologic „Prof. dr. Al. Trestioreanu” din București, studenții noștri se pregătesc să aducă bucurie în sufletul oamenilor nu numai prin performanță scenică, ci și prin acțiuni sociale, cum este  Taxiul cu actori.

Cu alte cuvinte, studenți voluntari asigură companie pentru pacienții care efectuează tratamente oncologice pe durata transportului la/de la spital.

Tony Deaibes a dat startul acestui program, însoțind un tânăr spre casă.

 

 Cătălina Ioana Corbu, Alexandru Lăzărescu, Carla Teodora Mihai - studenți la Master Pedagogie Teatrală, au beneficiat în luna octombrie de o formare pe tema „Audio Description in Visual Arts” din Kaunas, Lituania.

Scopul acțiunii: creșterea gradului de accesibilitate a produselor culturale pentru persoanele cu deficiențe de vedere în cadrul unui proiect finanțat prin programul Erasmus Plus.

 

 Studenții de la Masteratul ITPMA, alături de profesorul Grig Burloiu, au participat în Leipzig, la workshop-ul de planificare al proiectului „Out of the Box"!

Următorul pas va fi reprezentat de instalarea și testele, în decembrie, la Lyon.

Apoi, vor participa la Fête des Lumières 2021.

 

 La evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest au putut fi vizionate și filme realizate de studenții și absolvenții UNATC:

- „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste” - Carina Gabriela Dașoveanu (Cinefondation 3rd Prize Cannes 2021)

- „Summer Planning / Planuri De Vacanță” - Alexandru Mironescu (Heart of SARAJEVO FILM FESTIVAL 2021)

- „When Night meets Dawn” - Andreea Cristina Borțun (Quinzaine des Realisateurs Cannes 2021)

- „Interfon 15” - Andrei Epure (Semaine de la Critique Cannes 2021)

 

  Între 26 - 28 octombrie, Asociația One World Romania, în parteneriat cu UNATC, a organizat pentru studenții de la Facultatea de Film, „O călătorie în lumea filmului documentar - atelier cu regizorul Vladimir Léon”. Studenților li s-a oferit ocazia să cunoască și să discute despre opere care au definit istoria filmului și parcursul lui  Vladimir Léon ca regizor.

 

 

 

Premii și distincții

 La Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie Toamnă la Voroneț, ediția 41 (6 - 10 octombrie) au fost premiați și studenți ai UNATC la două categorii.

 

categoria Film Studențesc

- Cea mai bună regie a unui film studențesc: Ioana Grigore, „Apropieri”

- Cea mai bună actriță într-un film studențesc: Ilinca Hărnuț, pentru „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste” (regie: Carina-Gabriela Dașoveanu)

 

categoria Digiporamă

- Premiul special Cinelabs: „Venim pe rând și mergem pe sărite” (regie: Mihnea Toma)

 

  Citiți pe pagina de Facebook Alumni UNATC două scurte interviuri: cu Gabriela Suciu-Pădurețu, producătorul filmului „Crai Nou / Blue Moon” și prodecanul Facultății de Film, și Alina Grigore, cea care a semnat regia și scenariul filmului distins cu Scoica de Aur - Marele premiu de la Festivalul de Film de la Donostia Zinemaldia - Festival de San Sebastián.

 

 Pe data de 5 octombrie, filmul „Planuri de vacanță / Summer Planning” - în regia lui Alexandru Mironescu a avut premiera în Portugalia la New Directors New Films Festival 2021, competiția Silver Lynx - Short Fiction.

 

 Mara Oprea (studentă în anul III, Actorie) a primit premiul pentru Debut / Premiul Special al Juriului la Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent pentru regia spectacolului „De ce să fii frumos”.

×